Sapte persoane suspectate ca fac parte din gruparea specializata in fraude informatice care a reusit sa insele peste 1.000 de persoane, creand un prejudiciu de 20 de milioane de dolari, au fost retinute, iar alte 12 sunt audiate, joi dupa-amiaza, de procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova, anunta Mediafax. Cele sapte persoane au fost retinute pentru 24 de ore.

"Audierile in acest caz nu s-au incheiat. Alte 12 persoane sunt audiate la aceasta ora. In cazul altor persoane aduse la sediul nostru s-a decis sa fie cercetati in libertate", a declarat procurorul sef al DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova, Adrian Gluga.

Procurorii DIICOT au efectuat, joi dimineata, 117 perchezitii in Bucuresti, Craiova, Targu Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti, vizand fraude informatice prin care 1.000 de persoane au fost pagubite cu 20 de milioane de dolari, anchetatorii colaborand cu ofiterii US Secret Service si FBI in acest caz.

Anchetatorii au stabilit ca in perioada 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), suspectii au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop.

Prin aceasta modalitate au fost induse in eroare aproximativ 1000 de victime. Prejudiciul total cauzat pana in prezent este de aproximativ 20 milioane dolari, potrivit DIICOT.

Conform sursei citate, ar fi urmat sa fie audiate de catre procurorii DIICOT aproximativ 90 de persoane fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru frauda informatica, constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave.

Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO. - Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, BCCO Craiova si SCCO Gorj, iar suportul tehnic al operatiunii a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale din cadrul IGPR si DGIPI.