O doctorita de la un spital irlandez a fost declarata incompetenta de o comisie de ancheta dupa ce femeia s-a dovedit incapabila sa ia corect pulsul unui pacient. Doctorita, al carei nume este Asia Ndaga (31 de ani), si-a facut studiile in Romania. Ea a dat examenul de rezidentiat in 2008, nereusind sa-l promoveze, iar lucrarea de diploma, cu titlul "Studiul oboselii scolare la elevii din ciclul gimnazial", este inregistrata la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.

Femeia a fost angajata la Letterkenny General Hospital la 1 iulie 2010, iar Comisia a descoperit ca au existat indoieli legate de competenta ei inca din momentul in care s-a alaturat echipei de la respectiva institutie sanitara: cunostintele sale medicale au fost considerate "slabe" pentru un doctor, era mult prea inceata in procesul de evaluare a pacientilor si avea probleme la calcularea dozelor de medicamente ce trebuiau acordate acestora.

Comisia a mentionat un incident in care o asistenta medicala ar fi fost nevoita sa-i arate doctoritei cum sa confirme moartea unui pacient si cum sa scrie corect fisele medicale ale unui pacient transferat din Dublin.

La 18 august 2010, dupa aparitia informatiilor ce puneau sub semnul intrebarii competentele lui Ndaga, doctorul geriatru Ken Mulpeter a supus-o unei evaluari. El a pus-o sa consulte un pacient ce sufera de o boala pulmonara obstructiva cronica si cu batai neregulate ale inimii.

Mulpeter a rugat-o sa ia pulsul pacientului, iar Ndaga, in loc sa-si puna degetele pe partea din interior a incheieturii mainii, a verificat exact in partea opusa. Ea i-a comunicat evaluatorului ca pulsul pacientului este normal.

"Evident ca am fost un pic socat, asa ca am rugat-o sa-i ia pulsul la picioare. Si-a pus doua degete pe o zona a piciorului unde nu simti pulsul", a declarat Mulpeter, citat de Irish Times, adaugand ca felul in care poti lua pulsul unei persoane se invata in anul intai sau doi de facultate.

Medicul a afirmat ca Ndaga nu a fost capabila sa spuna care era cantitatea de oxigen administrata pacientului, desi acest lucru putea fi facut citind datele de pe masca de oxigen si de pe un aparat montat pe perete.

De asemenea, doctorita nu stia de ce omul avea pieptul afectat, un indiciu de boala pulmonara. Ndaga a sugerat ca pacientul suferea de rahitism.

In plus, din cauza dificultatilor de limba, Ndaga nu a studiat istoria medicala a pacientului.

Doctorul Mulpeter a decis ca femeia nu este competenta sa lucreze in spital, iar contractul ei a fost anulat.

Comisia a hotarat ca doctorita a avut o performanta profesionala scazuta.

Comisia de ancheta a stabilit ca, inainte de angajare, Ndaga nu a fost intervievata de cei din spital, iar acestia nu i-au verificat recomandarile. Managerul de resurse umane al spitalului, Pat Murray, a declarat ca ea ar fi fost intervievata de Royal College of Physicians of Ireland, ca parte a unui proces central de recrutare, desfasurat la nivelul intregii tari.

Comisia a descoprit ca spitalul nu stia cu exactitate daca ea mai lucrase in Irlanda inainte de a ajunge la spitalul Letterkenny. Ea ar fi mentionat insa unui doctor ca aceasta era prima ei slujba in Irlanda.

In 2008, Asia Ndaga a sustinut examenul de rezidentiat in Romania, nereusind sa obtina un punctaj de promovare. HotNews.ro a identificat rezultatul obtinut la concursul de rezidentiat (541 puncte, necesarul pentru promovare fiind de 588) prin utilizarea numarului de concurs al acesteia, Asia Ndaga solicitand anonimizarea numelui in tabelul cu rezultatele concursului. In 2008 a sustinut lucrarea de diploma pe disciplina "Igiena si Ecologie Medicala", aceasta avand titlul: "Studiul oboselii scolare la elevii din ciclul gimnazial". Conducatorul stiintific al lucrarii de diploma a fost Aurelia Cordeanu.

Update: Conducatorul stiintific al lucrarii de diploma, Aurelia Cordeanu, a declarat pentru HotNews.ro ca Asia Ndaga avea dificultati in timpul facultatii, "ca orice student strain, care avea nevoie de o indrumare mai atenta".

Intrebata despre incidentul din Irlanda, cand Ndaga nu a fost capabila sa ia pulsul unui pacient, Aurelia Cordeanu a replicat:"nu este de conceput, doar nu promova altfel, este o chestiune elementara...o fi patit ceva, o fi avut vreo afectiune ceva".

Conducatorul stiintific al lucrarii de diploma a mai declarat ca rezultatul lucrarii de diploma nu este capital pentru absolvire, mai importanta fiind media cu care a terminat si cum si-a luat licenta:"Nu stiu amanunte despre pregatirea ei clinica, noi suntem o disciplina preclinica, o disciplina preventiva, nu una care sa te pregateasca sa stai la patul bolnavului".

Vedeti aici informatii despre repartizarea candidatilor la Rezidentiatul din 16 noiembrie 2008, unde apare si Asia Ndanga.