Sfarsitul anului 2012 este "cel mai bun lucru" pe care il poate obtine Romania in ceea ce priveste aderarea la Schengen, varianta cea mai rea fiind aceea ca tara noastra "sa nu intre in Schengen niciodata", spune, intr-un interviu pentru Mediafax, Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti.

Henri Paul mai spune ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen nu depinde numai de Franta, ci de un cadru de negocieri internationale, de alte tari care au alte pozitii decat Franta: "Sunt nuante mari intre noi", a explicat el.

  • "Franta a propus foarte clar disponibilitatea de a sustine o solutie care ar putea fi eliminarea frontierelor aeriene. O solutie care, din punctul meu de vedere, este foarte interesanta. Si noi spunem asa: daca raportul MCV de anul acesta, din luna iulie, este unul favorabil - chiar daca noi nu facem legatura intre MCV si aderarea la Schengen, ea exista pentru unii dintre partenerii nostri... Deci, nu ar fi inutil sa existe un raport pozitiv. Si am putea accepta la Consiliul JAI din septembrie eliminarea frontierelor aeriene. Cu alte cuvinte, pur si simplu pasagerii care vin pe aeroportul din Bucuresti, venind din Franta, de exemplu, nu vor mai fi nevoiti sa-si prezinte sistematic pasaportul. Aceasta ar fi diferenta. Apoi, daca un al doilea raport va fi favorabil cred ca ne vom putea convinge partenerii sa ajungem in stadiul eliminarii tuturor frontierelor la sfarstiul lui 2012", spune ambasadorul.
  • Diplomatul francez a precizat ca prin expresia "un al doilea raport" se refera la cel din iulie 2012. "Asta inseamna ca la sfarsitul lui 2012 ne vom putea gandi ca Romania va intra pe deplin in Schengen. Si va spun ca daca am ajunge la aceasta solutie ar fi foarte bine pentru Romania. De exemplu, cand Grecia a vrut sa intre in Schengen, Germania a respins-o de trei ori. Romania, in loc de 2011 va fi in 2012. La nivelul secolelor, al istoriei, nu inseamna nimic. Astazi, din felul in care ii simt pe partenerii europeni si din cum simt stadiul dosarului din toate punctele de vedere, inclusiv din perspectiva nivelului real de pregatire, cred ca sfarsitul lui 2012 este un termen bun. Este cel mai bun lucru pe care il poate obtine Romania, dupa parerea mea", a subliniat el, spunand ca cel mai rau scenariu pentru tara noastra ar fi "Sa nu intre in Schengen niciodata".
  • "E suficient un singur stat care sa spuna . Ce va pot zice este ca Franta nu va fi ultima care sa spuna . Dimpotriva, noi intotdeauna incercam sa facilitam lucrurile. Dar trebuie sa luam in calcul si realitatea", a mai spus el.
  • Henri Paul a subliniat ca, desi Romania este pregatita tehnic, este necesar si un consens politic pentru care nu s-a atins inca nivelul suficient de incredere: "Ne vom petrece ziua vorbind despre Schengen... Sa va explic. De ce nu e Romania pregatita? Este pregatita absolut din punct de vedere tehnic. Franta nu a sustinut contrariul. Dar, din punct de vedere politic, trebuie un consens al tuturor statelor membre care sa spuna "Da". Situatia actuala inseamna ca nu toate statele au spus "Da" si ca sunt tari in Europa care cred ca nu a fost atins nivelul necesar de incredere".
  • "De exemplu, ne-ar placea sa vedem cateva procese incheiate cu o condamnare. De exemplu. Ar fi un semn pozitiv. Ar da incredere. Am sugerat de asemenea ideea ca politisti francezi sa poata fi desfasurati la serviciul de politie de frontiera in acelasi timp cu politistii romani. Lucru pe care, de altfel, Guvernul roman l-a acceptat. Este o serie intreaga de astfel de gesturi care sa dea incredere si care fac credibil dispozitivul. (...) Stiti, sunt foarte detasat in chestiunea Schengen deoarece cred ca noi ne-am comportat intr-o maniera foarte pozitiva pentru Romania, am intervenit incercand sa ne convingem toti partenerii ca trebuie sa ajungem la o solutie favorabila. Dar trebuie sa fim si ajutati. Stiti. aveam un sef care spunea . Serios, este un lucru foarte important in viata. (...) Eu nu spun ca toata lumea trebuie sa intre in inchisoare. O singura condamnare ar fi deja un lucru benefic, de exemplu", a incheiat el.