HotNews.ro a lansat campania "Salvati fondurile europene", in cadrul careia numerosi cititori au semnalat diverse probleme existente in sistem. "Din sistemul public am fost alungat de 2 lucruri: sistemul in sine si plata proasta. Nu fac munca patriotica si nu fac sacrificii aiurea pentru patrie si natiune", scrie un cititor HotNews.ro, care precizeaza ca a plecat de la stat in sistemul privat. Despre importanta stabilitatii angajatilor in sistemul public a vorbit intr-un interviu pentru Adevarul Elzbieta Bienkowska, ministrul polonez al Dezvoltarii Regionale. "Am decis sa crestem salariile lucratorilor, astfel incat acestia sa castige la un nivel competitiv cu nivelul existent pe piata", declara ministrul, in conditiile in care Polonia a cheltuit toti banii de la UE, peste 68 de miliarde de euro.

Comentariile cititorilor HotNews.ro:

incompetentul (Comentariu postat aici)

Am tras aproximativ 5 ani intr-un Organism Intermediar a FSE - POSDRU, la nivel central si apoi local... angajat pe merit (fara pile si relatii)... am indurat 5 ani toate mizeriile sistemice si birocratice si aberatiile si sefii isterici si etc etc dintr-o institutie de stat...

Cind a inceput cu adevarat implementarea programelor si proiecte reale... stress-ul a crescut exponential.

Apoi nenea Boc a crezut de cuviinta sa:

1. ne taie 4 zile de la plata

2. ne taie 25% din salar...

Intre cele 2 evenimente am stat drept si am judecat strimb... si am ajuns la concluzia ca, indiferent de cit de bun/competent as fi... vesnic voi fi expus la deciziile unor capete seci... ale unor sefi imbecili numiti politic, ale unor colegi "romini", ca imi voi minca viata ingropat in munca si platit din ce in ce mai prost.

In nici 3 luni am "evadat" in sistemul privat, management de proiecte... si NU imi pot imagina suma pentru care as putea fi convins sa ma intorc sa muncesc intr-un minister, un OI sau un alt organism de stat de implementare a fondurilor UE...

Din sistemul public am fost "alungat" de 2 lucruri: sistemul in sine si plata proasta. Nu fac munca patriotica si nu fac sacrificii aiurea pentru patrie si natiune. Si ca mine au gindit si gindesc multi oameni competenti, bine pregatiti si orientati spre a-si construi o cariera si o experienta profesionala in domeniul fondurilor UE...

Dedalus (Comentariu postat aici)

Toata lumea cauta solutii miraculoase. Nu exista. Cand 90% din documentatia unei cereri este inutila sau redundanta, cand in implementare 90% din efortul beneficiarilor si al prestatorilor/furnizorilor se duce pe "rapoarte" imbecile, normal ca banii se cheltuiesc incet si - mai ales (desi nimeni nu pare sa vrea sa stie) - complet aiurea.

In 99% din cazuri, OI/AM se baga peste beneficiar solicitand zeci de "asigurari" (a se citi rapoarte si verificari fara sens si fara nici o justificare profesionala, manageriala sau contabila), cum sa fie?

Stiti cand s-a infiintat "Ghiseul unic" la vama, pentru plata diverslor taxe si depunerea declaratiilor? Ei bine, toti camionagii erau suparati: "Pe langa alea 14 ghisee la care declaram si plateam, acum mai avem unul in plus - de-i zice "Ghiseul unic!".

S-a rezolvat de atunci, dar lectia ramane.

In realitate facem orice in afara de a ne gandi. Amarata aia de OG 34 privind licitatiile - este incredibil cat de aiurea e interpretata. Este incredibila si lipsa totala de gandire...

De fapt, nu e vorba numai de prostie, ci si de invidie din partea OI/AM : "uite cat castiga beneficarii si firmele, si noi ne spetim aici pe un salar de nimic!" "Hai sa le-o tragem, mama lor de beneficairi si furnizori/prestatori!".

Nici mama ministerului unic nu va rezolva toate astea.

tepes (Comentariu postat aici)

Nimeni nu intreaba pe cei de jos, adica pe cei care efectiv evalueaza aceste proiecte. Nici un ziarist sau politician nu se intereseaza de cei care efectiv muncesc in sistem. Ca nu au rechizite si se roaga de beneficiari sa le aduca, ca verificarile pe teren privind implementarea proiectelor se face cu autoturismul personal sau mergand cu trenul, ca la unele OI-uri in 2009 nu s-a dat sporul de 75% aproape intreg anul ducand la plecarea oamenilor din sistem, ca nu au tonere pentru faxuri, copiatoare imprimante, ca s-a redus cu 25% salariile, desi sporul de 75% se recupereaza de la Comisia Europeana, adica tot fonduri gratuite.

Dragi ziaristi, vorbiti cu cei de jos. Sunt bani pe asistenta tehnica prin care se pot cumpara incepand de la rechizite pana la autoturisme, benzina, motorina, salarii, toate acestea se pot plati din asistenta tehnica, sume decontate de catre Comisia Europeana. Sunt unele OI-uri care s-au depopulat, sunt unele structuri care lucreaza la capacitatea de 30% pentru ca au plecat oameni. Nimeni nu ar sta pe un salariu cuprins intre 700 si 1000 lei. Acestea sunt salariile majoritatii ofiterilor de proiect.

Vrem bani europeni, atunci faceti angajari, dati salarii in functie de performanta, cumparati rechizite si tot ce este necesar desfasurarii unei activitati normale. Nu poti cere unui om sa faca treaba a 3 oameni. Sistemul este plin de sefi, dar nu mai sunt oameni de jos care trebuie sa faca treaba, au plecat. Intrebati pe beneficiari sa vedeti daca nu confirma cele spuse aici.

anomin (Comentariu postat aici)

Eu intocmesc astfel de proiecte. (…) Dar birocratia ne omoara, plus ca multi de pe la birourile institutiilor publice, care spun ca se pricep si stiu, nu numai ca stiu mai nimic, dar mai si dezinformeaza. Si de lene si comoditate, daca stiu fie te trimit la firme de consultanta, fie nu vor sa spuna.

Si nu exista un departament care sa ofere consultanta gratuita... nu exista... In cel care teoretic exista, sunt in general niste incompetenti la care daca te duci si vrei consultanta pe proiecte mai mari zic ca nu stiu si ca nu au facut astfel de proiecte.

Mara (Comentariu postat aici)

Am avut rabdarea sa citesc comentariile si afirm ca ne vaitam prea mult si facem prea putin. Fondurile europene se acceseaza cu multa munca, facuta de profesionisti care nu se sperie de problemele care apar in elaborarea documentatiei, aprobarea proiectului, executarea practica a acestuia si controlul utilizarii fondurilor. Inca de la infiitarea Agentiilor de dezvoltare regionala, cred ca prin 2000-2001 (acum sunt la pensie), am coordonat si intocmit in buna parte documentatia pentru un proiect ce se finanta din fonduri PHARE(grant), urmand cu strictete cerintele din documentatia solicitata.

Desi greoaie procedura, am reusit sa finalizam proiectul. Pentru colectivul nostru (lucram la o firma particulara), satisfactia profesionala si confirmarea competentei noastre a insemnat totul. Zicala "vorba multa, saracia omului" e valabila la foarte multi romani, indiferent de profesie. Decat vorba multa, mai bine fapte, iar politizarea problemelor e o copilarie.

Inside (Comentariu postat aici)

Nici un partid politic din Romania nu are cadre pregatite sa gestioneze fonduri europene. Toti sunt insa "doctori" in coruptie. Asa ca poate sa vina oricine prim-ministru si oricine la guvernare, rezultatele pe aceasta abordare sunt zero. Concluzia aproape unanima este: daca nu e spaga, sa se piarda banii!!! Adica o politica criminala. Cum poti sa te agnajezi la un proiect european facut profesionist cand pentru aprobare ti se cere de la unitatea de management 30% din valoare?

Da, cititi bine, 30%. In primul rand nu ai cum s-o decontezi pe cheltuieli, in al doilea rand, tu dai banii, faci lucrarea si apoi astepti returnarea banilor, unde iarasi trebuie sa dai spaga, adica sa pui pe statul de plata al firmei tale cel putin 2 ani, 2-3 functionari full-time de la Agentia de Plati. La un calcul sumar constati ca 35-40% este valoarea spagii. Cine intreg la minte se angajeaza pe banii lui sa piarda 40% prin suma returnata???

Ce ne lipseste: judecatori si procurori specializati in fonduri europene CERTIFICATI de UE, tribunale judetene speciale pentru fonduri UE si o sectie speciala la Inalta Curte, auditori necorupti pe al caror raport sa te poti baza in fata CE. Acuma caram apa (adica banii UE) cu ciurul. Si un exemplu concret: la ANCS, directorul pretinde 30% din valoarea de finantare a unui proiect. Nu dai banul, te trimite la plimbare. Ca doar el (are) Curaj!

Citeste si: