Mostenitorii familiei Ceausescu au pierdut, la Tribunalul Bucuresti, procesul intentat Teatrului Odeon din Capitala in care au reclamat folosirea fara drept a marcii "Ceausescu" in spectacolul "Ultimele ore ale lui Ceausescu", informeaza un comunicat al institutiei de spectacole, citat de Mediafax.

Tribunalul Bucuresti a respins, in data de 7 iulie, actiunea promovata de mostenitorii familiei Ceausescu in cauza avand ca obiect gazduirea spectacolului "Ultimele ore ale lui Ceausescu" impotriva Teatrului Odeon din Capitala.

Instanta a constatat ca nu a fost incalcat dreptul la marca, argument pe care reclamantii il invocasera. Valentin Ceausescu a dat in judecata Teatrul Odeon din Bucuresti anul trecut, pentru folosirea fara drept a marcii "Ceausescu" in spectacolul "Ultimele ore ale lui Ceausescu".

Teatrul Odeon a sustinut in permanenta in fata instantei ca nu a facut decat sa gazduiasca spectacolul, astfel ca a fost chemat in proces si producatorul. De asemenea, Teatrul Odeon a argumentat ca spectacolul nu este programat pentru a mai fi jucat.

Valentin Ceausescu a chemat Teatrul Odeon in judecata, cerand daune morale simbolice de un leu pentru folosirea marcii "Ceausescu" fara drept. Totodata, acesta a solicitat ca spectacolul sa nu mai fie pus in scena.

Spectacolul de teatru documentar "Ultimele ore ale lui Ceausescu" s-a jucat pe 9 si 11 decembrie 2010. In spectacol au jucat Victoria Cocias, Constantin Cojocaru, Constantin Draganescu, Alexandru Mihaescu, Eugen Cristian Motriuc si Mircea Rusu.

Spectacolul despre ultimul si cel mai celebru proces din istoria Europei a fost pus in scena pe baza unor documente autentice audio si video, pornind de la marturii ale celor implicati si in urma unei documentari la fata locului si a unei reconstituiri minutioase a evenimentelor si a decorului.

Astfel, in urma cercetarilor au rezultat si numeroase discutii cu participanti la rasturnarea regimului si la executia sotilor Ceausescu. Ulterior, dintre acestea au fost alese sase monologuri, ele constituind de fapt un inedit prolog al Procesului si stabilind atmosfera din zilele Revolutiei: un amestec de euforie, nesiguranta si sentiment de tradare.

Autorul si directorul proiectului este Milo Rau.

Marca "Ceausescu" a fost inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci si ii are ca titulari pe Valentin Ceausescu si pe Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu. OSIM arata, intr-un comunicat din februarie, ca marca "Ceausescu" este inregistrata pe toate clasele de produse si servicii incluse in Clasificarea de la Nisa.