Geanina Dragnea este medic ginecolog, are 36 de ani, si sustine ca, in Romania, serviciile de ginecologie oferite de medici sunt la nivelul celor din Africa. Intr-un interviu acordat publicatiei Obiectiv Argesean, aceasta a vorbit despre lipsa de informare, superficialitatea si nepasarea medicilor. Contactata de HotNews.ro, medicul a declarat ca a trimis un memoriu catre cinci institutii ale statului, dupa ce a primit cinci paciente, intr-un singur an, cu cancer de col care nu fusese depistat in spitale. "Majoritatea activitatii se axeaza pe partea de nasteri, de chiuretaje, iar activitatea ginecologica este aproape zero", sustine medicul.

Geanina DragneaFoto: Arhiva personala

Rep: Ce se intampla in sistemul medical din Arges, in ce priveste specializarea obstetrica-ginecologie?

G.D: Din pacate, nu as fi vrut ca situatia asta sa ajunga in ziare, insa de aproape patru ani de cand lucrez in Pitesti m-am tot confruntat la cabinet cu situatii de cancer de col. Multe dintre femeile respective fusesera vazute inainte de ginecologi, unele dintre ele aveau si Papanicolau facut in ultima perioada si totusi nu au fost diagnosticate. Stiam ca neoplasmul de col uterin este o problema in Romania, insa aici mi s-a parut mai mult de atat. Asa ca ultimul caz pe care l-am avut m-a facut sa iau decizia de a face o sesizare la Colegiul Medicilor. Am documentat cazul, era vorba despre o femeie de 58 de ani care isi facuse Papanicolau periodic in ultimii sase ani, deci din doi in doi ani, si care iesise normal si fusese vazuta de trei ginecologi in ultimele sase luni. La cabinet, cand a venit, avea un cancer de col stadiul II.

Ultimul caz pe care l-am avut m-a facut sa sesizez Colegiul Medicilor. O femeie de 58 de ani isi facuse Papanicolau periodic in ultimii sase ani, deci din doi in doi ani, iesise normal si fusese vazuta de trei ginecologi in ultimele sase luni. La cabinet, cand a venit, avea un cancer de col stadiul II.

Medic ginecolog Geanina Dragnea

Rep: Datele oficiale recente in ce priveste incidenta cancerului de col uterin si mortalitatea ce arata?

G.D: Am facut o statistica folosindu-ma de datele oferite de Directia de Sanatate Publica Arges, date oficiale, in ce priveste numarul de cazuri noi de cancer de col uterin depistate anual, in ultimii 5 ani, si mortalitatea prin cancer de col. Nu mi s-au oferit niste indicatori, ci un numar de cazuri. Numarul nu spune nimic daca nu se calculeaza acei indici de incidenta si de mortalitate prin boala respectiva, asa ca am facut-o eu si am ajuns la concluzia ca situatia este grava.

In sensul ca in Arges incidenta este mult mai mare nu numai decat cea europeana, cat si mai mare decat incidenta cancerului de col in Romania. Daca in Europa incidenta cancerului de col este de 10 cazuri la 100.000 de femei, in Romania este de 20 de cazuri la 100.000 de femei, iar in Arges este intre 30 si 44 de cazuri la 100.000 de femei. Iar mortalitatea este si ea mai mare decat cea a Romaniei si cu siguranta mai mare decat cea europeana. Am intrat pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si am cautat unde se mai intampla asa. Am cautat in zonele mai defavorizate ale lumii si am observat ca incidenta este similara cu cea a Africii, in zonele defavorizate ale Africii, adica Africa de Est si Africa de Vest. Asta in conditiile in care cancerul de col este o boala care poate fi prevenita, prin realizarea acelui Papanicolau periodic, nu la mult timp de la debutul vietii sexuale, si a colposcopiei cand exista suspiciuni ale rezultatului Papanicolau. In conditiile in care prin aceste doua investigatii efectuate se pot depista leziuni precanceroase, la noi incidenta si mortalitatea prin cancer sunt foarte mari.

Rep: Ce spun aceste statistici despre sistemul medical din Romania, in aceasta zona?

G.D: Mortalitatea ridicata indica nu numai ca nu sunt depistate leziunile precanceroase, dar nici chiar leziunile canceroase, care ar trebui sa ridice suspiciune la examinarea cu ochiul liber a colului. Deci stadiile incipiente ale acestui cancer nu sunt recunoscute. Femeile ajung sa fie diagnosticate in stadii avansate, cand si posibilitatile terapeutice sunt reduse.

Am avut in jur de 5-6 cazuri sau chiar mai multe, anual, de cancere de col vazute in cabinet, pe care le-am si biopsiat.

Medic ginecolog Geanina Dragnea

Rep: Cate cazuri de persoane care nu au fost diagnosticate corect in spitalele publice ati intalnit, de cand lucrati in Pitesti?

G.D: Nu am facut o statistica personala, insa am avut in jur de 5-6 cazuri sau chiar mai multe, anual, de cancere de col vazute in cabinet, pe care le-am si biopsiat.Eu in cabinet fac si preventia cancerului de col prin colposcopie si excizii de leziuni precanceroase, pentru ca asta este tratamentul leziunilor precanceroase. Cifrele nu spun mult, insa mortalitatea spune foarte mult si mai ales stiind ca tarile civilizate din Europa au eradicat cancerul de col. Adica incidenta prin cancer de col este foarte mica, nu mai reprezinta o problema de sanatate.

Rep: Care sunt principalele deficiente ale sistemului medical, in ce priveste serviciile ginecologice?

G.D: Problema este ca leziunile precanceroase aproape ca nu sunt depistate, deci nu se face o preventie a cancerului de col. Asta spune incidenta cancerului de col care este similara cu cea din zonele defavorizate ale lumii, unde nu se face o preventie a cancerului de col. Insa problema este ca nici leziunile macroscopice, deci in stadiu de cancer, nu sunt uneori recunoscute de medici. Atitudinea, in cazul unei tumori macroscopice, deci in care exista o clara suspiciune de cancer, este direct biopsia, nu efectuarea unui Papanicolau. Asa prevad ghidurile de practica medicala eliberate de Ministerul Sanatatii si toate ghidurile de practica medicala europene, internationale. Ghiduri care nu sunt cunoscute si, prin urmare, nici urmate de anumiti medici.

Rep: Care sunt acuzele pe care le aduceti colegilor dumneavoastra de breasla?

G.D: Am constatat o nepasare si o superficialitate a examenului ginecologic si o lipsa de cunoastere a protocoalelor. Nu se poate sa continuam in aceasta situatie in care suntem refractari la protocoale si ajungem rusinea Europei si a lumii prin cifrele acestea ingrijoratoare la boli care sunt preventibile.

Cauzele acestei situatii: Indiferenta, necunoasterea, lipsa de control din partea organelor de sanatate publica, lipsa de informare, lipsa de control a activitatii medicilor, dar si lipsa campaniilor de informare a pacientelor, lipsa unui program national eficient de screening a cancerului de col.

Medic ginecolog Geanina Dragnea

Rep: Ati sesizat forurile superioare in legatura cu aceste cazuri cu care v-ati confruntat?

G.D: Pe langa Colegiul Medicilor, am sesizat si institutiile publice care ar trebui sa aiba in vedere sanatatea populatiei locale, si anume: Directia Sanitara, Casa de Asigurari, Spitalul Judetean, Primaria. Din pacate, nu am avut un raspuns. Toate aceste institutii au trimis sesizarea facuta la Colegiul Medicilor, desi rolul Colegiului Medicilor nu este de a se ocupa de sanatatea populatiei in general, ci de anumite cazuri in particular, iar eu am facut o sesizare pe un anumit caz particular.

Insa statisticile tin de Directia de Sanatate Publica si cred ca rolul ei nu era sa trimita catre Colegiu, ci sa gaseasca motivele, cauzele pentru care s-a ajuns in situatia asta si sa propuna niste programe. Nu imi este foarte clar daca programul national de screening al cancerului de de col functioneaza in Arges, daca a functionat vreodata, nu am reusit sa am un raspuns clar. Sesizarile le-am depus pe 17 mai si suntem in iulie.

Rep: Ce anume v-a determinat sa reactionati?

G.D: Declicul au fost cazurile pe care le-am vazut si mai ales ultima pacienta, care fusese vazuta de trei medici si avusese si cele trei teste Papanicolau facute periodic. Deci femeia chiar s-a controlat, s-a preocupat de sanatatea ei. Acest caz nu a fost diagnosticat, desi pacienta avea un cancer de col macroscopic, un cancer nu chiar in stadiu incipient, ci in stadiul II. Iar cancerul de col uterin este o boala care evolueaza pe zeci de ani de la stadiul de leziune precanceroasa pana la stadiul de cancer. Deci era suficient timp ca sa fie depistata o leziune precanceroasa sau macar un cancer incipient.

Rep: V-ati mai confruntat cu cazuri de o gravitate asemanatoare?

G.D: Am mai avut si alte cazuri asemanatoare, in care am constatat superficialitate in examinare sau chiar lipsa cunoasterii protocolului. Adica intr-o tumora macroscopica sangerand, foarte sugestiva de cancer, i s-a indicat efectuarea unui Papanicolau si optional biopsie, ceea ce ar fi mai amanat punerea diagnosticului. Practic, rolul Papanicolaului nu este de a depista leziunile canceroase, ci pe cele precanceroase. In momentul in care vezi o leziune mare si sugestiva de cancer, faci direct biopsie, nu mai faci Papanicolau, mai stai trei saptamani, mai faci o biopsie, mai stai trei saptamani pana iti vine rezultatul si amani astfel pacienta si scazi sansele ei de obtinere a unui diagnostic si ulterior de tratament.

Rep: Care sunt cauzele acestei situatii?

G.D: Indiferenta, necunoasterea, lipsa de control din partea organelor de sanatate publica, lipsa de informare, lipsa de control a activitatii medicilor, dar si lipsa campaniilor de informare a pacientelor, lipsa unui program national eficient de screening a cancerului de col. In plus, ar trebui sa existe in fiecare spital o sectie de colposcopie sau un departament de colposcopie. Daca nu toti medici ginecologi au competenta de colposcopie, in momentul in care exista o suspiciune asupra unei leziuni a colului uterin sau un Papanicolau anormal sa fie trimisa pacienta respectiva pentru efectuarea unei colposcopii, pentru depistarea leziunilor precanceroase.

Solutiile ar fi cresterea interesului medicilor pentru pacient, efectuarea cu mai multa atentie a examinarilor, formarea de anatomopatologi si de biologi cu experienta in citirea Papanicolaului, controlul activitatii atat al laboratorului, cat si al activitatii medicilor de catre institutiile care trebuie sa faca acest lucru si preocuparea spitalelor de a colabora cu medici competenti si care pot sa efectueze aceste investigatii.

Cred ca judetul Arges nu este un caz unic. Nici alte zone nu exceleaza pe serviciile ginecologice, asta spunand-o si statistica, inclusiv a cancerului de col. Romania acum este pe primul loc in Europa ca mortalitate a femeii intre 35-44 de ani. Asta spune multe in general despre serviciile oferite la nivelul tarii. Sunt anumite zone universitare in care probabil ca se pune mai mult accent pe stiinta si alte zone in care lucrurile stau destul de prost. Practic, nu se face ginecologie. Majoritatea activitatii se axeaza pe partea de nasteri, de chiuretaje, activitatea ginecologica este aproape zero. Nemaispunand ca nu exista metode noi care au intrat totusi in practica curenta, gen colposcopie, ecografie, laparoscopie, histeroscopie. Lucrurile astea ar fi trebuit sa apara si intr-un spital judetean. In Arges nu se intampla asa ceva, din pacate.

Vezi aici memoriul trimis pe 17 mai de medicul Geanina Dragnea catre Colegiul Medicilor, Directia Sanitara, Casa de Asigurari, Spitalul Judetean, Primaria Pitesti

Medicul ginecolog Geanina Dragnea are 36 de ani, a fost olimpica nationala la chimie, a absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, a urmat rezidentiatul in sectia Chirurgie a Institutului Clinic Fundeni si Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia. De aproape patru ani lucreaza intr-o clinica privata din Pitesti, iar jumatate de an a colaborat cu Spitalul Judetean Arges.