Presupusul caz de coruptie in care este implicat ministrul Laszlo Borbely graviteaza in jurul unui apartament din blocul Macul Rosu de pe Calea Victoriei si in jurul unui nume: Maria Vincze, proprietarul apartamentului care beneficiase de reparatiile suspectate de procurori ca ar fi mita mascata. Dar cine este Maria Vincze? Am aflat de la Directia de Taxe si Impozite a Sectorului 1 ca proprietarii apartamentului 35 sunt doua persoane: Vincze Maria si Vincze Gheorghe. Informatiile despre Vincze Maria sunt contradictorii. Un cititor HotNews.ro a indicat miercuri ca ar fi una si aceeasi cu Vincze Maria Magdolna, conducatorul de doctorat al ministrului Laszlo Borbely. Ziarul Adevarul a publicat joi un articol intitulat "Profa lui Borbely, paravan pentru spaga".

  • Laszlo Borbely a respins categoric faptul ca proprietara apartamentului ar fi conducatoarea sa de doctorat, Maria Vincze, a mentionat ca proprietara apartamentului este cuscra lui si a negat ca l-ar cunoaste pe Ioan Ciocan, nume vehiculat în dosarul DNA.
  • Omul de afaceri Ioan Ciocan, acuzat ca ar fi cumparat influenta ministrului Mediului, are contracte pe bani publici de 100 milioane lei in 2010-2011
  • David Csaba, directorul Administratiei Nationale "Apele Romane": “Informatiile prezentate de DNA sunt eronate. Compania LESCACI COM a castigat prin licitatii publice in 2010 si 2011, 14 contracte in valoare de 100 milioane lei”

HotNews.ro a incercat pe tot parcursul zilei de miercuri si joi sa determine cu precizie cine este proprietatul apartamentului din blocul “Macul Rosu” de pe Calea Victoriei 136-134. Singura informatie certa este ca apartamentul apare la Directia de Taxe si Impozite a sectorului 1 pe numele Vincze Maria si Vincze Gheorghe. Informatia a fost confirmata de angajatii Directiei de Taxe si Impozite Sector 1. Cat despe cine este Vincze Maria, persoana care apare pe lista de proprietari a blocului de pe Calea Victoriei, exista cateva informatii, dar niciuna nu a fost confirmata.

Un cititor HotNews.ro sustine intr-un comentariu la articolul Cazul Borbely: fapte, speculatii, informatii ca Vincze Maria ar fi una si aceeasi persoana cu VINCZE MARIA-MAGDOLNA, profesor universitar la Universitatea Babes-Bolyai si conducatorul de doctorat al ministrului Laszlo Borbely. Iata ce scrie cititorul HotNews.ro:

  • Pai v-am spus cine este Vincze Maria: conducatorul de doctorat al lui Borbely, la UBB Cluj. In ceea ce priveste proprietarul anterior al apartamentului, Kovacs Pal - daca mergem pe pista ginerelui lui Borbely, adica Kovacs Attila, presedintele UDMR Brasov, atunci deja avem o coincidenta de nume. Pai nu e coincidenta. :) (utilizator: extraveral)

Aceeasi informatie a fost pusa i circulatie si de Ziarul Adevarul a publicat joi un articol intitulat "Profa lui Borbely, paravan pentru spaga"

Vincze Marian din Cluj: Nu am avut nimic in Bucuresti. HotNews.ro a incercat sa verifice informatiile cu personajele implicate. Date despre profesorul universitar Vincze Maria Magdolna am gasit pe site-ul Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor. Am contactat-o pe Vincze Maria Magdolna la numarul de telfon indicat pe site-ul facultatii.

Vincze Maria Magdolna ne-a declarat ca nu are nici o legatura cu cazul in care implicat ministrul Borbely. “Eu sunt acum in Suedia. Nu am nici o legatura cu scandalul Borbely. Va rog sa nu ma mai deranjati. Eu nu am avut nimic in Bucuresti”, a declarat profesorul universitar Vincze Maria dupa care a inchis telefonul si nu a mai raspuns apelurilor reporterilor HotNews.ro.

Urmatorul pas a fost sa sunam si la numarul de telefon fix indicat pe pagina facultatii in dreptul adresei din Cluj-Napoca unde locuieste Vincze Maria Magdolna.Am incercat sa aflam daca numele sau este Vincze Gheorghe, numele indicat de Directia Finantelor Sector 1, alaturi de Vincze Maria, ca fiind proprietari ai apartamentului din Bucuresti.

La telefonul fix ne-a raspuns un domn care s-a recomandat ca fiind sotul profesorului universitar Vincze Maria Magdolna. “Nu, nu ma cheama Vincze Gheorghe. Doamna Vincze este plecata din tara. Va rog sa nu ne mai stresati”, ne-a spus sotul Mariei Magdolna Vincze, dupa care a inchis telefonul.

Vincze Maria Magdolna a indicat pe site-ul facultatii adresa personala din Cluj-Napoca. Reporterii publicatiei citynews.ro au verificat cine apare ca proprietar al apartamentului unde locuieste Vincze Maria Magdolna. La avizierul blocului, in dreptul proprietarilor, este trecut numele: Vincze Maria si Fey Vasile.

Vecinii profesorului universitar Vincze Maria Magdolna spun ca Fey Vasile este sotul acesteia si ca Vincze Maria Magdolna si-a pastrat numele din prima casatorie. Tot vecinii au relatat pentru reporterii citynews.ro ca Vincze Maria Magdolna are doi copii care sunt stabiliti in Ungaria.

Vecinii cuplului Vincze Maria Magdolna - Fey Vasile spun ca nu stiu daca Vincze Maria Magdolna detine un apartament in Bucuresti. Pe de alta parte, un profesor universitar de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor a declarat pentru HotNews.ro ca nu stie daca Vincze Maria Magdolna este proprietara apartamentului din Bucuresti si ca, din cunostintele sale, profesorul universitar din Cluj nu este un om avut. “Dimpotriva, din ce stiu eu, chiar a avut probleme financiare legate de familie. Foarte multe detalii insa nu stiu”, a declarat colegul profesorului universitar Vincze Maria Magdolna. Un alt oficial clujean o decrie ca fiind "o persoana foarte respectata, membru in Comsia Prezidentiala pentru agricultura" .

Pana in acest moment situatia se prezinta astfel: apartamentul din Bucuresti, de pe Calea Victoriei, este in proprietatea a doua persoane, Vincze Maria si Vincze Gheorghe. Nu este clar daca Vincze Maria Magdolna din Cluj este aceeasi cu Vincze Maria cea care detine impreuna cu Vincze Gheorghe apartamentul din Bucuresti.

Cititorul HotNews.ro indica si faptul ca ar exista o legatura intre vicepresedintele CJ Brasov Kovacs Attila.ginerele lui Laszlo Borbely si apartamentul de pe Calea Victoriei. Contactat de HotNews.ro si intrebat de cazul Borbely. Kovacs Attila a facut urmatoarea mentiune: “Nu va aud bine. Nu sunt in tara”, dupa care a inchis telefonul.

Borbely spune ca proprietarul apartamentului este cuscra lui

Ministrul Mediului Laszlo Borbely a facut la Cluj Napoca cateva declaratii referitoare cazul in care este implicat. Referindu-se la audierea sotiei si a cuscrei sale ministrul a mentionat ca proprietatul apartamentului din Bucuresti este cuscra. Iata ce a declarat ministrul Borbely:

  • “Sunt ferm convins că justiţia trebuie să-şi facă treaba, de aceea astăzi soţia mea şi cuscra, care este de fapt proprietarul apartamentului, s-au prezentat ca martori la DNA Oradea, fără avocat, pentru că nu avem nimic de ascuns. Să fie foarte clar”, a declarat Laszlo Borbely, după şedinţa Consiliului Permanent al UDMR, desfăşurată la Cluj-Napoca citat de Agerpres.
  • De asemenea, el a respins categoric faptul că proprietara apartamentului ar fi conducătoarea sa de doctorat, Maria Vincze, şi a negat că l-ar cunoaşte pe Ioan Ciocan, nume vehiculat în dosarul DNA.

Noi perchezitii DNA

Despre apartamentul din blocul Macul Rosu am aflat ca, miercuri 13 iulie, procurorii DNA au efectuat o perchezitie si ca acesta ar fi apartamentul renovat de firma omului de afaceri Ioan Ciocan, cel despre care un comunicat transmis TVR de care DNA spune ca este cel care a cumparat influenta ministrului Borbely prin intermediul consilierului ministerial Szepesy Szabolcs.

Tot miercuri 13 iulie, am aflat de la Ilie Gheorghe, presedintele asociatiei de proprietari ai blocului de pe Calea Victorie, ca l-a vazut pe ministrul Borbely intrand in bloc si discutand cu seful echipei de muncitori care a efectuat renovarile. Ilie Gheorghe sustine ca seful echipei de muncitori i-ar fi relatat ca ministrul Mediului ar fi supravegheat lucrarile de renovare. Vezi detalii aici.

Lucrarile de renovare la apartamentul de pe Calea Victoriei 136-134 ar fi fost realizate de LESCACI COM, firma omului de afaceri din Satu Mare Ioan Ciocan. Despre Ioan Ciocan, comunicatul DNA transmis TVR spune ca a realizat lucrarile de renovare in valoare de 20 000 euro in folosul ministrului Borbely si ca “lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala «Apele Romane» (institutie aflata in coordonarea acestui minister) cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie”.

Astfel am ajuns si la contractele si presupusa miza a cazului: contractele cu Administratia Nationala "Apele Romane" care este condusa de udemeristul David Csaba. Contactat de HotNews.ro directorul Administratiei Nationala "Apele Romane" sustine ca informatiile prezentate de DNA “nu poat fi reale”.

  • “Parerea me este ca cele prezentate de procurori sunt eronate. Noi am facut o analiza si am constat ca toate cele 375 de companii care lucreaza pentru noi sunt platite la zi si nimeni  nu a beneficiat de tratament preferential. Firma nominalizat a castigat contractele prin licitatii. Licitatiile au fost organizate de directiile din teritoriu. Eu nu m-am ocupat de licitatii. Sunt comisii de licitatii.
  • Nu a existat nici un fel de constatie nici la caietele de sarcini si nici la procedurile de achiztitie. Eu nu il cunosc pe Ioan Ciocan si nici nu l-am intalnit si nici nu ma intalnesc cu patronii companiilor care castiga licitatii. Nu conducerea de la Bucuresti organizeaza licitatii”, a declarat directorul Administratiei Nationala "Apele Romane"

De la directorul institutiei am aflat cateva date suplimentare despre activitatea companiei LESCACI COM. Astfel directorul institutei ne-a declarat ca LESCACI COM a castigat in 2010 un numar de 11 contracte iar in 2011 un numar de trei contracte. “Valoarea totala a contractelor pe 2010 si 2011 este de 100 milioane lei”, a declarat David Csaba. Potrivit analizei realizate de Administratia Nationala "Apele Romane” in perioda 2005-2010 compania LESCACI COM a incheiat 54 de contracte cu institutia. “Toate aceste contracte au fost incheiate inainte ca domnul ministrul sa preia portofoliul mediului si inainte ca eu sa fiu director”, a mai adaugat David Csaba.

Citeste si:

Procurorii DNA Oradea au efectuat, joi 14 iulie perchezitii la doua apartamente detinute de Ioan Ciocan in Bucuresti pe Calea 13 Septembrie.

Mediafax a relatat ca intr-unul din apartamente ar locui Mircea Urzica consilier al directorului Administratiei Nationala "Apele Romane", David Csaba. “Am aflat si eu acest aspect din presa. Dumnealui este intr-o delgatie si cand se va intoarce ii voi cere o nota informativa despre acest aspect. Eu nu pot sa controlez unde sta fiecare dintre angajati”, a declarat David Csaba.

Consilierul Mircea Urzica nu a putut fi contactat pentru a-si prezenta punctul de vedere avand telefonul mobil inchis. Atat David Csaba cat si Mircea Urzica sunt din Targu Mures si au detinut functii in administratia locala.

Tot, joi 14 iulie, la DNA Oradea au fost audiate in calitate de martori, sotia si cuscra ministrului Laszlo Borbely. Dupa audierei cele doua nu au facut declaratii.