Intentia Guvernului de la Madrid de a introduce restrictii pe piata muncii pentru lucratorii romani intereseaza si Guvernul Romaniei, a declarat joi premierul Emil Boc, citat de Agerpres. "Partea plina a paharului pana in acest moment este ca niciun roman aflat azi in Spania nu este afectat", a adaugat seful Executivului.

"Imediat ce am aflat unele informatii despre acest subiect am discutat cu ministrul Muncii (Sebastian Lazaroiu - n.r.) si am solicitat deplasarea lui la Bruxelles pentru a culege date despre acest subiect care ne intereseaza la nivelul Guvernului. Partea plina a paharului pana in acest moment este ca niciun roman aflat azi in Spania nu este afectat si acum purtam discutii cu CE pentru ca tot ceea ce inseamna libera circulatie a fortei de munca, o valoare si un principiu fundamental al UE, sa fie respectat in continuare si sa nu fie create precedente, sa nu fie afectata", a afirmat premierul Boc.

Miercuri, Ministerul Muncii din Spania a anuntat ca masura de restrictionare a accesului pe piata muncii va fi aplicata temporar si nu-i va afecta pe romanii care fac parte deja din piata muncii din Spania. Cetatenii romani care doresc sa mearga la munca in Spania trebuie sa obtina o autorizatie care va fi emisa pe baza unui contract de munca.

In urma cu trei zile, surse comunitare au declarat ca Spania va restrictiona accesul pe piata muncii din cauza somajului aflat in crestere. Aceasta este prin urmare o masura strict protectionista care vizeaza Romania intrucat multi cetateni romani lucreaza acum in Spania. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii si Imigratiei in Spania, la sfarsitul lui 2010 aproximativ 850 de mii de romani locuiau in aceasta tara.

Ministrul spaniol al muncii si imigratiei, Valeriano Gomez, urmeaza sa prezinte vineri, in Consiliul de ministri, propunerea de a reinstitui o perioada de tranzitie in ceea ce priveste accesul romanilor pe piata muncii din Spania.