Institutul Diplomatic Roman a dat publicitatii lista candidatilor admisi si respinsi la urmatoarea etapa eliminatorie a "Programului de formare diplomatica intitiala", criticat de Alianta pentru o Romania Curata, care a descoperit un caz flagrant de conflict de interese: un director IDR, Alexandra Benea, s-a inscris in program si s-a retras dupa izbucnirea scandalului. Pe lista candidatilor respinsi la programul IDR se numara, intre altii, Catalin Dancu, avocatul lui Gigi Becali, fiul unei deputate UNPR din Timisoara si o ruda a fostului director IDR, Vlad Nistor.

Catalin DancuFoto: Agerpres

Conform datelor IDR, din cele 366 de dosare au trecut de selectia dosarelor 99 de candidati, care vor concura mai departe pe cele 40 de locuri. Azi si maine continua proba interviului. Directorul IDR, Radu Carp, a declarat pentru HotNews.ro ca au existat presiuni din partea unor candidati respinsi pentru a fi modificate listele. "Un alt candidat respins, persoana importanta, l-a sunat pe directorul institutiei si a cerut imperativ sa se schimbe lista celor admisi, la cateva zile dupa afisare, pentru a figura in aceasta lista. Atunci cand refuzul a fost ferm, discutia a degenerat in amenintari directe cu presa".

Lista candidatilor respinsi

Candidati Respinsi

Pe lista celor respinsi figureaza, intre altii, numele Radu Catalin Dancu. Avocatul Dancu a confirmat ca s-a inscris la concurs, dar sustine ca nu a participat la interviu si ca n-a fost informat ca a picat proba dosarului. Dancu explica de ce s-a inscris in "programul de formare diplomatica initiala":

"Programul vizeaza trei etape. Intai am absolvit Institutul Diplomatic Roman pe cursurile care au avut loc anul acesta pentru Diplomatie si Securitate Nationala. Dupa ce l-am absolvit, am dorit si am cerut sa ma inscriu intrucat programul - in cele trei etape care vizau doua luni pregatirea teoretica, doua luni lucrare in Centrala Ministerului Afacerilor Externe si doua luni la post intr-o misiune diplomatica - ma interesa din perspectiva interesului pe care eu il justific de a lucra in Ministerul Afacerilor Externe si in post diplomatic, pentru viitor".

Fostul director IDR, Vlad Nistor, confirma ca Ilinca Branzei, un alt candidat respins, este "o ruda indepartata a sotiei". "In momentul in care eu nu am mai fost directorul IDR, doamna Branzei nu mai era de multa vreme, de un an si ceva, salariat al Institutului, ea a fost pentru o foarte scurta perioada de vreme salariata Institutului, pozitie obtinuta printr-un concurs public. Deci nu numita, ci participand la un concurs. Habar nu am ce e cu doamna Branzei si ce face ea. Nu stiu. Ea a lucrat cateva luni acolo si a intrat printr-un concurs public, in urma cu 4 ani. A plecat cand eu mai eram directorul general si nici nu stiu unde e azi". Ilinca Branzei, ruda fostului director IDR Vlad Nistor, a fost angajata ofiter de presa cand acesta conducea institutia.

Lista candidatilor admisi

Candidati Admisi

Pe lista respinsilor s-ar afla si secretarul general adjunct in Ministerul Economiei, Ionel Florin, si fiul presedintelui Agentiei Nationale de Comunicatii, Catalin Marinescu, insa acestia n-au putut fi contactati pentru confirmari. Un alt candidat respins ar fi Armand Barna, fiul deputatei UNPR Maria Eugenia Barna. Nici acesta n-a putut fi contactat pentru confirmari. Potrivit CV-ului de pe Camera Deputatilor, deputatul UNPR Maria Eugenia Barna are doi copii, unul dintre ei Barna Armand.

Calendarul interviurilor

Calendarul interviurilor

Alianta pentru o Romanie Curata l-a acuzat, pe 19 iulie, pe ministrul Baconschi "de nepotism si pedelizare" a MAE, in urma numirii in iulie 2010 a Alexandrei Benea, fiica in varsta de 25 de ani a lui Gheorghe Benea, directorul Companiei Nationale Loteria Romana si important membru al PDL Cluj.

Citeste si: