“Ce sa fi facut, tata, la oras? Eu am fost macelar la mine in sat pana prin `94, cand mi s-a insurat feciorul si am vandut pamantul ca sa ii dau bani de apartament in Bucuresti. Aveam 60 de ani, iar el 35, ca si-a facut mai tarziu familia. El si-a luat 3 camere, eu cu Ana am luat doua camere in Berceni, ca aveam pamant destul de vandut. In 2008, cand am vandut, pe ala cu doua camere am luat saiscincinci de mii de euro, toti banii in mana. I-am luat intr-o plasa de-un leu, tin minte si acuma. Ne-am dus la banca, ala a scos banii si mi i-a dat. A doua zi rascumparam casa parinteasca". Familia Diaconescu este una din sutele de mii de romani care a preferat traiul la tara, stressului de la oras. Statea in Bucuresti la etajul intai al unui bloc din Berceni, dar visa sa se intoarca acolo unde crescuse. Potrivit Statisticii, aproape 140.000 de romani s-au mutat in 2010 de la oras la tara. Cu 40.000 mai mult decat cei care au facut drumul invers.

"Cand am vandut, am luat 30.000 de dolari. Cand am rascumparat, am dat 50.000 de euro din astia. Dar nu-mi pare rau", mai spune batranul Diaconescu.

  • I-am ochit deja baiatului o casa in vecini, ca nu se stie cat il mai tin aia in serviciu si decat sa faca acolo foamea, mai bine aici la tara

Gheorghe Diaconescu zice ca asa e si normal. “Nimeni nu vrea sa stea in praful din Bucuresti, decat daca castiga mii de euro sau

migratia interna

migratia interna

Foto: Hotnews

e nebun. Eu- va spun drept- i-am ochit deja baiatului o casa in vecini, ca nu se stie cat il mai tin aia in serviciu si decat sa faca acolo foamea, mai bine aici la tara. O rosie si un cartof tot scoatem din gradina”, zice batranul Diaconescu.

Pana prin 1996, tendinta era inversa. Veneau la oras mai multi decat cei care preferau ruralul. Din `96, ceva s-a schimbat. “Dupa `95, lumea a revenit cat de cat la normal. Daca vrei un trai linistit, ce sa cauti tata la oras? Aici ai tot ce iti trebuie, daca te stii gospodari. Nu ai Intrenet, da` nici stramosii mei nu aveau si n-am auzit pe nimeni sa moara de dorul calculatoarelor. Asta micu zice ca s-ar muta aici, da` vrea Intrenet. Parca au luat-o, tata, razna cu totii”, mai zice Diaconescu batranul, uitandu-se spre straturile de rosii. Uita-te la mine. Imi fac vinul meu, am rosii, vinete, castraveti…ce iti poti dori mai mult?"

  • Dumnezeu e mare si n-o sa ma lase sa flamanzesc

Il intreb daca merita agricultura de subzistenta. “Zi-i mata cum vrei, da` pamantul, daca stii sa ii dai ce-ti cere, iti da si el inapoi. “De dat in cap animalelor nu mai am putere sa le dau, dar o mana de rosii si castraveti pe langa casa tot imi tin. Am dat pe rosiile astea 5000 de lei pe rasad (50 de bani, in lei noi- n.red.) si uite ca nu leaga. Da` Dumnezeu e mare si n-o sa ma lase sa flamanzesc”, mai zice batranul.

Din 2008 incoace, numarul celor care dau orasul pe o casa la tara, creste exponential. Sa fie criza de vina? Sa fie alte ratiuni? Aproape ca nici nu conteaza. Cifrele arata o tendinta care de doi ani incoace pare sa se consolideze.

In 1999, cand Romania a mai trecut printr-o criza, cifrele indica o usoara confuzie. Unii alergau la tara, intuind vremuri dificile, in vreme ce altii pareau sa isi incerce norocul la oras, in speranta gasirii unui trai mai bun. Actuala criza a mai limpezit din lucruri. Migrarea catre zonele rurale castiga teren. Totul e sa fi patruns Intrenetul.