Apasco SA Maneciu si Socot SA Targu Mures, acuzate in 2005 de ministrul Mediului de atunci ca "au furat banii pentru diguri", sunt cele care au obtinut, in 2011, cele mai multe lucrari hidrotehnice de la "Apele Romane", cea de-a treia in top fiind Lescaci Com, implicata in scandalul Laszlo Borbely, noteaza Mediafax.

In 5 mai 2005, pe cand era ministru al Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu reclama procurorilor anticoruptie faptul ca trei firme de constructii au primit, in perioada 2000-2004 - de multe ori fara licitatie, in ciuda valorilor care depaseau pragul-limita - aproape toate lucrarile de constructii hidrotehnice.

Alaturi de seful de atunci al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), Aurel Pana, ministrul Sulfina Barbu acuza acordarea lucrarilor "cu dedicatie" catre Apasco SA Maneciu si Socot SA Targu Mures, in perioada guvernului Nastase. Sulfina Barbu vorbea, de la sediul Guvernului, despre "suspiciuni privind comiterea unor acte de coruptie" in atribuirea acestor contracte, dar si de "folosirea ilegala a banilor publici". Aurel Pana, seful ANAR, vorbea atunci, in acest context, despre "coruptia institutionalizata", despre care spunea ca "nu se face decit prin acte normative emise la nivelul Guvernului".

"In momentul in care ai ᅡun H.G.ᅡ (o Hotarire de Guvern, n. r.) de atribuire de lucrari pentru o singura societate este clar ca este cu dedicatie", spunea seful ANAR de la acea vreme.

Cele trei firme acuzate erau Apasco SA Maneciu, Socot SA Targu Mures si Repcon SA Oradea. Primele doua apar, sase ani mai tarziu, in varful unui clasament al beneficiarilor de lucrari de la ANAR.

Conform unei statistici furnizate, joi, agentiei Mediafax de directorul ANAR David Csaba, din cele 357 de lucrari hidrotehnice aflate in desfasurare in intreaga tara in 2011, cele mai multe sunt executate de Apasco Maneciu, 28, si Socot Targu Mures, 24.

Al treilea cel mai mare beneficiar de lucrari de la ANAR in 2011 a fost firma Lescaci Com din Negresti Oas, cea pe care ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ar fi avantajat-o in obtinerea de contracte de lucrari de la "Apele Romane" in schimbul unor lucrari in valoare de 20.000 de euro la un apartament al cuscrei sale. Lescaci Com are in lucru, potrivit statisticii furnizate joi de David Csaba, un numar total de 21 de lucrari in 2011, alte sase, incepute de firma in anii anteriori, fiind incheiate tot in acest an.

Cele trei firme au, impreuna, potrivit sefului ANAR, 73 de lucrari in 2011, reprezentand 20 la suta din numarul total de lucrari aflate in executie.

"Nu am facut inca o statistica sa vedem cat la suta din banii de lucrari pe 2011 au fost acordati acestor firme, prin contractele pe care le-au castigat. Urmeaza sa facem si aceasta socoteala", a declarat David Csaba.

Acesta a precizat ca Apasco, Socot si Lescaci Com sunt trei dintre cele 73 de firme care au "lucrari deschise cu ANAR" in 2011.

In 16 si 17 mai 2005, dupa reclamatia Sulfinei Barbu, managerii Apasco si Socot de la acel moment, Sterian Marian si, respectiv, Eugen Popa, au fost chemati si audiati de procurorii anticoruptie de la Bucuresti, care au deschis un dosar.

Presa de atunci relata despre legaturile dintre firma Apasco si fostul ministru PSD al Mediului, Aurel Ilie, dupa ce sotia managerului Sterian Marian, Alexandrina Marian, fost asociat al firmei Apa Proiect, administratorul trustului de proiectari Aquaproiect - si el implicat in scandal - i-a cedat partile sociale din societate Leontinei Ilie, sotia fostului ministru. Apasco a castigat, in 2004, "Trofeul Calitatii", pentru o lucrare in beneficiul Apelor Romane: Suprainaltarea Barajului Hidroenergetic de acumulare de la Sacele.

Dosarul Apasco si Socot, in care mai erau cercetate Aquaproiect si Repcon SA Oradea, a fost declinat de procurorii DNA un an mai tarziu, in 10 mai 2006, la parchetele de pe langa tribunalele Bihor, Cluj, Timis, Arges, Iasi, Buzau, Constanta, Valcea, Bacau, Dolj si Mures. Conform unei informari transmise agentiei MEDIAFAX in 24 august 2009 de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii acestor parchete ar fi trebuit sa cerceteze mai multe fapte constatate de controlorii financiari din cadrul camerelor de conturi ale acestor judete cu ocazia controalelor facute pe aceasta tema in 2005 la directiile judetene de ape.

Societatea Apasco SA Maneciu este detinuta in proportie de 68,7 la suta de Sterian Marian si a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 123,5 milioane de lei si un profit net de 1,5 milioane de lei. Cu un an in urma, firma a avut o cifra de afaceri de 122,3 milioane de lei si un profit net de 3,3 milioane de lei.

Societatea Socot SA Targu Mures este detinuta de Sorin Apostol (32,4 la suta), Eugen Laurean Popa (21,57 la suta) si Asociatia Socot PAS Targu Mures (22,22 la suta), restul fiind distribuit, conform site-ului Bursei de Valori Bucuresti, de alti actionari.

Conform site-ului Ministerului Finantelor Publice, atat Apasco SA cat si Socot SA au fost infiintate in 1992. In 2003, Apasco a avut, conform datelor Finantelor, o cifra de afaceri de aproape 700 de miliarde de lei vechi si un profit de peste 30 de miliarde de lei vechi, iar Socot SA a avut, in acelasi an, o cifra de afaceri de peste 424 de miliarde de lei.

Firma Lescaci Com SRL din Negresti Oas, cea care urmeaza Apasco si Socot in clasamentul numarului de lucrari primite de la ANAR in 2011, apartine omului de afaceri Ioan Ciocan. Conform site-urilor de licitatii, firma Lescaci Com SRL a primit, din 2007, 34 de contracte de lucrari publice de la directiile din subordinea Administratiei Nationale "Apele Romane" si alte trei de la complexurile energetice Rovinari si Craiova si de la Consiliul Local Zlatna.

Potrivit presei, Ioan Ciocan ar fi ginerele deputatului PSD de Satu Mare Gheorghe Ciocan.

Ioan Ciocan este cercetat de procurorii DNA pentru cumparare de influenta, fiind acuzat ca, printr-un consilier al ministrului Laszlo Borbely, ar fi cumparat influenta demnitarului, caruia, prin firma sa, i-a prestat lucrari in valoare de 20.000 de euro la renovarea unui apartament. Influenta ministrului urma sa-i asigure obtinerea de contracte cu ANAR, precum si plata celor anterior obtinute si executate.

Surse judiciare au declarat joi ca unul dintre consilierii actualului sef al ANAR, David Csaba, a fost gasit la o perchezitie a DNA locuind fara acte intr-un apartament din Bucuresti apartinand firmei Lescaci Com. Consilierul aflat in aceasta situatie este chiar cel insarcinat cu verificarea stadiului lucrarilor hidrotehnice prestate de castigatorii contractelor in favoarea ANAR, Mircea Urzica.