Cine sunt personajele cazului "trafic de influenta la minister": omul de afaceri Ioan Ciocan si consilierul ministerial Szepessy Szabolcs, acuzati ca au cumparat influenta ministrului Laszlo Borbely

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 12 iulie 2011, 20:18 Actualitate | Esenţial


Potrivit procurorilor DNA, Ioan Ciocan actionarul unic al LESCACI COM este cel care prin intermediul lui “Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta” ministrului  Laszlo Borbely. Potrivit datelor oficiale postate pe e-licitatie.ro, compania lui Ioan Ciocan ar fi castigat in 2010-2011 patru contracte in valoare de 84 milioane lei de la institutii din subordinea Administratiei Nationale "Apele Romane", institutie aflata in subordinea ministerului condus de Lazslo Borbely.  Ioan Ciocan este si ginerele deputatului PSD Gheorghe Ciocan.
 • Szepessy Szabolcs consilierul ministerial a castigat in anul trecut 120.000 lei si este actionar la 4 companii.


Potrivit unui comunicat oficial al DNA transmis TVR, Ion Ciocan are calitatea de invinuit si cumparator de influenta. Potrivit DNA, Ion Ciocan este cel care prin intermediul consilierului  Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, ar fi cumparat influenta ministrului Borbely. Iata ce spune comunicatul DNA transmis televiziunii publice:
 • In cursul anului 2011, invinuitul Ciocan Ioan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate (LESCACI COM SRL n.red.), prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societatii sale. Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala "Apele Romane" (institutie aflata in coordonarea acestui minister) cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie. (sursa: comunicat oficial transmis TVR)
Omul de afaceri Ioan Ciocan, acuzat de cumparare de influenta, este ginerele deputatului PSD, Gheorghe Ciocan. Informatia fiind publicata atat de presa centrala, cat si de ziarele locale. Deputatul Gheorghe Ciocan a fost ales anul trecut vicepresedinte al PSD Satu Mare, a detinut functiile de prefect, vicepresedinte si presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare. Gheorghe Ciocan, socrul omului de afaceri Ioan Ciocan, este si secretar al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputatilor. Vezi aici

Potrivit Oficiului National al registrului Comertului, Ioan Ciocan are 41 de ani. Este actionar unic al societatii LESCACI COM SRL, companie care are ca obiect de activitate "Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale". LESCACI COM SRL a raportat pentru anul 2009 o cifra de afaceri de 56.894.518 lei si un numar de 170 de angajati.  LESCACI COM SRL este compania pentru care Ioan Ciocan ar fi cumparat influenta ministrului  Borbely Laszlo prin intermediul consilierului personal Szepessy Szabolc. Scopul final, spun procurorii ar fi fost contracte acordate de Administratia Nationala "Apele Romane", institutie aflata in coordonarea ministerului Mediului.

Utilizand portatul de achiztii publice e-licitatie.ro, HotNews.ro a centralizat contractele castigate de compania  LESCACI COM SRL de la mai multe filiale ale Administratia Nationala "Apele Romane", institutia aflata in subordinea Ministerului Mediului. Potrivit informatiilor obtinute in 2011, LESCACI COM SRL a castigat contracte in valoare de 70 milioane lei de la Apele Romane, iar in 2010 a castigat 14 milioane lei de la aceeasi institutie. Va prezentam mai jos contractele:

Potrivit site-ului de achizitii publice e-licitatii.ro, compania LESCACI COM SRL a castigat pe 30 iunie un contract in valoare de 41.668.225 lei de la Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, unitatea aflata in subordinea Administratiei Nationale Apele Romane, institutie aflata, la randul ei, in subordinea Ministerului Mediului condus de Laszlo Borbely. Procedura de achizitie a fost licitatie deschisa.

In februarie, e-licitatie a publicat anuntul de atribuire 101050 prin care compania LESCACI COM SRL era desemnata castigatoarea unui contract de 29.052.345 lei atribuit de Administratia Nationala "Apele Romane" - Administratia Bazinala de Apa Siret, institutia aflata in subordinea Ministerului Mediului.

In 2010 LESCACI COM SRL a castigat contracte de 14 milioane lei de la Administratia Apelor Romane

In noiembrie 2010, e-licitatie.ro a publicat 95029 prin care compania  LESCACI COM SRL era desemnata castigatoarea unui contract de 3.734.293 lei atribuit de ADMINISTRATIA BAZINALA DE APA OLT, institutie in suborbinea Administratiei Nationale "Apele Romane" care este de asemenea in subordinea Ministerului Mediului. Tipul procedurii a fost negociere fara anunt.

Tot in 2010, LESCACI COM SRL a castigat un contract de lucrari in valoare de 10.229.108 lei de la DIRECTIA APELOR BUZAU IALOMITA, institutie in suborbinea Administratiei Nationale "Apele Romane" care este de asemenea in subordinea Ministerului Mediului. Contractul a fost atribuit in urma unei licitatii.

Potrivit e-licitatie.ro compania LESCACI COM SRL a castigat un contract in valoare de 4.960.278 lei de la DIRECTIA APELOR OLT, institutie aflata in subordinea Administratiei Nationale "Apele Romane" care este de asemenea in subordinea Ministerului Mediului. Anuntul prin care LESCACI COM SRL a fost desemnata castigatoarea contractului a fost publicat in iunie 2008 cand ministrul al Mediului era democrat-liberala Sulfina Barbu.

Presa local a mai relatat si despre alte contracte incheiate intre diferite autoritati ale statului si companie LESCACI COM SRL. Pe e-licitatie.ro sunt mentionate doar contractele prezentate de HotNews.ro mai sus. Ioan Ciocan nu a putut fi contactat pentru a-si prezenta punctul de vedere. HotNews.ro a incercat sa il contacteze la numere de telefon indicate pentru compania LESCACI COM SRL.


Fostul deputat Ovidiu Ioan SILAGHI (PNL) a prezentat in februarie 2006 situatia unui contract incheiat de MAPN si compania  LESCACI COM SRL in perioda 2002-2003 detinuta de Ioan Ciocan. Ovidiu Ioan SILAGHI sustinea atunci ca intre Ioan Cioca, actualul deputat Gheorghe Ciocan si fostul ministrul Ioan Mircea Pascu ar fi existat o legatura. Iata ce spunea parlamentarul in 2006:
 • Am să vă prezint acum un caz tipic din guvernarea trecută. Avem o triadă: ministru, prefect, ginerele prefectului. Ministrul şi prefectul sunt evident din acelaşi partid politic, şi, cum reprezintă politic acelaşi judeţ, sunt, de ce nu, şi prieteni. Ministerul condus de ministrul respectiv are de executat o lucrare. Ca din întâmplare, una dintre societăţile care primesc contractul, foarte consistent, evident, este una controlată de ginerele prefectului. Şi astfel se închide triunghiul. Personajele acestei deloc imaginare relatări sunt: Ioan Mircea Paşcu -fost ministru al apărării, actualmente deputat PSD de Satu Mare; Gheorghe Ciocan - fost prefect de Satu Mare, actualmente vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare; Ioan Ciocan - patron al firmei SC Lescaci Com SRL, ginerele lui Gheorghe Ciocan.
 • Firma lui Ioan Ciocan a primit în perioada 2002-2003 un contract de executare a unor lucrări la Eforie Sud (Carmen Sylva) plătite de către MApN. Suma se ridica la 41 miliarde lei vechi. Poate părea ciudat că o firmă din Satu Mare a fost selecţionată să efectueze lucrări pe litoral. Dar trecem peste acest aspect. La fel de ciudat este că MApN a refuzat în 2004 să răspundă unei solicitări venite din partea presei şi să prezinte numele firmelor cu care a avut contract pentru lucrările de la Eforie Sud. După căderea PSD, s-a aflat numele acestor firme. Aceasta este pe scurt filmul unei acţiuni tipice de favorizare a unui client sau amic politic al puterii. Mai multe amănunte au apărut în Jurnalul Naţional. Consider că se poate porni în descoperirea "tenebrelor" trecutului politico-economic şi de la acest caz, care este mai mult decât edificator.
Vezi interpelarea aici

SZEPESSY Szabolcs despre care procurorii sunt ca este intermediarul cumpararii de influenta este consilier personal al ministerului Laszlo Borbely. Potrivit propriei declaratii de interese, este actionar la 4 companii: Best Tours SRL, Perspectiva Marketing&Consulting, West Trade SRL, Mauritania SRL. De asemenea, mentioneaza ca este presedintele Asociatiei Regio Progress. In declaratia de avere mentioneaza un teren agricol, un apartament, trei conturi bancare in valoare de peste 30.000 lei. A castigat in 2010 peste 29.000 lei de la minister si 90.000 lei de la West Trade SRL. SZEPESSY Szabolcs nu a putut fi contactat pentru a-si prezenta punctul de vedere fata de acuzatiile procurorilor.

Vezi mai jos declaratia de avere si cea de interese
Szepessy_Szabolcs_DI_2011-06-21Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5329 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Din nou PSD... (Marţi, 12 iulie 2011, 18:26)

  Trojan.H [utilizator]

  Nu cred ca exista Rai si Iad. Cred ca exista Rai si PSD.
 • +9 (9 voturi)    
  szepessy (Marţi, 12 iulie 2011, 21:29)

  extraveral [anonim]

  Szepessy Szabolcs este unul dintre fii lui Szepessy Laszlo, seful de cabinet al lui Marko Bela. Laszlo mai are un fiu, Elod, care conduce Erdely TV, un post de televiziune gigaudemerist facut pe bani multi din Ungaria, cu sediul la Targu-Mures, care in cuda fondurilor uriase a ramas un post de un nivel cvasi-amator.

  Szepessy Szabolcs este unul dintre organizatorii Festivalului Peninsula (Tg-Mures).
  • 0 (0 voturi)    
   Nu este adevarat (Miercuri, 13 iulie 2011, 13:25)

   r [anonim] i-a raspuns lui extraveral

   Nu este adevarat ceea ce scrieti.
   • 0 (0 voturi)    
    Care parte? (Miercuri, 13 iulie 2011, 14:17)

    alin g. [anonim] i-a raspuns lui r

    La ce va referiti, stimate r?
 • -5 (7 voturi)    
  Da! (Marţi, 12 iulie 2011, 23:17)

  Alin [anonim]

  E bine sa apara cat mai multe dosare scoase la lumina despre UDMR si liderii sai, pentru ca acestora sa nu le mai vina idei sa iasa de la guvernare, ca sa-l dea pe mana opozitiei pentru suspendare pe Presedintele Traian Basescu, Conducatorul nostru Neobosit!
  • +1 (3 voturi)    
   Lasa.. (Miercuri, 13 iulie 2011, 2:44)

   Alius [anonim] i-a raspuns lui Alin

   .. ca vin alti conducatori si mai neobositi sa te conduca spre inalte si luminoase culmi si care sa-ti ofere o tara plina de ieduti topaitori si-n care sa curga mult lapte si multa miere. Fireste, o tara in care dosarele nu mai exista, unde toti hotii traiesc in intelegere si prietenie, indiferent de partidul din care fac parte.

   Hai bafta!
 • +1 (3 voturi)    
  Ioan Ciocan este si ginerele deputatului PSD Gheor (Marţi, 12 iulie 2011, 23:46)

  AlisCuPar [utilizator]

  Coincidenta de nume, sau bostanu' si-a luat numele dupa sotia lui ?
 • 0 (0 voturi)    
  a (Miercuri, 13 iulie 2011, 0:12)

  a [anonim]

  ce frumos descrieti in detaliu relatiile de genul asta. de la 20000 de mii de euro a-ti demonstrat traficul de influenta. nu neg vina lor dar e polita platita udemereului.afaceri de genul asta s-au facut tot timpul indiferent de culoare politica. dar fraierii cred tot.
 • +1 (1 vot)    
  wow (Miercuri, 13 iulie 2011, 0:51)

  baiat 17 ani [anonim]

  Mafia din Satu-Mare loveste din nou. Atata timp cat are acoperie ( pe Gheorghe Ciocan), Ioan Ciocan va scapa basma curata. Va spun sincer, Satu-Mare e cel mai corupt oras din tara, habar nu aveti cate afaceri dubioase au loc in acest oras si cum "rechinii" il conduc.
  Off topic: am si eu o intrebare care nu are legatura cu articolul. Unde este PNTCD, partidul infiintat de Iuliu Maniu? Pentru ca vad multa lumea care se plange de guvernarea PDL- ului in alianta cu UDMR. Daca tin bine mine, cand a castigat PDL alegerile a propus PNL-ului sa intre alaturi de ei la guvernare, insa ei nu au vrut asa ca a intrat alaturi de UDMR.
 • +1 (1 vot)    
  pt anonim (Miercuri, 13 iulie 2011, 5:31)

  ana [anonim]

  Si este o scuza ca s-a facut trafic de influenta dintotdeauna?Si cine sunt fraierii care cred tot?Apropos,in acest caz se scrie ati legat(nu a-ti)-atentie la gramatica!!!
 • 0 (0 voturi)    
  fura toti, de toate culorile politice... (Miercuri, 13 iulie 2011, 7:52)

  vio [anonim]

  o adevarata increngatura transpartinica.... fura toti, intra in politica numai ca sa faca avere, nimic altceva nu-i mana.... toti analfabetii intra saraci si ies milionari iar milionarii devin miliardari... in Euro ....
 • 0 (0 voturi)    
  a la DNA (Miercuri, 13 iulie 2011, 8:42)

  Laurentiu [anonim]

  Institutie aflata in subordinea Apelor Romane, care de asemenea se afla in subordinea Ministerului Mediului...am citat din articol. Fals....este in coordonarea Ministerului Mediului. Apele Romane este o institutie publica de interes national, finantata din venituri proprii. Asa...de ce se opreste DNA-ul la MM, ca asta din urma este in subordinea Guvernului.
  Pisica aratata UDMR.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by