Cazul Borbely: Pe urmele proprietarului apartamentului din blocul Macul Rosu. Cine este Maria Vincze

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 14 iulie 2011, 21:44 Actualitate | Esenţial


Cazul Borbely, blocul perchezitionat de DNA
Foto: Hotnews
Presupusul caz de coruptie in care este implicat ministrul Laszlo Borbely graviteaza in jurul unui apartament din blocul Macul Rosu de pe Calea Victoriei si in jurul unui nume: Maria Vincze, proprietarul apartamentului care beneficiase de reparatiile suspectate de procurori ca ar fi mita mascata. Dar cine este Maria Vincze? Am aflat de la Directia de Taxe si Impozite a Sectorului 1 ca proprietarii apartamentului 35  sunt doua persoane:  Vincze Maria si Vincze Gheorghe. Informatiile despre Vincze Maria sunt contradictorii. Un cititor HotNews.ro a indicat miercuri ca ar fi una si aceeasi cu Vincze Maria Magdolna, conducatorul de doctorat al ministrului Laszlo Borbely. Ziarul Adevarul a publicat joi un articol intitulat "Profa lui Borbely, paravan pentru spaga".
 • Laszlo Borbely a respins categoric faptul ca proprietara apartamentului ar fi conducatoarea sa de doctorat, Maria Vincze, a mentionat ca proprietara apartamentului este cuscra lui si a negat ca l-ar cunoaste pe Ioan Ciocan, nume vehiculat în dosarul DNA.
 • Omul de afaceri Ioan Ciocan, acuzat ca ar fi cumparat influenta ministrului Mediului, are contracte pe bani publici de 100 milioane lei in 2010-2011
 • David Csaba, directorul Administratiei Nationale "Apele Romane": “Informatiile prezentate de DNA sunt eronate. Compania LESCACI COM a castigat prin licitatii publice in 2010 si 2011, 14 contracte in valoare de 100 milioane lei”
HotNews.ro a incercat pe tot parcursul zilei de miercuri si joi sa determine cu precizie cine este proprietatul apartamentului din blocul “Macul Rosu” de pe Calea Victoriei 136-134. Singura informatie certa este ca apartamentul apare la Directia de Taxe si Impozite a sectorului 1 pe numele Vincze Maria si Vincze Gheorghe. Informatia a fost confirmata de angajatii Directiei de Taxe si Impozite Sector 1. Cat despe cine este Vincze Maria, persoana care apare pe lista de proprietari a blocului de pe Calea Victoriei, exista cateva informatii, dar niciuna nu a fost confirmata.

Un cititor HotNews.ro sustine intr-un comentariu la articolul Cazul Borbely: fapte, speculatii, informatii ca Vincze Maria ar fi una si aceeasi persoana cu VINCZE MARIA-MAGDOLNA, profesor universitar la Universitatea Babes-Bolyai si conducatorul de doctorat al ministrului Laszlo Borbely. Iata ce scrie cititorul HotNews.ro:
 • Pai v-am spus cine este Vincze Maria: conducatorul de doctorat al lui Borbely, la UBB Cluj. In ceea ce priveste proprietarul anterior al apartamentului, Kovacs Pal - daca mergem pe pista ginerelui lui Borbely, adica Kovacs Attila, presedintele UDMR Brasov, atunci deja avem o coincidenta de nume. Pai nu e coincidenta. :) (utilizator: extraveral)
Aceeasi informatie a fost pusa i circulatie si de  Ziarul Adevarul a publicat joi un articol intitulat "Profa lui Borbely, paravan pentru spaga"

Vincze Marian din Cluj: Nu am avut nimic in Bucuresti. HotNews.ro a incercat sa verifice informatiile cu personajele implicate. Date despre profesorul universitar Vincze Maria Magdolna am gasit pe site-ul Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor. Am contactat-o pe Vincze Maria Magdolna la numarul de telfon indicat pe site-ul facultatii.

Vincze Maria Magdolna ne-a declarat ca nu are nici o legatura cu cazul in care implicat ministrul Borbely. “Eu sunt acum in Suedia. Nu am nici o legatura cu scandalul Borbely. Va rog sa nu ma mai deranjati. Eu nu am avut nimic in Bucuresti”, a declarat profesorul universitar Vincze Maria dupa care a inchis telefonul si nu a mai raspuns apelurilor reporterilor HotNews.ro.

Urmatorul pas a fost sa sunam si la numarul de telefon fix indicat pe pagina facultatii in dreptul adresei din Cluj-Napoca unde locuieste Vincze Maria Magdolna.Am incercat sa aflam daca numele sau este Vincze Gheorghe, numele indicat de Directia Finantelor Sector 1, alaturi de Vincze Maria, ca fiind proprietari ai apartamentului din Bucuresti. 

La telefonul fix ne-a raspuns un domn care s-a recomandat ca fiind sotul profesorului universitar Vincze Maria Magdolna. “Nu, nu ma cheama Vincze Gheorghe. Doamna Vincze este plecata din tara. Va rog sa nu ne mai stresati”, ne-a spus sotul Mariei Magdolna Vincze, dupa care a inchis telefonul.

Vincze Maria Magdolna a indicat pe site-ul facultatii adresa personala din Cluj-Napoca. Reporterii publicatiei citynews.ro au verificat cine apare ca proprietar al apartamentului unde locuieste Vincze  Maria Magdolna. La avizierul blocului, in dreptul proprietarilor, este trecut numele: Vincze Maria si Fey Vasile.

Vecinii profesorului universitar Vincze Maria Magdolna spun ca Fey Vasile este sotul acesteia si ca  Vincze Maria Magdolna si-a pastrat numele din prima casatorie. Tot vecinii au relatat pentru reporterii citynews.ro ca Vincze Maria Magdolna are doi copii care sunt stabiliti in Ungaria.

Vecinii cuplului  Vincze Maria Magdolna - Fey Vasile spun ca nu stiu daca  Vincze Maria Magdolna detine un apartament in Bucuresti. Pe de alta parte, un profesor universitar de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor a declarat pentru HotNews.ro ca nu stie daca Vincze Maria Magdolna este proprietara apartamentului din Bucuresti si ca, din cunostintele sale, profesorul universitar din Cluj nu este un om avut. “Dimpotriva, din ce stiu eu, chiar a avut probleme financiare legate de familie. Foarte multe detalii insa nu stiu”, a declarat colegul profesorului universitar  Vincze Maria Magdolna. Un alt oficial clujean o decrie ca fiind "o persoana foarte respectata, membru in Comsia Prezidentiala pentru agricultura" .

Pana in acest moment situatia se prezinta astfel: apartamentul din Bucuresti, de pe Calea Victoriei, este in proprietatea a doua persoane, Vincze Maria si Vincze Gheorghe. Nu este clar daca Vincze Maria Magdolna din Cluj este aceeasi cu Vincze Maria cea care detine impreuna cu Vincze Gheorghe apartamentul din Bucuresti.

Cititorul HotNews.ro indica si faptul ca ar exista o legatura intre vicepresedintele CJ Brasov Kovacs Attila.ginerele lui Laszlo Borbely si apartamentul de pe Calea Victoriei. Contactat de HotNews.ro si intrebat de cazul Borbely. Kovacs Attila a facut urmatoarea mentiune: “Nu va aud bine. Nu sunt in tara”, dupa care a inchis telefonul.

Borbely spune ca proprietarul apartamentului este cuscra lui


Ministrul Mediului Laszlo Borbely a facut la Cluj Napoca cateva declaratii referitoare cazul in care este implicat. Referindu-se la audierea sotiei si a cuscrei sale ministrul a mentionat ca proprietatul apartamentului din Bucuresti este cuscra. Iata ce a declarat ministrul Borbely:
 • “Sunt ferm convins că justiţia trebuie să-şi facă treaba, de aceea astăzi soţia mea şi cuscra, care este de fapt proprietarul apartamentului, s-au prezentat ca martori la DNA Oradea, fără avocat, pentru că nu avem nimic de ascuns. Să fie foarte clar”, a declarat Laszlo Borbely, după şedinţa Consiliului Permanent al UDMR, desfăşurată la Cluj-Napoca citat de Agerpres.
 • De asemenea, el a respins categoric faptul că proprietara apartamentului ar fi conducătoarea sa de doctorat, Maria Vincze, şi a negat că l-ar cunoaşte pe Ioan Ciocan, nume vehiculat în dosarul DNA.
Noi perchezitii DNA

Despre apartamentul din blocul Macul Rosu am aflat ca, miercuri 13 iulie, procurorii DNA au efectuat o perchezitie si ca acesta ar fi apartamentul renovat de firma omului de afaceri Ioan Ciocan, cel despre care un comunicat transmis TVR de care DNA spune ca este cel care a cumparat influenta ministrului Borbely prin intermediul consilierului ministerial Szepesy Szabolcs.

Tot miercuri 13 iulie, am aflat de la Ilie Gheorghe, presedintele asociatiei de proprietari ai blocului de pe Calea Victorie, ca l-a vazut pe ministrul Borbely intrand in bloc si discutand cu seful echipei de muncitori care a efectuat renovarile
. Ilie Gheorghe sustine ca seful echipei de muncitori i-ar fi relatat ca ministrul Mediului ar fi supravegheat lucrarile de renovare. Vezi detalii aici.

Lucrarile de renovare la apartamentul de pe Calea Victoriei 136-134 ar fi fost realizate de LESCACI COM, firma omului de afaceri din Satu Mare Ioan Ciocan. Despre Ioan Ciocan, comunicatul DNA transmis TVR spune ca a realizat lucrarile de renovare in valoare de 20 000 euro in folosul ministrului Borbely si ca “lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala «Apele Romane» (institutie aflata in coordonarea acestui minister) cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie”.

Astfel am ajuns si la contractele si presupusa miza a cazului: contractele cu Administratia Nationala "Apele Romane" care este condusa de udemeristul David Csaba. Contactat de HotNews.ro directorul Administratiei Nationala "Apele Romane" sustine ca informatiile prezentate de DNA “nu poat fi reale”.
 • “Parerea me este ca cele prezentate de procurori sunt eronate. Noi am facut o analiza si am constat ca toate cele 375 de companii care lucreaza pentru noi sunt platite la zi si nimeni  nu a beneficiat de tratament preferential. Firma nominalizat a castigat contractele prin licitatii. Licitatiile au fost organizate de directiile din teritoriu. Eu nu m-am ocupat de licitatii. Sunt comisii de licitatii.
 • Nu a existat nici un fel de constatie nici la caietele de sarcini si nici la procedurile de achiztitie. Eu nu il cunosc pe Ioan Ciocan si nici nu l-am intalnit si nici nu ma intalnesc cu patronii companiilor care castiga licitatii. Nu conducerea de la Bucuresti organizeaza licitatii”, a declarat directorul Administratiei Nationala "Apele Romane"
De la directorul institutiei am aflat cateva date suplimentare despre activitatea companiei  LESCACI COM. Astfel directorul institutei ne-a declarat ca LESCACI COM a castigat in 2010 un numar de 11 contracte iar in 2011 un numar de trei contracte. “Valoarea totala a contractelor pe 2010 si 2011 este de 100 milioane lei”, a declarat  David Csaba. Potrivit analizei realizate de  Administratia Nationala "Apele Romane”  in perioda 2005-2010 compania  LESCACI COM a incheiat 54 de contracte cu institutia. “Toate aceste contracte au fost incheiate inainte ca domnul ministrul sa preia portofoliul mediului si inainte ca eu sa fiu director”, a mai adaugat David Csaba.

Citeste si:
 
Procurorii DNA Oradea au efectuat, joi 14 iulie perchezitii la doua apartamente detinute de Ioan Ciocan in Bucuresti pe Calea 13 Septembrie.

Mediafax a relatat ca intr-unul din apartamente ar locui Mircea Urzica consilier al directorului Administratiei Nationala "Apele Romane",  David Csaba. “Am aflat si eu acest aspect din presa. Dumnealui este intr-o delgatie si cand se va intoarce ii voi cere o nota informativa despre acest aspect. Eu nu pot sa controlez unde sta fiecare dintre angajati”, a declarat David Csaba.

Consilierul  Mircea Urzica nu a putut fi contactat pentru a-si prezenta punctul de vedere avand telefonul mobil inchis. Atat David Csaba cat si Mircea Urzica sunt din Targu Mures si au detinut functii in administratia locala.

Tot, joi 14 iulie, la DNA Oradea au fost audiate in calitate de martori, sotia si cuscra ministrului Laszlo Borbely. Dupa audierei cele doua nu au facut declaratii.


Citeste mai multe despre   

4808 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  Se misca ceva spre bine in Romania (Joi, 14 iulie 2011, 19:02)

  Nomenklatura maghiara din Bucuresti [anonim]

  De vreo 2 ani, Romania nu mai e la fel de iresponsabila, nu mai accepta copiatul la Bac si shpaga la ministri.

  Exista un DNA, in care sute de functionari si procurori muncesc impotriva tuturor mafiilor din partidele politice si gruparile de interese economice. Munca titanica, de Sisif, singuri impotriva miilor de hiene care s-au hranit din furtul banilor publici.

  Borbely, Verestoy, o multime de lideri UDMR sunt corupti, doar ca relativa izolare lingvistica a presei de limba maghiara, greu accesibila publicului romanofon, a facut ca romanii sa creada ca UDMR e o organizatie fara corupti (adica o himera, o imposibilitate intr-o societate de tranzitie, cu capitalism de cumetrie).

  Acesti lideri secui si maghiari nu au fost 'deranjati' pt ca anchetele se faceau politic pana in 2009 (la decizia CSAT din august), era nevoie de masa de manevra in parlament. Asa s-au acceptat si fraudele electorale cu care UDMR atingea si chiar depasea pragul de 5%. In conditiile in care nu mai sunt nici macar 1 milion de maghiari si secui in Romania, circa 25% au parasit tara (la romani procentul e de 15%, veti vedea la recensamantul din octombrie).

  UDMR e construit pe multa minciuna si manipulare din partea Bucurestiului si Budapestei, Tokes vrea sa darame mitul asta si s-ar putea sa vedem si alte surprize.

  Mai ales ca UDMR a intrat in razboi deschis cu Basescu, prin santajul regionalizarii refuzate.
  Nu-i va plange nimeni, au fost intotdeauna interesati de ciolaniada, acesti Borbely si Verestoy..
 • +5 (7 voturi)    
  Funny (Joi, 14 iulie 2011, 22:00)

  george [anonim]

  Domnul ministru este nascut in 1954(conform site-ului Parlamentului Romaniei). Prin urmare, are 57 de ani. Faptul ca este doctorand la varsta asta mi se pare . . . cum ziceam in titlu.
 • 0 (2 voturi)    
  Daca ati fi avut (Joi, 14 iulie 2011, 22:09)

  Radu [anonim]

  Daca ati fi avut carte funciara la Bucuresti...
  • +1 (1 vot)    
   pai avem carte funciara, tocmai asta e problema (Vineri, 15 iulie 2011, 3:39)

   Anonimus [anonim] i-a raspuns lui Radu

   cartea funciara se tine pe imobil, deci vei afla din ea exact ce afli si de la DTIL: Maria si Gheorghe Vincze. Sistemul nostru vechi de publicitate imobiliara, pe care l-a inlocuit cartea funciara, era mult mai uitil pentru anti-coruptie. Registrul de inscriptiuni si transcriptiuni se tinea dupa persoana, deci puteai afla exact toate proprietatile unei anumite persoane. Asa ca un comentariu corect era: daca ati fi avut registru de inscriptiuni si transcriptiuni la Cluj ...
   • 0 (0 voturi)    
    carte funciara (Vineri, 15 iulie 2011, 7:57)

    cucu [anonim] i-a raspuns lui Anonimus

    caretea funciara se tine pe imobil si apar toti proprietarii mai ales ca informatiile din aceasta sunt publice si fara justificarea unui interes.
    puteti verifica aceste informatii la OCPI Bucuresti cu o taxa de 20 lei pt un extras de informare
    bafta
  • 0 (0 voturi)    
   Puiule, fara carte funciara... (Vineri, 15 iulie 2011, 17:10)

   Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui Radu

   ...asupra careia te vei lamuri mai jos, apartamentul i cuscrei/conducatoare de doctorat ale modestulu ministru Borbely Laszo, situat pe Calea Victoriei din Bucuresti, ca sa stii si dumneata in Cluj, valoreaza...cat crezi puiule...eu stiu...dar as vrea te rog parerea ta...ca sa te ajut cam de 10 ori cat ar valora in urbea natala a lui Lotico...si cam de 5 ori decat in Koloszvar-ul tau...de aceea nu inteleg de ce unii nu apreciaza lucrurile superioare precum Cartea Funciara...stai linistit te autosugestionezi , exista si Cadastru si Intabulare la ciobanasii lui Bucur...si o sa vina si Bon Jovi la voi...la Budapesta...
 • +3 (7 voturi)    
  In Jud Bihor si Maramures... (Joi, 14 iulie 2011, 22:41)

  Costin1968 [utilizator]

  ...PSD reaminteste UDMR ca au furat impreuna...ha,ha,ha,
  • +2 (4 voturi)    
   se pare ca la APE e baiul! (Vineri, 15 iulie 2011, 7:24)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Costin1968

   Borbely e marginal. Banii PSD vin si de la Apele Romane. De aia au sarit ca arsi Ponta si ciracul sau. S-au dus vamile, se duc si apele, trezoreria e goala, fudulia costa, de unde bani (din gros)????
 • +2 (4 voturi)    
  Attila Biro (Joi, 14 iulie 2011, 23:12)

  aac [utilizator]

  Domnul meu, sînteți pe calea cea bună! Felicitări!
 • +1 (3 voturi)    
  spaga (Vineri, 15 iulie 2011, 6:31)

  Ianos [anonim]

  Sa fie clar ori o lasati moarta ori iesim de la guvernare si sarim in barca USL CLAR ?
  • 0 (0 voturi)    
   Unde sunt ... (Vineri, 15 iulie 2011, 17:12)

   Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui Ianos

   ...conducatori KRAMER SI GEORGE CONSTANZA...
 • +1 (1 vot)    
  Cine striga "criminalul!" (Vineri, 15 iulie 2011, 7:16)

  mada [anonim]

  Nu credeti, dragi romani, ca va grabiti sa trageti concluzii? Unii dintre noi au ramas ultranationalisti, altii au impresia ca stiu sau inteleg mai multe. Pana acum, cel putin in acest caz, presa nu a vehiculat decat zvonuri, nu informatii. Cred ca exista o diferenta. Iar procurorii care se grabesc sa dezvaluie cursul anchetei, cu siguranta au lipsit de la niste cursuri de perfectionare ca si magistrati.
  • 0 (0 voturi)    
   Concluzia... (Vineri, 15 iulie 2011, 17:17)

   Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui mada

   ...e una singura : Cine fura zece mii de lei sau un miliard de lei TREBUIE sa stea la INCHISOARE, bineinteles proportional cu vina respectivului, chiar daca esti stranepotul lui Zorro (e vorba de Zoroastru sau Zarathustra ) sau a lui Arpad si Tucutum...ASTA E CONCLUZIA....
 • 0 (0 voturi)    
  mafia universitara (Vineri, 15 iulie 2011, 7:38)

  Ion [anonim]

  si e doat varful icebergului...
 • +2 (2 voturi)    
  clarificari (Vineri, 15 iulie 2011, 8:21)

  bilutza [anonim]

  in vederea clarificarii oricarei posibile confuzii, e suficient sa se verifice codurile numerice personale ale persoanelor in cauza...
 • 0 (0 voturi)    
  b (Vineri, 15 iulie 2011, 9:29)

  noe [anonim]

  Si cand sustin ;ungaria mare, aceasta este intemeiata tot pe minciuna Se stie ca s-a intins pe teritoriul statelor existente I-a inteles [Statele lumii civilizate printre care si ROMANIA} ca au migrat datorita vicisitudinilor cand nu existau state dar ,...cand statele fiinteaza sa isi indrepte ochii la statul natiei lui [in vestul uralilor;vz migratia popoarelor] Nu isi vad lungul nasului ,..Acum cu furtul,..Daca s-ar inregistra [CP} totul pe fisa individuala a fiecaruia pe baza CNP/CUI ,judet ,tara miscarea valorilor fixe si miscatoare s-ar gasi exact ce apartine fiecaruia in judet,tara ,..se creeaza locuri de munca si se concentraza evidenta pe baza careia se poate confrunta scripticul cu fapticul,..Daca se vrea se va pute De aici organele de control isi iau soldul si stocul la orice moment si apoi vad intrarile si iesirile in timpul analizat Sa nu se uite de legile de coercitie ptr fiecare pas si constatarile cum isi urmeaza pasii [cine preea cazul ca sa ajunga la sfarsit Sa nu se piarda fara finalizare Cine a oprit mersul,.. sa fie tras la raspundere drasdic Ca s-a exprimat cineva gresit in public nu este o nenorocire se indreapta ,..dar daca a dosit ceva acesta este raul,raului


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version