Raportul Comisiei Europene referitor la reforma justitiei, care urmeaza sa fie publicat miercuri, 20 iulie, in baza Mecanismului de Cooperare si Verificare, include 19 recomandari adresate Bucurestiului, anunta RFI, citand surse comunitare. Recomandarile se bazeaza pe cele patru criterii (bench mark-uri) incluse in MCV si ar trebui puse in practica inainte de urmatorul raport, cel din vara lui 2012, potrivit surselor citate. Unul dintre cele mai importante aspecte evidentiate in raportul din acest an ar urma sa fie cel referitor la amanarea verdictelor in cazurile de coruptie la nivel inalt, raportul atragand atentia asupra riscului prescrierii faptelor.

De punerea in practica a celor 19 recomandari cuprinse in raport ar urma sa depinda anul viitor decizia Bruxelles-ului de a continua sau nu monitorizarea Romaniei, care creeaza diferite dificultati tarii pe plan european. In 2012, Comisia Europeana va face o evaluare generala a progreselor Romaniei in cei cinci ani de cand face obiectul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

  • Confiscarea averilor, in raportul MCV

Raportul va aborda problema confiscarii averilor persoanelor condamnate. In plus, va fi mentionat si rolul activ al Agentiei Nationale de Integritate, cu mentiunea ca actiunile ANI nu sunt insa confirmate de instante.

In mod normal, varianta definitiva a raportului urmeaza sa fie adoptata luni dupa-amiaza, la reuniunea saptamanala a sefilor de cabinete ale comisarilor. Nu este exclus insa ca in urma discutiilor cu autoritatile de la Bucuresti, mici modificari sa apara si marti, 19 iulie.

Surse apropiate dosarului spun ca raportul din acest an incearca sa evite referirile la domeniile care pot fi interpretate de unele state pentru a face conexiuni cu aderarea la Spatiul Schengen.

In acest fel, Comisia Europeana se tine departe de ambitia Olandei si Frantei, intre altele, de a intarzia aderarea la Spatiul Schengen a Romaniei si a Bulgariei, atat timp cat progresele in reforma justitiei si combaterea coruptiei nu s-au dovedit a fi "durabile si ireversibile".