Doi ziaristi romani, de la Radio Romania si Jurnalul National, care urmau sa participe la sfintirea unei biserici romanesti in satul Hagi Curda, din Ucraina, au fost intorsi din drum, sambata dimineata, la punctul de frontiera ucrainean Giurgiulesti-Reni, anunta Agerpres.

Jurnalistii Valentin Tigau de la Radio Romania si Simona Lazar de la Jurnalul National urmeaza sa fie transportati pana la frontiera cu Romania. Acestia faceau parte dintr-un grup de sase jurnalisti romani care se indrepta spre Ismail (Ucraina) pentru a participa la ceremonia de sfintire a unei biserici romanesti. Celorlalti patru jurnalisti li s-a permis sa treaca frontiera, dupa verificari indelungate.

Valentin Tigau a declarat ca autoritatile ucrainene le-au comunicat jurnalistilor romani ca au interdictie de a intra pe teritoriul Ucrainei din 2009, pe o perioada de cinci ani. Cei doi jurnalisti au semnat un document de luare la cunostinta a celor comunicate de autoritatile de la punctul de frontiera Giurgiulesti-Reni.

UPDATE Un autocar al coalitiei Actiunea 2012 este oprit la Hagi Curda

Autocarul coalitiei Actiunea 2012, care se deplasa sambata dimineata la Hagi Curda pentru sfintirea primei biserici romanesti din sudul Basarabiei, raionul Ismail, Ucraina, este oprit de mai bine de trei ore si nu ii este permisa trecerea la vama de catre autoritati, potrivit unui comunicat remis de Actiunea 2012 si citat de Agerpres.

"Studentii si ziaristii sunt amanati si amenintati cu diverse controale dinadins pentru a-i face sa renunte", se sustine in comunicatul citat.

Prima biserica romaneasca din Bugeac, astazi regiunea Odesa (Ucraina), construita la Hagi Curda in locul celei demolate in perioada sovietica, urmeaza a fi sfintita sambata, la eveniment fiind asteptati sa participe alaturi de romanii din localitate si din imprejurimi reprezentanti ai Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, studenti din Romania si Republica Moldova, jurnalisti.

Potrivit site-ului propriu, Platforma Civica Actiunea 2012 este "o coalitie de organizatii non-guvernamentale si grupuri de initiativa care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania si militeaza pentru realizarea obiectivului generatiilor trecute, prezente si viitoare de regasire a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului in cadrul aceluiasi stat".