Intentia Spaniei de a introduce restrictii pentru romani pe piata muncii nu a fost notificata oficial CE, dar este un caz fara precedent, dificil de judecat, fiind primul stat care a liberalizat piata fortei de munca si revine cu restrictii, a spus, miercuri, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sebastian Lazaroiu, a declarat miercuri, dupa discutiile de la Bruxelles cu comisarul european pentru ocupare Laszlo Andor, ca nu se vorbeste de interzicerea fortei de munca ce vine din Romania in Spania, ci doar de anumite restrictii pe care Spania intentioneaza sa le aplice muncitorilor romani care vor pleca de acum incolo, nu celor care sunt deja pe teritoriul Spaniei.

"Din ceea ce stiu pana acum este ca totul e la nivel de intentie in Spania. Autoritatile spaniole au procedat foarte corect si ne-au informat inainte de a lua o decizie in acest sens. Comisia Europeana nu a fost notificata oficial, asta ne-a confirmat si comisarul european, domnul Andor, dar sigur ca ei stiu despre aceasta intentie", a declarat ministrul Lazaroiu, citat de Mediafax.

El a atras atentia asupra faptului ca acest caz nu are precedent, fiind un prim caz in care o tara, dupa ce a liberalizat piata fortei de munca, revine cu o serie de restrictii.

"E un caz nou si pentru Comisia Europeana, ceea ce arata complexitatea lui, si va fi dificil de judecat aici, la Comisie. Cei de la Comisie au spus ca vor fi foarte prudenti si vor analiza cu mare atentie toate efectele si toate resorturile legale, economice si ca, evident, conform procedurilor, vor verifica daca exista fapte care sa probeze, probe solide, cum ca Spania este intr-o situatie dificila. Nimeni nu spune ca Spania nu este intr-o situatie dificila, dar trebuie vazut daca o anumita masura produce efectele pe care tara respectiva vrea sa le ia in situatii extreme, cum este cea pe care o invoca Spania. Comisia a promis ca va cauta probe bazate pe fapte care sa demonstreze ca aceste masuri, odata aplicate, produc si efectele pe care Guvernul spaniol le doreste", a mai declarat ministrul Muncii, dupa intalnirea cu comisarul european.

Intrebat ce ar putea face comisia in acest caz, demnitarul a precizat ca, in acest moment, Comisia nu poate face nimic, pentru ca nu a primit notificarea oficiala.

Lazaroiu a explicat ca sunt doua proceduri prin care Spania poate face aceasta notificare, ambele putand fi invocate. Una este ex-ante, ceea ce inseamna ca Spania notifica iar comisia va trebui, prin vot, sa decida, iar cea de-a doua, ex-post, inseamna ca ei invoca situatia si doar notifica Comisia si masura intra imediat in vigoare.

El a mai spus ca a invocat in discutia cu comisarul european riscul de a se crea un precedent, avand in vedere ca asa ceva nu s-a mai intamplat si s-ar putea ca maine sa apara un al doilea caz.

"Noi intelegem inclusiv considerentele de politica interna din tarile care, intr-un fel sau altul, incearca sa inaspreasca conditiile. Spania este un precedent pentru ca ei au liberalizat si acum se intorc, dar stiti foarte bine ca in Olanda, de pilda, autoritatile incearca sa introduca noi restrictii pe piata muncii pentru romani. Intr-adevar am invocat lucrul acesta si Comisia este preocupata sa nu existe precedente, mai ales ca este o situatie exceptionala. Daca faptele demonstreaza ca Spania trebuie sa recurga la asemenea masuri, atunci sigur, intelegem", a mai spus Sebastian Lazaroiu.

Demnitarul a explicat noii veniti in Spania ar putea fi afectati de masurile pe care autoritatile acestui stat intentioneaza sa le ia, dar nu in sensul in care li se va interzice accesul, ci ca vor trebui sa obtina un permis de munca, fara a exista vreo conditie ca acel loc de munca sa fie refuzat mai intai de un spaniol.

"Autoritatile spaniole au dat dovada de multa galanterie: au venit, au anuntat si au invocat niste cifre. Ei trebuie sa probeze situatia exceptionala. Asta au spus si reprezentantii Comisiei. Intelegem criza prin care trece Spania, pentru ca si noi am trecut printr-o criza si iata ca noi iesim la liman si ei abia trec prin asta, dar trebuie sa intelegem si ca Europa nu poate ramane unita, decat daca isi respecta toate principiile si valorile si unul dintre ele este libera circulatie a fortei de munca", a mai spus ministrul, recunoscand ca numarul cel mai mare de imigranti este al celor din Romania.

El a mai spus ca desi spaniolii invoca si o rata mare a somajului, masurile nu ii vor afecta pe romanii someri din Spania.

Masura de restrictionare a accesului pe piata muncii va fi aplicata temporar si nu-i va afecta pe romanii care fac parte deja din piata muncii din Spania, a precizat miercuri Ministerul Muncii din Spania intr-un comunicat de presa. Cetatenii romani care doresc sa vina la munca in Spania trebuie sa obtina o autorizatie care va fi emisa pe baza unui contract de munca. Surse comunitare au declarat in urma cu doua zile pentru RFI ca Spania va restrictiona accesul pe piata muncii din cauza somajului aflat in crestere. Aceasta este prin urmare o masura strict protectionista care vizeaza Romania intrucat multi cetateni romani lucreaza acum in Spania. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii si Imigratiei in Spania, la sfarsitul lui 2010 aproximativ 850 de mii de romani locuiau in aceasta tara.