ANI respinge acuzatiile facute, joi, de purtatorul de cuvant al Departamentelor PSD, Olguta Vasilescu, referitoare la trucarea licitatiei pentru arhivarea declaratiilor de avere si anunta ca o va da in judecata pe aceasta pentru prejudiciile de imagine aduse institutiei, potrivit Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Departamentelor PSD, Olguta Vasilescu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca ANI a trucat o licitatie pentru arhivarea declaratiilor de avere, creand un prejudiciu de aproape 1,5 milioane de euro.

Agentia Nationala de Integritate sustine, vineri, intr-un comunicat, ca procedura de licitatie internationala deschisa a "Sistemului informatic pentru managementul electronic al documentelor, servicii de arhivare electronica, hosting Portal si servicii asociate", derulata in perioada 2008 - 2009, s-a desfasurat conform OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, si a fost publicata atat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, operat de Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale, cat si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Toate documentele aferente procedurii de licitatie internationala deschisa se regasesc pe pagina de internet a ANI.

In sprijinul acestor argumente de legalitate, ANI face referire la rezultatul unui control al ANRMAP din 2009, la raportul din acelasi an al unitatii de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor si la rapoartele de audit al Curtii de Conturi, respectiv cel de audit extern independent al managementului ANI pentru anul 2008 realizat de catre Deloitte Touche Tohmatsu Limited Romania.

"Mai mult, Raportul Comisiei Europene privind progresul Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare din anul 2009 mentiona ca 'sistemul informatic va sprijini Agentia, ... contribuind la consolidarea eficientei activitatii ANI', iar Raportul emis in vara anului 2010 nota faptul ca 'Au fost aduse imbunatatiri semnificative sistemului informatic' pentru managementul electronic al documentelor, servicii de arhivare electronica, hosting Portal si servicii asociate, care au dus la cresterea eficientiei Agentiei Nationale de Integritate", potrivit ANI.

"Este regretabil ca un reprezentant al unui partid politic sa submineze credibilitatea unei institutii implicata in lupta anticoruptie, apreciata prin Rapoartele Comisiei Europeane, prin colportarea unor informatii false, fara fundament real, dezinformand grav opinia publica", sustine ANI.

Agentia spune ca, de fapt, declaratiile au fost facute in scopul protejarii intereselor personale ale Olgutei Vasilescu, ea insasi fiind verificata de inspectorii de integritate.

In acest context, ANI precizeaza ca a decis actionarea in judecata pentru angajarea raspunderii civile delictuale a Olgutei Vasilescu, in urma prezentarii unor "fapte nereale, cu un vadit caracter tendentios si care au adus institutiei un serios prejudiciu de imagine".

Olguta Vasilescu a acuzat conducerea ANI ca ar fi "trucat" o licitatie pentru achizitionarea de servicii de arhivare electronica a declaratiilor de avere.

Vasilescu a afirmat ca la licitatia initiala s-au prezentat doua firme, prima solicitand suma de 1,6 milioane de euro pentru serviciile pe care urma sa le presteze, a doua solicitand suma de 1,9 milioane de euro.

Potrivit senatorului PSD, licitatia a fost anulata, la o a doua organizare prezentandu-se doar o firma, SC Star Storage, care a oferit la prima licitatie un pret de 1,9 milioane de euro.

Vasilescu a afirmat ca firma respectiva a solicitat la a doua licitatie suma de 3,3 milioane de euro, fiind declarata si castigatoare.

"S-a produs o praduiala de aproape 1,5 milioane de euro pentru ca s-a pus lupul paznic la stana la conducerea ANI", a declarat aceasta.