Theodor Stolojan a avertizat ca sistemul bancar din Romania nu are o situatie "atat de roz cum este prezentata", dar ca "nu este nici tragica!". Eurodeputatul PDL a spus la RFI ca "bancile inca nu stiu daca au atins varful de pierderi rezultat din creditele cu buletinul". De asemenea, el sustine ca Romania are nevoie ca de aer de o crestere economica mai mare. Pe de alta parte, Stolojan a afirmat ca acordul la care au ajuns liderii europeni joi la Bruxelles "da prea putine sanse Greciei de a reduce datoria".

Theodor StolojanFoto: Hotnews

Despre sistemul bancar din Romania:

  • "vreau sa precizez foarte limpede, nu stiu daca ati observat in ultimele rezultate financiare anuntate pentru sistemul bancar din Romania, volumul pierderilor inregistrate de banci romanesti, in Romania a crescut foarte mult in trimestrul doi. Deci situatia sistemului bancar din Romania nu este atat de roz cum este prezentata, nu este nici tragica! Problema e ca bancile din Romania inca nu stiu daca au atins varful de pierderi rezultat din acele credite cu buletinul, credite acordate in conditii foarte usoare din perioada de pana la sfarsitului 2008. Deci bancile romanesti inca nu stiu daca au atins varful".

Despre cresterea economica:

  • "o tara care traieste in limita resurselor proprii este la adapost de criza si Romania se indreapta spre aceasta situatie. Evident ca o situatie proasta pe plan european si pe plan mondial in sensul de stagnare a cresterii economice are repercusiuni pentru Romania, suntem integrati deja in circuitul economic european si in cel mondial, deci ne scad exporturile".
  • "idealul sau ceea ce dorim cu totii este sa depasim cat mai repede aceasta crestere economica lenta. (...) Noua ne trebuie ritmuri de crestere undeva intre 4-5-6% pe an, ca sa reducem decalajul dintre noi si nivelul mediu al tarilor din UE".
  • "Romania are nevoie ca de aer de o crestere economica mai mare".

Despre acordul european privind Grecia:

  • "acorda timp Greciei pentru a duce la indeplinire programul de masuri de ajustare sau de punere in concordanta a consumului cu resursele pe care le are Grecia, in acelasi timp de a crea resurse suplimentare in vederea achitarii suplimentare a datoriei".
  • "din pacate, acest acord da prea putine sanse Greciei de a reduce datoria, pentru ca practic, discutam de acordarea unui imprumut pentru a se rambursa sau a se prelungi in timp o datorie existenta si, sigur, la un cost rezonabil de 3,5% (...)".
  • "sa nu uitam, in formarea acestei datorii enorme publice a Greciei, cea mai mare vina o are Grecia, dar nici creditorii nu sunt absolviti de faptul ca au imprumutat in nestire Grecia".

Citeste mai multe pe www.rfi.ro.