Potrivit procurorilor DNA, Ioan Ciocan actionarul unic al LESCACI COM este cel care prin intermediul lui “Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta” ministrului Laszlo Borbely. Potrivit datelor oficiale postate pe e-licitatie.ro, compania lui Ioan Ciocan ar fi castigat in 2010-2011 patru contracte in valoare de 84 milioane lei de la institutii din subordinea Administratiei Nationale "Apele Romane", institutie aflata in subordinea ministerului condus de Lazslo Borbely. Ioan Ciocan este si ginerele deputatului PSD Gheorghe Ciocan.

  • Szepessy Szabolcs consilierul ministerial a castigat in anul trecut 120.000 lei si este actionar la 4 companii.

Potrivit unui comunicat oficial al DNA transmis TVR, Ion Ciocan are calitatea de invinuit si cumparator de influenta. Potrivit DNA, Ion Ciocan este cel care prin intermediul consilierului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, ar fi cumparat influenta ministrului Borbely. Iata ce spune comunicatul DNA transmis televiziunii publice:

  • In cursul anului 2011, invinuitul Ciocan Ioan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate (LESCACI COM SRL n.red.), prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societatii sale. Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala "Apele Romane" (institutie aflata in coordonarea acestui minister) cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie. (sursa: comunicat oficial transmis TVR)

Omul de afaceri Ioan Ciocan, acuzat de cumparare de influenta, este ginerele deputatului PSD, Gheorghe Ciocan. Informatia fiind publicata atat de presa centrala, cat si de ziarele locale. Deputatul Gheorghe Ciocan a fost ales anul trecut vicepresedinte al PSD Satu Mare, a detinut functiile de prefect, vicepresedinte si presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare. Gheorghe Ciocan, socrul omului de afaceri Ioan Ciocan, este si secretar al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputatilor. Vezi aici

Potrivit Oficiului National al registrului Comertului, Ioan Ciocan are 41 de ani. Este actionar unic al societatii LESCACI COM SRL, companie care are ca obiect de activitate "Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale". LESCACI COM SRL a raportat pentru anul 2009 o cifra de afaceri de 56.894.518 lei si un numar de 170 de angajati. LESCACI COM SRL este compania pentru care Ioan Ciocan ar fi cumparat influenta ministrului Borbely Laszlo prin intermediul consilierului personal Szepessy Szabolc. Scopul final, spun procurorii ar fi fost contracte acordate de Administratia Nationala "Apele Romane", institutie aflata in coordonarea ministerului Mediului.

Utilizand portatul de achiztii publice e-licitatie.ro, HotNews.ro a centralizat contractele castigate de compania LESCACI COM SRL de la mai multe filiale ale Administratia Nationala "Apele Romane", institutia aflata in subordinea Ministerului Mediului. Potrivit informatiilor obtinute in 2011, LESCACI COM SRL a castigat contracte in valoare de 70 milioane lei de la Apele Romane, iar in 2010 a castigat 14 milioane lei de la aceeasi institutie. Va prezentam mai jos contractele:

Potrivit site-ului de achizitii publice e-licitatii.ro, compania LESCACI COM SRL a castigat pe 30 iunie un contract in valoare de 41.668.225 lei de la Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, unitatea aflata in subordinea Administratiei Nationale Apele Romane, institutie aflata, la randul ei, in subordinea Ministerului Mediului condus de Laszlo Borbely. Procedura de achizitie a fost licitatie deschisa.

In februarie, e-licitatie a publicat anuntul de atribuire 101050 prin care compania LESCACI COM SRL era desemnata castigatoarea unui contract de 29.052.345 lei atribuit de Administratia Nationala "Apele Romane" - Administratia Bazinala de Apa Siret, institutia aflata in subordinea Ministerului Mediului.

In 2010 LESCACI COM SRL a castigat contracte de 14 milioane lei de la Administratia Apelor Romane

In noiembrie 2010, e-licitatie.ro a publicat 95029 prin care compania LESCACI COM SRL era desemnata castigatoarea unui contract de 3.734.293 lei atribuit de ADMINISTRATIA BAZINALA DE APA OLT, institutie in suborbinea Administratiei Nationale "Apele Romane" care este de asemenea in subordinea Ministerului Mediului. Tipul procedurii a fost negociere fara anunt.

Tot in 2010, LESCACI COM SRL a castigat un contract de lucrari in valoare de 10.229.108 lei de la DIRECTIA APELOR BUZAU IALOMITA, institutie in suborbinea Administratiei Nationale "Apele Romane" care este de asemenea in subordinea Ministerului Mediului. Contractul a fost atribuit in urma unei licitatii.

Potrivit e-licitatie.ro compania LESCACI COM SRL a castigat un contract in valoare de 4.960.278 lei de la DIRECTIA APELOR OLT, institutie aflata in subordinea Administratiei Nationale "Apele Romane" care este de asemenea in subordinea Ministerului Mediului. Anuntul prin care LESCACI COM SRL a fost desemnata castigatoarea contractului a fost publicat in iunie 2008 cand ministrul al Mediului era democrat-liberala Sulfina Barbu.

Presa local a mai relatat si despre alte contracte incheiate intre diferite autoritati ale statului si companie LESCACI COM SRL. Pe e-licitatie.ro sunt mentionate doar contractele prezentate de HotNews.ro mai sus. Ioan Ciocan nu a putut fi contactat pentru a-si prezenta punctul de vedere. HotNews.ro a incercat sa il contacteze la numere de telefon indicate pentru compania LESCACI COM SRL.

Fostul deputat Ovidiu Ioan SILAGHI (PNL) a prezentat in februarie 2006 situatia unui contract incheiat de MAPN si compania LESCACI COM SRL in perioda 2002-2003 detinuta de Ioan Ciocan. Ovidiu Ioan SILAGHI sustinea atunci ca intre Ioan Cioca, actualul deputat Gheorghe Ciocan si fostul ministrul Ioan Mircea Pascu ar fi existat o legatura. Iata ce spunea parlamentarul in 2006:

  • Am să vă prezint acum un caz tipic din guvernarea trecută. Avem o triadă: ministru, prefect, ginerele prefectului. Ministrul şi prefectul sunt evident din acelaşi partid politic, şi, cum reprezintă politic acelaşi judeţ, sunt, de ce nu, şi prieteni. Ministerul condus de ministrul respectiv are de executat o lucrare. Ca din întâmplare, una dintre societăţile care primesc contractul, foarte consistent, evident, este una controlată de ginerele prefectului. Şi astfel se închide triunghiul. Personajele acestei deloc imaginare relatări sunt: Ioan Mircea Paşcu -fost ministru al apărării, actualmente deputat PSD de Satu Mare; Gheorghe Ciocan - fost prefect de Satu Mare, actualmente vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare; Ioan Ciocan - patron al firmei SC Lescaci Com SRL, ginerele lui Gheorghe Ciocan.
  • Firma lui Ioan Ciocan a primit în perioada 2002-2003 un contract de executare a unor lucrări la Eforie Sud (Carmen Sylva) plătite de către MApN. Suma se ridica la 41 miliarde lei vechi. Poate părea ciudat că o firmă din Satu Mare a fost selecţionată să efectueze lucrări pe litoral. Dar trecem peste acest aspect. La fel de ciudat este că MApN a refuzat în 2004 să răspundă unei solicitări venite din partea presei şi să prezinte numele firmelor cu care a avut contract pentru lucrările de la Eforie Sud. După căderea PSD, s-a aflat numele acestor firme. Aceasta este pe scurt filmul unei acţiuni tipice de favorizare a unui client sau amic politic al puterii. Mai multe amănunte au apărut în Jurnalul Naţional. Consider că se poate porni în descoperirea "tenebrelor" trecutului politico-economic şi de la acest caz, care este mai mult decât edificator.

Vezi interpelarea aici

SZEPESSY Szabolcs despre care procurorii sunt ca este intermediarul cumpararii de influenta este consilier personal al ministerului Laszlo Borbely. Potrivit propriei declaratii de interese, este actionar la 4 companii: Best Tours SRL, Perspectiva Marketing&Consulting, West Trade SRL, Mauritania SRL. De asemenea, mentioneaza ca este presedintele Asociatiei Regio Progress. In declaratia de avere mentioneaza un teren agricol, un apartament, trei conturi bancare in valoare de peste 30.000 lei. A castigat in 2010 peste 29.000 lei de la minister si 90.000 lei de la West Trade SRL. SZEPESSY Szabolcs nu a putut fi contactat pentru a-si prezenta punctul de vedere fata de acuzatiile procurorilor.

Vezi mai jos declaratia de avere si cea de interese

Szepessy_Szabolcs_DI_2011-06-21