Fiecare elev va avea cate o fisa psihopedagogica, completata de psihologul scolii si de diriginte, astfel incat vor fi cunoscuti factorii favorizanti ai unor comportamente delincvente, precum plecarea parintilor in strainatate, potrivit Strategiei de prevenire a criminalitatii prezentate de Politie.

Printre factorii ce ar favoriza comportamente delincvente la minori se numara parintii plecati in strainatate sau aflati in inchisoare, precum si bolile psihice, potrivit proiectului Strategiei de prevenire a criminalitatii in Bucuresti 2011-2016, transmite Mediafax.

Scolile si liceele vor incheia, astfel, parteneriate cu politia, politia locala, asociatiile de parinti, firmele de paza si alte institutii cu rol in protectia si promovarea drepturilor minorilor. In acest fel se va constitui o echipa multidisciplinara, asa cum prevede Strategia.

Monitorizarea incidentelor violente se va face intr-o baza de date unica, gestionata la nivelul Inspectoratului Scolar Bucuresti. Inspectorii si reprezentantii institutiilor partenere vor cunoaste, astfel, toate situatiile cu risc si modul in care acestea au fost rezolvate.

Potrivit statisticilor existente, majoritatea conflictelor in scoli sunt cauzate de nevoia de dominare (62%), razbunarea (47%), invidia si teribilismul.

De asemenea, absenteismul scolar este foarte raspandit in tara noastra, un elev de liceu lipsind de la ore, in medie, de 68 de ori pe an.

Un alt studiu citat arata ca 60% dintre copii sunt agresati deopotriva, in familie si la scoala.

Delincventa juvenila, violenta domestica si infractiunile stradale sunt principalele directii de actiune a Strategiei nationale de prevenire a criminalitatii in Bucuresti in perioada 2011-2016, autoritatile locale, politia si societatea civila incercand o corelare a masurilor in aceste domenii.

Evaluarea implementarii strategiei va fi realizata semestrial, iar anual va fi facut public un raport de activitate.

La prezentarea proiectului Strategiei de prevenire au fost prezenti seful Politiei Capitalei, chestorul Vasile Viorel, prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei si purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti, Marian Banu.