Peste 1.500 de femei de etnie roma din 17 judete vor fi sprijinite pentru a avea acces pe piata muncii, in cadrul unui proiect european in valoare de 4,5 milioane de euro, lansat, vineri, la Alba Iulia, de ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, care a spus ca romii sunt un castig pentru Romania.

Proiectul, denumit "FemRrom", a fost lansat, vineri, la Alba Iulia, de ministrul Muncii Sebastian Lazaroiu, care a declarat ca romii sunt "un castig pentru Romania din punct de vedere cultural" si trebuie ajutati pentru a se integra pe piata muncii, relateaza Mediafax.

Lazaroiu l-a dat ca exemplu pe artistul de etnie roma Damian Draghici, care a participat la lansarea proiectului, spunand ca acesta "face cinste Romaniei si in strainatate prin talentul sau".

Presedintele Asociatiei Pakiv Romania, Gruia Bumbu, unul dintre initiatorii proiectului, a declarat, vineri, ca in cadrul acestuia vor fi incluse 1.550 de femei de etnie roma din 17 judete ale tarii, iar 550 dintre acestea vor beneficia de programe de formare profesionala si de cursuri de alfabetizare.

Bumbu a spus ca proiectul presupune si infiintarea a cinci cooperative sociale in care sa fie angajate circa 200 de femei de etnie roma in meserii traditionale etniei.

Potrivit sursei citate, proiectul are o valoare de 18,5 milioane de lei (circa 4,5 milioane de euro), fiind cofinantat prin Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

Proiectul este derulat in parteneriat cu Ministerul Muncii, Agentia Nationala pentru Romi, Asociatia Pakiv Romania, Asociatia Euro Proiect Bihor si specialisti din Grecia si Portugalia.