Procurorii DNA vor solicita aviz pentru cercetarea ministrului mediului, Laszlo Borbely, suspectat de trafic de influenta, a transmis cu putin timp in urma postul public de televiziune. Intr-un raspuns oficial trimis TVR, DNA afirma ca, la data de 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitii: CIOCAN IOAN, asociat unic si administrator al SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si SZEPESSY SZABOLCS, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.

Laszlo BorbelyFoto: Hotnews

"In cursul anului 2011, invinuitul Ciocan Ioan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate, prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societatii sale. Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala "Apele Romane" (institutie aflata in coordonarea acestui minister) cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie.Invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedura penala", explica DNA intr-un comunicat oficial.

Potrivit surselor HotNews.ro, este nevoie de avizul Parlamentului pentru ca ministrul Laszlo Borbely sa poata fi cercetat penal, iar acest aviz nu va putea fi cerut inainte de 1 septembrie, deoarece Parlamentul se afla in vacanta. "Exista probe ca ministrul Borbely era beneficiarul traficului de influenta", sustin surse apropiate anchetei. Potrivit acestora, omul de afaceri Ioan Ciocan, acuzat de cumparare de influenta, este ginerele deputatului PSD, Gheorghe Ciocan. Potrivit site-ului Camerei Deputatilor, Ciocan este secretarul Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic.

Potrivit Oficiului National al registrului Comertului Ioan are 41 de ani. Este actionar unic al societatii LESCACI COM SRL, companie care are ca obiect de activitate "Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale". LESCACI COM SRL a raportat pentru anul 2009 o cifra de afaceri de 56.894.518 lei si un numar de 170 de angajati.

In 2011 LESCACI COM a castigat doua contracte de 70 milioane lei de la Administratia Nationala Apele Romane institutie aflata in subordinea Ministerului Mediului condus de Laszlo Borbely

Potrivit site-ului de achizitii publice e-licitatii.ro compania LESCACI COM SRL a castigat pe 30 iunie un contract in valoare de 41.668.225 lei de la Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, unitatea aflata in subordinea Administratiei Nationale Apele Romane institutie aflata in subordinea Ministerului Mediului condus de Laszlo Borbely. Procedura de achizitie a fost licitatie deschisa.

In februarie e-licitatie a publicat anuntul de atribuire 101050 prin care compania LESCACI COM SRL era desemnata castigatoarea unui contract de 29.052.345 lei atribuit de Administratia Nationala "Apele Romane" - Administratia Bazinala de Apa Siret institutia aflata in subordinea Ministerului Mediului.

In 2010 LESCACI COM SRL a castigat contracte de 14 milioane lei de la Administratia Apelor Romane

In noiembrie 2010 e-licitatie.ro a publicat 95029 prin care compania LESCACI COM SRL era desemnata castigatoarea unui contract de 3.734.293 lei atribuit de ADMINISTRATIA BAZINALA DE APA OLT institutie in suborbinea Administratiei Nationale "Apele Romane" care este de asemenea in subordinea Ministerului Mediului. Tipul procedurii a fost negociere fara anunt.

Tot in 2010 LESCACI COM SRL a castigat un contract de lucrari in valoare de 10.229.108 lei de la DIRECTIA APELOR BUZAU IALOMITA institutie in suborbinea Administratiei Nationale "Apele Romane" care este de asemenea in subordinea Ministerului Mediului. Contractul a fost atribuit in urma unei licitatii.

Potrivit e-licitatie.ro compania LESCACI COM SRL a castigat un contract in valoare de 4.960.278 lei de la DIRECTIA APELOR OLT institutie aflata in subordinea Administratiei Nationale "Apele Romane" care este de asemenea in subordinea Ministerului Mediului. Anuntul prin care LESCACI COM SRL a fost desemnata castigatoarea contractului a fost publicat in iunie 2008 cand ministrul al Mediului era democrat-liberala Sulfina Barbu.