Romania va acorda Ucrainei un ajutor de 500.000 de euro pentru consolidarea sarcofagului de beton de la Cernobil, bugetul MAE urmand sa fie suplimentat cu aceasta suma, provenita din Fondul de rezerva al Guvernului, anunta Mediafax.

Masura este prevazuta intr-un proiect de act normativ, care prevede ca aceasta va fi contributia Romaniei la fondurile pentru realizarea unor proiecte de securizare impotriva radiatiilor la Cernobil, Ucraina, administrate de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.

Contributia Romaniei, in valoare de 500.000 de euro, a fost aprobata la 11 aprilie si anuntata, opt zile mai tarziu, la Kiev, la Conferinta donatorilor pentru strangerea de fonduri in vederea realizarii unor proiecte de securizare impotriva radiatiilor a amplasamentului fostei centrale nucleare de la Cernobil - Ucraina.

Conferinta donatorilor a fost organizata sub egida G8 si a Uniunii Europene, la 19 aprilie, la Kiev. Guvernul ucrainean a anuntat ca promisiunile de plata facute la acest eveniment totalizeaza 550 de milioane de euro, sub cele 740 de milioane de euro necesare construirii sarcofagului.

Autoritatile ucrainene au anuntat la sfarsitul lunii martie ca mai au nevoie de inca aproximativ 600 de milioane de euro pentru consolidarea sarcofagului de beton de la Cernobil. Ulterior, s-a comunicat ca este necesara suma de 740 de milioane de euro pentru consolidarea stratului izolator de beton.

Centrala de la Cernobil, situata la 100 de kilometri nord de Kiev, a fost scena celui mai grav accident nuclear din istorie in 1986, cand un reactor a explodat, iar particule radioactive s-au raspandit deasupra Europei, afectand in special Ucraina, Belarus si Rusia.

Reactorul a fost izolat cu beton in 1986, dar intre timp sarcofagul s-a fisurat si are nevoie de consolidare. Un consortiu format din companiile franceze Bouygues si Vinci a castigat in 2007 licitatia pentru construirea unui nou sarcofag etans finantat dintr-un fond gestionat de BERD.