Lucrarile la autostrazile de pe Coridorul IV intre Nadlac si Sibiu vor incepe in aceasta toamna si vor fi finalizate in 2013 si 2016, a declarat marti Eusebiu Pistru, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, potrivit Mediafax.

"In perioada septembrie-octombrie vom incepe lucrarile la majoritatea tronsoanelor dintre Nadlac si Sibiu, iar firmele trebuie sa ne prezinte la sfarsitul lunii proiectele pe care le-au pregatit", a spus Pistru.

Astfel, vor incepe lucrarile la autostrazile Nadlac-Arad (38,9 km), Timisoara-Lugoj (35,6 km), un tronson de 28 km din autostrada Lugoj-Deva, Deva-Orastie (32,8 km) si Orastie-Sibiu (82 km). Termenul de finalizare este anul 2013, mai putin un tronson de 80 km din autostrada Lugoj-Deva, care va fi pusa in functiune in 2016.

Lungimea totala a celor cinci autostrazi insumeaza aproape 220 de kilometri.

Potrivit lui Pistru, pe traseul Coridorului IV de la Constanta la Arad a ramas un singur sector de autostrada fara finantare, respectiv Sibiu-Ramnicu Valcea-Pitesti.

"Este o valoare foarte mare, de aproximativ trei miliarde de euro, si cautam sa gasim un parteneriat public-privat pentru a incepe constructia", a afirmat Pistru.

Romania are aproximativ 300 km de autostrada finalizati, iar in lucru sunt aproape 280 de km. Tronsoanele finalizate se afla intre Bucuresti-Pitesti (111 km), Bucuresti-Cernavoda (151 km) si Campia Turzii-Gilau (52 km).

Tronsonul Campia Turzii-Gilau face parte din Autostrada Transilvania, care are o lungime totala de 415 km. Lucrarile au fost incepute in 2004, iar primii 42 de kilometri au fost dati in folosinta in 2009, iar restul de 10 km in anul urmator. Lucrarile sunt sistate de la inceputul anului din lipsa de fonduri.

Referitor la autostrada Bucuresti-Ploiesti, aflata in lucru, Pistru a spus ca stadiul de realizare pe tronsonul Bucuresti-Moara Vlasiei este de 83%, iar pe sectorul Moara Vlasiei-Ploiesti de 55%.

Coridorul IV pan-european incepe in Germania, la Nurenberg, si se continua pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. In Romania, traseul trece prin Nadlac, Arad, Deva, Orastie, Sibiu, Bucuresti, Fetesti si Constanta, ruta continuand pana la Istanbul.