Salvati fondurile europene Care sunt problemele din sistem semnalate de cititorii HotNews.ro: Sistemul in sine si plata proasta. Nu fac munca patriotica, nu fac sacrificii aiurea pentru patrie

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 11 iulie 2011, 14:42 Actualitate | Esenţial


HotNews.ro a lansat campania "Salvati fondurile europene", in cadrul careia numerosi cititori au semnalat diverse probleme existente in sistem. "Din sistemul public am fost alungat de 2 lucruri: sistemul in sine si plata proasta. Nu fac munca patriotica si nu fac sacrificii aiurea pentru patrie si natiune", scrie un cititor HotNews.ro, care precizeaza ca a plecat de la stat in sistemul privat. Despre importanta stabilitatii angajatilor in sistemul public a vorbit intr-un interviu pentru Adevarul Elzbieta Bienkowska, ministrul polonez al Dezvoltarii Regionale. "Am decis sa crestem salariile lucratorilor, astfel incat acestia sa castige la un nivel competitiv cu nivelul existent pe piata", declara ministrul, in conditiile in care Polonia a cheltuit toti banii de la UE, peste 68 de miliarde de euro.

Comentariile cititorilor HotNews.ro:

incompetentul
(Comentariu postat aici)

Am tras aproximativ 5 ani intr-un Organism Intermediar a FSE - POSDRU, la nivel central si apoi local... angajat pe merit (fara pile si relatii)... am indurat 5 ani toate mizeriile sistemice si birocratice si aberatiile si sefii isterici si etc etc dintr-o institutie de stat...

Cind a inceput cu adevarat implementarea programelor si proiecte reale... stress-ul a crescut exponential.

Apoi nenea Boc a crezut de cuviinta sa:
1. ne taie 4 zile de la plata
2. ne taie 25% din salar...

Intre cele 2 evenimente am stat drept si am judecat strimb... si am ajuns la concluzia ca, indiferent de cit de bun/competent as fi... vesnic voi fi expus la deciziile unor capete seci... ale unor sefi imbecili numiti politic, ale unor colegi "romini", ca imi voi minca viata ingropat in munca si platit din ce in ce mai prost.

In nici 3 luni am "evadat" in sistemul privat, management de proiecte... si NU imi pot imagina suma pentru care as putea fi convins sa ma intorc sa muncesc intr-un minister, un OI sau un alt organism de stat de implementare a fondurilor UE...

Din sistemul public am fost "alungat" de 2 lucruri: sistemul in sine si plata proasta. Nu fac munca patriotica si nu fac sacrificii aiurea pentru patrie si natiune. Si ca mine au gindit si gindesc multi oameni competenti, bine pregatiti si orientati spre a-si construi o cariera si o experienta profesionala in domeniul fondurilor UE...

Dedalus (Comentariu postat aici)

Toata lumea cauta solutii miraculoase. Nu exista. Cand 90% din documentatia unei cereri este inutila sau redundanta, cand in implementare 90% din efortul beneficiarilor si al prestatorilor/furnizorilor se duce pe "rapoarte" imbecile, normal ca banii se cheltuiesc incet si - mai ales (desi nimeni nu pare sa vrea sa stie) - complet aiurea.

In 99% din cazuri, OI/AM se baga peste beneficiar solicitand zeci de "asigurari" (a se citi rapoarte si verificari fara sens si fara nici o justificare profesionala, manageriala sau contabila), cum sa fie?

Stiti cand s-a infiintat "Ghiseul unic" la vama, pentru plata diverslor taxe si depunerea declaratiilor? Ei bine, toti camionagii erau suparati: "Pe langa alea 14 ghisee la care declaram si plateam, acum mai avem unul in plus - de-i zice "Ghiseul unic!".

S-a rezolvat de atunci, dar lectia ramane.

In realitate facem orice in afara de a ne gandi. Amarata aia de OG 34 privind licitatiile - este incredibil cat de aiurea e interpretata. Este incredibila si lipsa totala de gandire...

De fapt, nu e vorba numai de prostie, ci si de invidie din partea OI/AM : "uite cat castiga beneficarii si firmele, si noi ne spetim aici pe un salar de nimic!" "Hai sa le-o tragem, mama lor de beneficairi si furnizori/prestatori!".

Nici mama ministerului unic nu va rezolva toate astea.

tepes (Comentariu postat aici)

Nimeni nu intreaba pe cei de jos, adica pe cei care efectiv evalueaza aceste proiecte. Nici un ziarist sau politician nu se intereseaza de cei care efectiv muncesc in sistem. Ca nu au rechizite si se roaga de beneficiari sa le aduca, ca verificarile pe teren privind implementarea proiectelor se face cu autoturismul personal sau mergand cu trenul, ca la unele OI-uri in 2009 nu s-a dat sporul de 75% aproape intreg anul ducand la plecarea oamenilor din sistem, ca nu au tonere pentru faxuri, copiatoare imprimante, ca s-a redus cu 25% salariile, desi sporul de 75% se recupereaza de la Comisia Europeana, adica tot fonduri gratuite.

Dragi ziaristi, vorbiti cu cei de jos. Sunt bani pe asistenta tehnica prin care se pot cumpara incepand de la rechizite pana la autoturisme, benzina, motorina, salarii, toate acestea se pot plati din asistenta tehnica, sume decontate de catre Comisia Europeana. Sunt unele OI-uri care s-au depopulat, sunt unele structuri care lucreaza la capacitatea de 30% pentru ca au plecat oameni. Nimeni nu ar sta pe un salariu cuprins intre 700 si 1000 lei. Acestea sunt salariile majoritatii ofiterilor de proiect.

Vrem bani europeni, atunci faceti angajari, dati salarii in functie de performanta, cumparati rechizite si tot ce este necesar desfasurarii unei activitati normale. Nu poti cere unui om sa faca treaba a 3 oameni. Sistemul este plin de sefi, dar nu mai sunt oameni de jos care trebuie sa faca treaba, au plecat. Intrebati pe beneficiari sa vedeti daca nu confirma cele spuse aici.

anomin (Comentariu postat aici)

Eu intocmesc astfel de proiecte. (…) Dar birocratia ne omoara, plus ca multi de pe la birourile institutiilor publice, care spun ca se pricep si stiu, nu numai ca stiu mai nimic, dar mai si dezinformeaza. Si de lene si comoditate, daca stiu fie te trimit la firme de consultanta, fie nu vor sa spuna.

Si nu exista un departament care sa ofere consultanta gratuita... nu exista... In cel care teoretic exista, sunt in general niste incompetenti la care daca te duci si vrei consultanta pe proiecte mai mari zic ca nu stiu si ca nu au facut astfel de proiecte.

Mara (Comentariu postat aici)

Am avut rabdarea sa citesc comentariile si afirm ca ne vaitam prea mult si facem prea putin. Fondurile europene se acceseaza cu multa munca, facuta de profesionisti care nu se sperie de problemele care apar in elaborarea documentatiei, aprobarea proiectului, executarea practica a acestuia si controlul utilizarii fondurilor. Inca de la infiitarea Agentiilor de dezvoltare regionala, cred ca prin 2000-2001 (acum sunt la pensie), am coordonat si intocmit in buna parte documentatia pentru un proiect ce se finanta din fonduri PHARE(grant), urmand cu strictete cerintele din documentatia solicitata.

Desi greoaie procedura, am reusit sa finalizam proiectul. Pentru colectivul nostru (lucram la o firma particulara), satisfactia profesionala si confirmarea competentei noastre a insemnat totul. Zicala "vorba multa, saracia omului" e valabila la foarte multi romani, indiferent de profesie. Decat vorba multa, mai bine fapte, iar politizarea problemelor e o copilarie.

Inside (Comentariu postat aici)

Nici un partid politic din Romania nu are cadre pregatite sa gestioneze fonduri europene. Toti sunt insa "doctori" in coruptie. Asa ca poate sa vina oricine prim-ministru si oricine la guvernare, rezultatele pe aceasta abordare sunt zero. Concluzia aproape unanima este: daca nu e spaga, sa se piarda banii!!! Adica o politica criminala. Cum poti sa te agnajezi la un proiect european facut profesionist cand pentru aprobare ti se cere de la unitatea de management 30% din valoare?

Da, cititi bine, 30%. In primul rand nu ai cum s-o decontezi pe cheltuieli, in al doilea rand, tu dai banii, faci lucrarea si apoi astepti returnarea banilor, unde iarasi trebuie sa dai spaga, adica sa pui pe statul de plata al firmei tale cel putin 2 ani, 2-3 functionari full-time de la Agentia de Plati. La un calcul sumar constati ca 35-40% este valoarea spagii. Cine intreg la minte se angajeaza pe banii lui sa piarda 40% prin suma returnata???

Ce ne lipseste: judecatori si procurori specializati in fonduri europene CERTIFICATI de UE, tribunale judetene speciale pentru fonduri UE si o sectie speciala la Inalta Curte, auditori necorupti pe al caror raport sa te poti baza in fata CE. Acuma caram apa (adica banii UE) cu ciurul. Si un exemplu concret: la ANCS, directorul pretinde 30% din valoarea de finantare a unui proiect. Nu dai banul, te trimite la plimbare. Ca doar el (are) Curaj!

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2669 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  fonduri eurpene (Luni, 11 iulie 2011, 15:25)

  vali [anonim]

  cred ca ,dupa cum am auzit prieteni ,colaboratori etc iti trbuie multa rabdare si perseverenta......dar sa presupunem ca le avem si pe astea.Problema este ca oamenilor deja le este frica sa acceseze fonduri euroene din cauza controalelor excesive care se fac ulterior proiectelor cand practic sunt pusi in situatia sa inapoieze banii.Oricat de corect ai fi in derularea proiectului cf.menalitatilor angajatilor care efectueaza controale "trbuie sa-ti gaseasca ceva".Asa ca nu mai accesam niciun fond de frica......ca-sa dormim linistiti pe perna noastra acasa.Pacat ....ca oamenii au idei frumoase si chiar ar realiza obiective indraznete.....
 • +5 (5 voturi)    
  un proiect in asteptare (Luni, 11 iulie 2011, 15:43)

  un proiect in asteptare [anonim]

  eu am un proiect in lista de asteptare. uitati-va la adr5vest.ro sa vedeti cate comunicate are date din aprilie pana cum: 0!!!. Adica de atunci nu au facut nimic. Si cand ne gandim ca toate fondurile trebuiau date pana in martie.... eu deja mi-am luat gandul de la proiect, si cu banii pierduti si cu nervii distrusi. si atunci sa ii aud pe domnii de se ocupa de aceste fonduri ca au salarii mici: ca sa primesti bani trebuiesc si rezultate domnilor! Voi ar trebui sa aduceti bani de acasa
 • +4 (4 voturi)    
  ce ne lipseste? (Luni, 11 iulie 2011, 16:03)

  nisa2265 [anonim]

  ne lipseste bunul simt!
  Cei care sunt angajati si/sau numiti acolo nu isi indeplinesc atributiile! asculta de alte comenzi
  altfel nu se explica situatia. de ce nu platesc prefinantarile?
  incepi un proiect pe POSDRU la care prefinantarea R TREBUI SA VINA IN MAXIM 2 LUNI. aU TRECUT 3 LUNI SI cand intrebi ti se raspunde ca altora li s-a platit finantarea in 6 luni, ce te grabesti?
  Sau nu raspund la telefon. Au publicat pe site-ul POSDRU noi numere de telefon pentru a fi, chipurile, mai bine informati. O zi intreaga nu am reusit sa vorbesc cu nimeni de la plati. Fie nu raspunde nimei fie este ocupat.
  Cei angajati acolo in frunte cu cei care ii coordoneaza sunt platiti DEGEABA!
 • +3 (5 voturi)    
  poate vedem totusi padurea (Luni, 11 iulie 2011, 16:38)

  Dedalus [anonim]

  Cea mai mare prostie ar fi sa cresteti salariile celor din OI/AM !!! Ar fi o trampenie uriasa.

  Solutia normala este de a le reduce munca prin simplificarea procedurilor. Stiu ca se vorbeste mult si se face putin in ce priveste simplificarea. Aplicarea solutiilor este insa imposibila in acest moment deoarece toata lumea s-a invatat sa controleze la maxim:

  "Cum sa depuna cerere de finantare daca are datorii la bugetul de stat?!!"

  Pai, daca datoriile au aparut tocmai pentru ca amanartului aluia nu i s-au plati facturile, tot din excesul de zel al OI/AM? Adica, il pedepsim de doua ori pentru o vina pe care nu o are si il mai si scoatem vinovat de dezinteres...
  ========


  Un om sanatos la cap ar putea rezolva toata aceasta nebunie in maxim una luna, pur si simplu judecand totul logic in ce priveste procedura de evaluare si cea de implementare/raportare.

  De ce nu e lasat nimeni sa rezolve asta?

  Pentru ca de fapt nu exista nici un interes in a rezolva. Veniturile celor care ar putea sa se ocupe de asta sunt la fel si daca se ocupa si daca nu. Mai mult, cat timp dureaza prblema asta, putem cere bani mai multi pentru gestiunea fondurilor.

  Adica, e mai rentabil sa pastrezi problema decat sa o rezolvi.
  • 0 (0 voturi)    
   ??? (Marţi, 12 iulie 2011, 10:40)

   incompetentul [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   "Cea mai mare prostie ar fi sa cresteti salariile celor din OI/AM !!! Ar fi o trampenie uriasa." - cu scuzele de rigoare....pt 1000 sau chiar 2000 lei pe luna un om normal la cap, liber de comanda politica si fara interese de gen spaga + trafic de influenta nu sta in sistemul OI-AM...
   Daca stie meserie si e capabil sa invete si mai multa...va pleca in privat sau la beneficiari.
   Multi au facut 1 sau 2 facultati in domeniu, au masterate (facute pe bani proprii sau burse, in tara si strainatate) si nu isi bat joc de viata lor si a copiilor lor stind undeva unde sunt cocosati de munca, platiti prost si expusi pulsatiilor si zvircolirilor politice si partinice din ministere/institutii de stat.
   De ce sa stau sa ma plafonez, sa am zeci de proiecte in monitorizare, sa fiu tot timpul expus la pixul "sefului" si la birfa colegilor, si asta cu un salar prost spre mic???
   Cind am alternativa de a munci - mult si greu, dar eficient pe 1 sau 2 sau maxim 3 proiecte- de a cistiga - mai bine - si de a fi respectat, in plus avind avantajul competitiv a experientei profesionale acumulate de-a lungul citorva ani la mai multi angajatori, interactiunea cu mai multe persoane si institutii...etc etc etc???
   NU mariti salariile celor din OI/AM...si in curind 30% din posturile inca ocupate va ramine un indicator de dorit. In plus...experienta si competenta profesionala de care e nevoie pt a descurca sutele de mii de pagini ale CR si a RTI -urilor deja depuse nu se gaseste pe toate gardurile...
   Le doresc succes celor din ministere...chiar au nevoie:)
 • 0 (2 voturi)    
  plecatii cu totii,lasati gandirea regeasa sa vina. (Marţi, 12 iulie 2011, 8:55)

  laurentiu [anonim]

  M-ai rau c-a la usa cortului se intampla toate in tara noastra.....
 • -1 (1 vot)    
  da,Rege ramane Rege... (Marţi, 12 iulie 2011, 9:34)

  familia [anonim]

  Locuim in Londra ,am vazut nunta printului la televizor ,nunta de la Monaco ,printre invitati am vazut Princepele Radu de Romania ,ar avea Romania cu se mandri si ar fi si schimbare deosebita ,,,,m-ai rau de atat nu poate f......
 • -1 (1 vot)    
  nisa 2265 (Marţi, 12 iulie 2011, 10:02)

  adrian [anonim]

  Ai mare dreptate ,ne lipseste bunul simt ,tara asta are nevoie de totala schimbare ,nu sunt monarhist dar trebuie lasat un Rege sau Print sa ne conduca. Si eu am urmarit nunta Printului Willian,cata caldura si calm erau pe fetele lor si pe unde ei merg au atata tandrete ,desi sunt f tineri...Tara noastra trebuie sa imbrace haina de Rege .....
 • 0 (0 voturi)    
  Fonduri (Marţi, 12 iulie 2011, 10:23)

  Stefan [anonim]

  Am incercat sa pornesc un proiect pe Fonduri Nerambursabile, domeniul Agricultura. Nici-o sansa si asta pentru ca din start trebuie sa indeplinesti 2 conditii, de baza, impuse de C.E. :
  1 - Varsta pina in 40 de ani
  2 - Terenul sa fie in Zona Defavorizata
  Concluzia : Luati-va ADIO de la finantari Europene!
  Putem comenta, la obiect, si alte probleme legate de aceste "finantari"
 • 0 (0 voturi)    
  nimic nu ne merge bine... (Marţi, 12 iulie 2011, 11:20)

  ionculescu [anonim]

  Cum toamna culegem porumbul ,se vede care a dat rod si care nu ,apoi aram tot campul pentru a pune totul de la inceput ,asa si cu scumpa noastra tara :TREBUIE FARA FRICA SCHIMBAT TOTUL ,sa m-ai vina si alta mintalitate.....REGE, PRINT, PRINCIPE....
 • 0 (0 voturi)    
  noi , romanii (Marţi, 12 iulie 2011, 12:09)

  Cristip1970 [anonim]

  De ce afirmam ca nu suntem prosti cand de fapt ne lasam prostiti zi de zi de cei care si-au obtinut functiile de parlamentari si deputati prin voturile acumulate de la poporul roman ... Guvernul si toti din administratia acestei tari fac parte din aceeasi categorie cu cei mentionati mai sus ...
  Tara au vandut-o iar noi ne vom vinde singuri de nevoie ...
 • 0 (0 voturi)    
  fo(u)nduri europene (Marţi, 12 iulie 2011, 14:04)

  Euro-Pacala [anonim]

  Am lucrat intr-un astfel de organism cu fonduri europene.....Un proiect trece prin doua faze principale: evaluare si monitorizare. In partea de evaluare trec proiecte slabe din punct de vedere tehnic( fara cap si fara coada), dar si proiecte cu destinatie( aici sunt abonati consiliile judetene, primariile si ong-urile unor persoane care nu dorm nici noaptea de binele societatii civile in care traiesc).
  Se mai strecoara ici colo cate un proiect valoros, dar nimeni nu garanteaza ca nu a mai fost pus pe alte n programe !
  Cei care lucreza in consilii si primarii implementeaza proiectele in dorul p..ii, pentru ca nu sunt motivati financiar si fac serviciul politrucilor aflati in functie si care isi sporesc impactul public la electorat...si se intimpla ca unii dintre ei duc proiectele spre reziliere si ma intreb daca cineva pune problema sanctiunii adevaratilor vinovati?
  Si banii in general se duc pe conferinte si catering, perdiemuri si achizitii calculatoare(aproape nu vezi proiect sa nu-si cumpere laptopuri si imprimante), si te intrebi de ce nu se absorb fondurile si daca se absorb, unde sunt?
  Mai e si aspectul branburelii generale in ceea ce priveste legislatiei in domeniu...iar cireasa de pe tor sunt achizitiile publice, asa ca tablou e complet mai trebuie semnatura, cine semneaza ..ministrul muncii, dezvoltarii regionale, mediului, etc.....???
  Pe astia mici ii flituieste din start cu aspecte de genul: proiectul nu este scris cu carcacter arial, sau nu e relevant, sau nu are metodologie buna, etc..sefii din OI/AM sunt alesi pe criterii de " calitate" si " competenta" de sus pana jos, asa ca de ce ne miram??
 • 0 (0 voturi)    
  cand a fost si cand va fi bine?! (Marţi, 12 iulie 2011, 14:14)

  ion [anonim]

  sa mai vina si REGELE cum este si in alte tari ,bine nu este dar nici rau c-a acum ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by