Senatorul PDL Viorel Badea precizeaza, marti, intr-un comunicat, ca, din informatiile disponibile, intentia Spaniei de a restrictiona piata muncii pentru romani reprezinta o masura protectionista, vizand acordarea permiselor de munca pentru cei ce vor dori sa lucreze de acum inainte in aceasta tara, transmite Mediafax.

Viorel Badea, presedinte al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Senat, mentioneaza, referitor la informatia potrivit careia Spania va restrictiona piata muncii pentru romani din cauza somajului aflat in crestere, ca, in urma unor discutii purtate cu oficiali din Comisia Europeana, a rezultat ca, pana in acest moment, nu s-a emis nicio notificare care sa oficializeze implementarea unei masuri restrictive la acest nivel.

"Din informatiile disponibile, putem spune ca intentia oficialilor spanioli reprezinta o masura protectionista care vizeaza acordarea permiselor de munca pentru romanii ce vor dori sa lucreze de acum inainte in Spania, neaplicabila retroactiv, neafectandu-i pe cei peste 900.000 care au deja un loc de munca in Spania", subliniaza Badea.

De asemenea, el sustine ca sunt foarte multe domenii de activitate atat in Spania, cat si in Italia, Franta sau Germania "care nu pot functiona eficient pentru statul de resedinta in conditiile in care s-ar renunta la profesionalismul, seriozitatea si perseverenta lucratorilor romani".

"O eventuala masura de restrictionare masiva pe piata muncii pentru conationalii nostri ar putea afecta structural economiile statelor in care acestia traiesc si muncesc", mai spune senatorul PDL.

Guvernul spaniol are intentia de a impune restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani, insa nu a stabilit data de la care va fi valabila aceasta masura, a comunicat, marti, pentru Mediafax, ambasada Spaniei la Bucuresti, adaugand ca decizia nu va afecta romanii rezidenti in Peninsula Iberica.

"Guvernul spaniol are intentia de a adopta aceasta masura, insa nu a stabilit inca data", a precizat ambasada Spaniei la Bucuresti.

Potrivit sursei citate, "va fi vorba despre o masura de tip tehnic si care nu va fi retroactiva". "Cu alte cuvinte, ea nu va afecta cetatenii romani care sunt deja rezidenti in Spania", conchide ambasada.

Spania nu a facut nicio notificare oficiala la CE privind restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii, fiind vorba doar de o intentie, iar o astfel de decizie ar trebui fundamentata ca urmare a unor schimbari radicale pe piata muncii, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al MMFPS.

Toti cei 861.584 de romani care muncesc acum oficial in Spania trebuie sa stie ca nu sunt vizati si ca eventualele masuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplica in cazul lor, a precizat Ioana Santa.

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, va merge, miercuri, la Bruxelles, unde va discuta cu expertii de la Comisia Europeana despre piata muncii in spatiul comunitar.

Spania va restrictiona piata muncii pentru romani, din cauza somajului aflat in crestere, potrivit unor surse comunitare citate de RFI, postul mentionand ca decizia va fi luata pana la sfarsitul saptamanii, cand Bruxelles-ul si capitatele europene vor fi notificate in acest sens. Aceasta este prin urmare o masura strict protectionista care vizeaza Romania intrucat multi cetateni romani lucreaza acum in Spania. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii si Imigratiei in Spania, la sfarsitul lui 2010 aproximativ 850 de mii de romani locuiau in aceasta tara. Masura nu ii va afecta insa pe romanii care au deja un loc de munca legal in Spania, deoarece nu se aplica retroactiv. Romanii care vor dori sa lucreze insa de acum inainte in Spania vor fi nevoiti sa ceara un permis de munca. Inchiderea pietei muncii poate fi facuta de maniera sectoriala, ceea ce inseamna ca unele sectoare de activitate ar putea ramane mai departe accesibile romanilor, mentioneaza RFI.