La examenul din august pentru obtinerea unui post prin suplinire, conditiile de testare si standardul vor fi aceleasi ca la concursul de titularizare din 13 iulie 2011. Anuntul a fost facut de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, care a declarat pentru HotNews.ro ca "rigoarea va fi aceeasi si nu ca in trecut, cand examenele din august reprezentau deschiderea usii pentru pile, clientela de partid si, in genere, oameni neperformanti". Candidatii care la examenul de titularizare din iulie nu au luat o nota peste cinci pot sustine examenul de suplinire care va avea loc pe 4 august.

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Daniel Funeriu:

  • E limpede ca toti elevii din Romania trebuie sa aiba dreptul la aceeasi educatie de calitate.
  • Imediat dupa rezultatele concursului national pentru ocuparea posturilor vacante (titularizare), care pentru prima data a fost organizat absolut corect, am luat decizia de a elimina riscul ca un dascal neperformant sa ajunga in fata elevilor.
  • Consecinta imediata este aceea ca examenul din august pentru obtinerea unui post prin suplinire va pastra standardul concursului din 13 iulie 2011.
  • Rigoarea va fi aceeasi si nu ca in trecut, cand examenele din august reprezentau deschiderea usii pentru pile, clientela de partid si in genere oameni neperformanti.
  • Intrerup astfel o practica de multi ani ce a facut posibil accesul celor cu note de sub 5 in sistemul de invatamant preuniversitar.
  • Multumesc sindicatelor din invatamant ca sunt alaturi de noi in acest demers, in urma discutiilor de azi-dimineata de la minister cu doamna secretar de stat Oana Badea.
  • Va reamintesc ca inca din septembrie 2010 am scazut la jumatate numarul profesorilor necalificati din sistem.

32% dintre candidati au luat note sub 5, iar 52 de profesori au luat nota 1 la examenul de titularizare din iulie

Amintim ca aproximativ 38.000 de profesori s-au inscris la examenul de titularizare sustinut pe 13 iulie. 23% dintre acestia au absentat, insa, de la testare, 55 au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda, iar 19% s-au retras din examen la o ora de la primirea subiectelor, potrivit unei centralizari a Ministerului Educatiei. Numarul total de posturi didactice/catedre vacante titularizabile este de 4.471, iar de posturi didactice/catedre vacante/rezervate netitularizabile - 42.731.

Primele rezultate ale examenului au fost afisate la avizierele institutiilor in care a fost sustinuta testarea si online, pe data de 18 iulie. Rezultatele arata ca 32% dintre candidati au luat note sub 5, note intre 5 si 7 au fost luate de 38% dintre profesorii prezenti la testare, iar peste 7 au fost notati 30% dintre candidati. Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, a anuntat ca anul acesta au fost 52 de note de 1, jumatate dintre ele obtinute la Educatie fizica si sport. Nota 10 a fost obtinuta de 26 de profesori prezenti la examen.

Rezultatele finale ale concursului, dupa solutionarea contestatiilor, vor fi afisate pe data de 21 iulie 2011.

Prima etapa de repartizare - repartizarea in sedinta publica, la nivel de centru de concurs/unitate de invatamant, a candidatilor care au obtinut cel putin nota 7.00 (sapte), pe posturile didactice/catedrele vacante titularizabile se realizeaza in zilele de 22 si 25 iulie 2011.

Pentru a doua etapa de repartizare - repartizarea la nivel national, a candidatilor care au obtinut cel putin nota 7.00 (sapte), pe posturile didactice/catedrele ramase vacante titularizabile dupa prima etapa, in perioada 27-28 iulie 2011 candidatii interesati depun optiuni la centrele de concurs unde s-au inscris. In data de 29 iulie 2011 se realizeaza repartizarea computerizata la nivel national, in baza optiunilor depuse de candidati.

Cei care nu au reusit sa ia o nota peste cinci la acest examen pot sustine examenul de suplinire care va avea loc pe 4 august.

In martie 2011, 3.274 de suplinitori care au promovat concursul din vara anului precedent au fost titularizati. "Este pentru prima data cand consiliile de administratie au fost puse in fata exercitarii autonomiei in procesul de selectie a resursei umane. Prevederile articolului 253 din Legea educatiei nationale consolideaza in acest fel relatia cadru didactic - scoala. In loc de 3.500 de cadre didactice date afara din sistem, asa cum clamau unii, astazi avem cu 3.274 mai multi titulari in invatamantul preuniversitar. Calitatea acestora nu poate fi pusa la indoiala, intrucat temeiul titularizarii il constituie rezultatul obtinut la examenul national de titularizare", declara, in 15 martie, secretarul de stat in Ministerul Educatiei Oana Badea.

Citeste si: