Comisia Europeana face public, miercuri, la Bruxelles, raportul privind evolutia justitiei din Romania, document relevant inclusiv in ceea ce priveste aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen. In general, raportul MCV prezinta, potrivit proiectului obtinut de Mediafax,justitie o tendinta pozitiva a reformelor din Romania si pune accentul pe necesitatea implementarii unor decizii luate. Oficialii europeni pot aduce insa pana in ultima clipa modificari de nuanta asupra proiectului de raport, tonul acestuia reflectand anumite pozitii politice.

In proiectul raportului, obtinut luni de Mediafax, Comisia Europeana noteaza ca DNA a ramas convingatoare in investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, insa astfel de cazuri se afla de mult timp pe rolul instantelor, riscand prescriptia.

De asemenea, Executivul UE precizeaza ca imbunatatirea responsabilizarii justitiei ramane o provocare importanta, Romania neangajandu-se inca intr-o reforma profunda a sistemului disciplinar in justitie

Oficialii UE mai noteaza ca Romania a facut demersuri pentru imbunatatirea procedurilor judiciare si pregateste intrarea in vigoare a noilor coduri, care constituie fundamentul pentru un proces judiciar modern, iar DNA continua lupta convingatoare in cazurile de coruptie la nivel inalt. In opinia CE, se impune a se acorda luptei impotriva coruptiei o prioritate mai evidenta si sa fie coordonata cu sprijinul unei noi strategii anticoruptie comprehensiva si robusta.

Raportul noteaza ca sunt necesare masuri urgente pentru a imbunatati recuperarea produselor infractiunii, urmarirea spalarii banilor si protectia impotriva conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice, iar rezultate mai bune ar trebui demonstrate in domeniul confiscarii bunurilor nejustificate si in aplicarea de sanctiuni descurajatoare in cazuri de incompatibilitati.

Pentru cresterea ritmului reformei judiciare in urmatoarea perioada, CE spune ca Romania ar trebui sa adopte un plan de implementare a Codului civil si pentru celelalte trei noi coduri (Cod penal, Cod de procedura civila si de procedura penala-n.r.) care urmeaza a fi introduse in 2012 si sa creeze un cadru de cooperare impreuna cu magistratii si cu societatea civila pentru a facilita ajustarile structurale necesare ale sistemului judiciar. De asemenea, oficialii europeni noteaza ca au fost aplicate putine sanctiuni in cazurile constatate de Agentia Nationala de Integritate (ANI), cele aplicate fiind nesimnificative, iar deciziile instantelor pe conflicte de interese in zona achizitiilor publice vin tarziu.

  • CE va prezenta rapoartele miercuri, 20 iulie, cu incepere de la orele 12.00 (ora Romaniei)