Un reprezentant al conducerii Inspectoratului general al Politiei Romane a declarat vineri ca 50 de persoane din 99 audiate in cazul fraudelor informatice au fost retinute pentru 24 de ore. Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, reprezentanti ai conducerii IGPR si ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sustin o conferinta de presa privind destructurarea a trei grupuri infractionale organizate transfrontaliere, specializate in comiterea de fraude informatice pe site-urile de comert electronic.

Cei 50 urmeaza sa fie prezentati, vineri, instantei cu propunere de arestare preventiva.

Cele trei grupari infractionale erau din Bucuresti, Dolj si Gorj.

Ambasadorul american a precizat ca infractorii cibernetici pretindeau ca sunt membri ai armatei americane, folosindu-se de increderea in armata a poporului american.

"Ei ne rapesc nu doar banii, ci si senzatia de siguranta", a spus Gitenstein, citat de Mediafaxm subliniind ca faptele sunt cu atat mai grave cu cat comertul electronic evolueaza.

Potrivit diplomatului american, destructurarea acestor retele de fraude infromatice reprezinta rezultatul unor ani de munca sustinuta, fiind punctul culminant a zece ani de colaborare intre autoritatile romane si cele americane in domeniul judiciar.

Procurorii DIICOT si politistii au desfasurat joi dimineata 117 perchezitii in Capitala si orasele Craiova, Targu Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti , pentru destructurarea a trei grupuri specializate in fraude informatice pe site-uri de comert, care ar fi indus in eroare aproximativ 1.000 de persoane, cu un prejudiciu de 20 de milioane de dolari.

Anchetatorii au stabilit ca in perioada 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), suspectii au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop.

In aceasta modalitate au fost induse in eroare aproximativ 1000 de victime.

Prejudiciul total cauzat pana in prezent este de aproximativ 20 milioane dolari, potrivit DIICOT.

Anchetatorii romani au colaborat cu ofiterii US Secret Service si F.B.I. din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, a informat joi dimineata DIICOT.