Pana la finalul anului trecut, dintr-un buget total de aproape 3,5 miliarde euro au fost efectuate plati de aproximativ 470 de milioane euro, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Mai exact, pana in decembrie 2010 au fost cheltuiti aproximativ 13% din banii pusi la dispozitie in cadrul Programului pentru perioada 2007-2013. Informatiile fac parte din Raportul anual de implementare a POSDRU 2010, publicat joi, 14 iunie, de Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Raportul anual de implementare a POSDRU 2010 - program gestionat in cadrul Ministerului Muncii - a fost aprobat pe 24 mai in cadrul reuniunii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operational si a fost declarat admisibil de catre Comisia Europeana. Datele publicate arata ca, pana la 31 decembrie 2010, au fost efectuate plati in valoare totala de 474,92 milioane euro, din care:

  • 416,72 milioane euro reprezinta suma acordata ca prefinantare (87,74% din totalul platilor)
  • 58,20 milioane euro reprezinta suma rambursata (12,26% din totalul platilor)

Descarca de aici Raportul anual de implementare a POSDRU 2010

Contributia UE la totalul platilor a fost de 464,38 milioane euro, reprezentand 30,27% din alocarea UE 2007-2013. Rambursarile efectuate, in valoare de 58,20 milioane euro, reprezinta 1,57% din alocarea UE 2007 ¬ 2013, noteaza documentul citat.

Potrivit Raportului anual pe 2010, valoarea cumulativa la 31 decembrie 2010 a platilor efectuate este de aproximativ 7 ori mai mare fata de valoarea cumulativa de la sfarsitul anului 2009. Majorarea se datoreaza cresterii numarului de contracte si vitezei procesarii cererilor de rambursare depuse de beneficiari, precizeaza documentul.

Problemele din sistem si masurile luate

Raportul noteaza care sunt principalele probleme intampinate in implementarea POSDRU si solutiile luate pana acum pentru rezolvare:

Problema: Ritmul lent in contractarea proiectelor aprobate. Cauza principala a fost personalul insuficient in serviciul de specialitate in raport cu volumul de munca necesar incheierii contractelor, noteaza studiul.

Masura luata: Au fost externalizate o serie de activitati care se deruleaza in cadrul procesului de contractare.

Problema:Viteza scazuta a platilor catre beneficiari. Cauzele principale au constat, pe de o parte, in numarul mare de cereri de prefinantare, care au urmat cresterii numarului de contracte, cereri care trebuia procesate de un numar insuficient de angajari, iar, pe de alta parte, de calitatea cererilor de rambursare, care, de multe ori, nu se ridicau la standardele necesare aprobarii efectuarii platii, precizeaza documentul.

Masura luata: Externalizarea unei parti a atributiilor privind vizitele de monitorizare la fata locului, se arata in raport.

Problema: In urma misiunii de audit intreprinsa la sfarsitul anului 2009, CE a constatat o serie de deficiente in ceea ce priveste utilizarea SMIS (Sistemului Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale) ca instrument de monitorizare si raportare financiara de incredere in forma computerizata, luandu-se decizia blocarii platilor. Neactualizarea informatiilor in SMIS a fost cauzata, in mare masura, de numarul insuficient al angajatilor si al sesiunilor de formare in domeniul utilizarii SMIS, precizeaza documentul.

Masura luata: Personalul a urmat cursuri de formare privind utilizarea SMIS. "A fost facut un efort suplimentar de aducere la zi a datelor financiare introduse in SMIS, aceasta activitate fiind apoi desfasurata in mod curent, astfel incat sistemul informatic sa isi poata indeplini rolul de instrument de monitorizare si raportare financiara", noteaza raportul.

Problema:Inexistenta unui sistem informatic care sa permita monitorizarea si raportarea numarului de participanti la operatiunile Fondului Social European (FSE), precum si corelarea acestora cu realizarea indicatorilor POSDRU. "Ca urmare, informatiile sunt colectate si monitorizate pe baza rapoartelor transmise de beneficiari si centralizate in Excel la nivelul AM", noteaza studiul.

Masura luata: A fost incheiat un contract in cadrul Axei 7 "Asistenta Tehnica", prin care se dezvolta si implementeaza un Sistem Informatic Integrat de Management (SIM-POSDRU), complementar SMIS-CSNR (Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale - Cadrul Strategic National de Referinta), se arata in raport.

Identificarea neregulilor

In cursul anului 2010, s-a constatat ca in cazul a 33 de beneficiari au fost realizate cheltuieli neeligibile reprezentand nereguli. Pana la data de 31 decembrie 2010, AMPOSDRU a identificat nereguli reprezentand cheltuieli neeligibile pentru 40 de proiecte finantate din FSE.

In ceea ce priveste respingerea cererilor de finantare pana la finalul anului trecut, raportul precizeaza ca s-au constatat urmatoarele:

  • 1,5 % din propunerile de proiecte au fost respinse din cauza neconformitatii administrative;
  • 32,5% din propunerile de proiecte au fost respinse din cauza neeligibilitatii proiectului;
  • 3,5% din propunerile de proiecte au fost respinse din cauza neeligibilitatii solicitantului si/sau a partenerilor;
  • 62,5% din propunerile de proiecte au fost respinse in urma evaluarii tehnico-financiare.

Datele arata ca 77% din cele 1.692 proiecte contractate pana la 31 decembrie 2010 sunt implementate in parteneriat; 65% din proiectele implementate in parteneriat au parteneri nationali, 12% au parteneri transnationali, iar 27% au atat parteneri nationali, cat si transnationali.

Contractele de finantare incheiate pana in decembrie 2010

Pana la finalul anului 2010, au fost incheiate 1.962 de contracte de finantare, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), in valoare totala eligibila de 3,13 miliarde euro. Din aceasta suma, 2,68 miliarde euro reprezinta contributia Uniunii Europene, se arata in Raportul anual de implementare a POSDRU 2010.

Potrivit raportului, in cursul anului 2010 au fost incheiate 1.429 de contracte, reprezentand 71,82% din totalul contractelor incheiate. Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) are ca obiectiv general dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii.

In ceea ce priveste cererile de finantare, anul trecut au fost depuse 8.265 de astfel de solicitari, in valoare totala de peste 8,85 miliarde euro, din care 8,41 miliarde euro reprezinta contributia UE. Dupa evaluarea cererilor, 4.664 au fost respinse si 2.434 cereri de finantare au fost aprobate (in valoare totala de 3,43 miliarde euro, din care 3,24 miliarde euro reprezinta contributia UE). Datele publicate arata ca, la finalul anului trecut, valoarea totala a numarului cererilor de finantare aprobate era de 2,7 ori mai mare fata de cea inregistrata la sfarsitul anului 2009.

Axele prioritare din cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane sunt urmatoarele:

- Axa Prioritara 1: Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii bazata pe cunoastere

- Axa Prioritara 2: Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii

- Axa Prioritara 3: Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor

- Axa Prioritara 4: Modernizarea Serviciului Public de Ocupare

- Axa Prioritara 5: Promovarea masurilor active de ocupare

- Axa Prioritara 6: Promovarea incluziunii sociale

- Axa Prioritara 7: Asistenta tehnica

Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane precizeaza ca oficialii Comisiei Europene vor transmite o opinie asupra continutului Raportului anual de implementare a POSDRU 2010 in termen de doua luni de la publicarea acestuia.