"Nu am niciun fel de implicare in acest caz", a declarat joi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pe care procurorii anticoruptie il suspecteaza de trafic de influenta. "Justitia trebuie sa fie independenta, insa nu trebuie facuta la televizor", a afirmat ministrul. In cursul diminetii, premierul Emil Boc a afirmat ca Borbely este membru cu drepturi depline al guvernului, impotriva sa nefiind inceputa nicio ancheta oficiala. Pe de alta parte, sotia si cuscra ministrului Mediului sunt audiate joi dupa-amiaza la sediul DNA din Oradea.

Iata cateva dintre declaratiile ministrului Mediului:

  • cand este o ancheta in curs, trebuie sa tii cont de acele prevederi legale
  • trebuie evident ca justitia sa fie independenta si sa-si faca datoria, sunt perfect de acord cu asta
  • nu cred ca justitia trebuie sa se faca la televizor
  • in acest moment, stiu despre acest caz tot atat de mult cat stiti dumneavoastra
  • nu am niciun fel de implicare in acest caz
  • daca vrem sa vorbim despre programul ministerului, de programele care tin de Apele Romane care se deruleaza de ani de tine, vreau sa va spun unele aspecte
  • cand am preluat ministerul, am avut datorii de circa 30 de milioane de lei catre constructori
  • in doua luni si jumatate am platit aceste datorii
  • de atunci, ministerul a incheiat si anul 2010, si primul semestru din 2011, fara niciun fel de datorie
  • platile sunt la zi si nu fac colegii mei niciun fel de discriminare pozitiva sau negativa intre firme

Miercuri, Borbely a declarat, dupa intalnirea cu Kelemen Hunor si Marko Bela, ca nu are nicio implicare in cazul despre care a aflat din presa si ca "ceea ce apare in comunicatul DNA este nefondat". "Nu am niciun fel de implicare in aceasta poveste, ceea ce apare in comunicatul DNA este nefondat. Justitia este libera sa isi faca datoria", a spus Borbely.

El a precizat ca a aflat despre aceste acuzatii din presa, in timp ce se afla in Polonia, pentru Consiliul Informal de Mediu, si ca era normal sa ajunga in tara inainte de a sustine declaratii de presa.

Borbely a mers, miercuri, la Palatul Victoria, direct de la aeroport, dupa vizita efectuata in Polonia, el participand la o discutie timp de o ora la Guvern. El a vorbit despre acuzatiile formulate la adresa sa doar cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si vicepremierul Marko Bela, dar nu si cu premierul Emil Boc, care a parasit sediul Guvernului inainte ca liderii UDMR sa termine discutia, au declarat anterior surse oficiale.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineata, o perchezitie intr-un imobil care ar apartine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, in dosarul in care se fac cercetari privind un presupus trafic de influenta privind atribuirea unor contracte de lucrari ale Administratiei Nationale "Apele Romane" catre o firma din Negresti Oas.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrari de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, in schimbul influentei sale in atribuirea contractelor.