"Big-Brother" de la BAC, folosit si la examenul de titularizare in invatamant. Din ce in ce mai multe judete instaleaza camere video in salile de examen

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 11 iulie 2011, 14:34 Actualitate | Esenţial


Camera video
Foto: Hotnews
Din ce in ce mai multe judete din tara anunta ca vor instala camere video de supraveghere in salile in care se va sustine examenul de titularizare in invatamant ce va avea loc pe 13 iulie. Dupa modelul de la BAC, camerele video vor veghea examenul de titularizare astfel incat, dascalii care se vor titulari pe posturi sa nu poata fi tentati sa copieze. Printre judetele care au anuntat instalarea camerelor video pentru examenul de titularizare se numara si cateva care nu au beneficiat de supraveghere video in salile de examen la BAC si unde ratele de promovare au fost printre cele mai mari din tara.

Arad

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Arad a anuntat, joi, ca in salile in care cadrele didactice vor sustinute examenele de titularizare vor fi dotate cu camere video.

La Arad, examenele de titularizare, la care vor participa peste 1.000 de cadre didactice, vor fi organizate la Liceul Teoretic "A.M.Guttenbrunn" si Grupul Scolar de Transporturi Auto. "Am luat toate masurile, ca si la bacalaureat, ca in aceste centre sa fie amplasate camere video, conform standardelor, ca sa nu avem discutii ca sunt camere de proasta calitate, cu rezolutie redusa. Au fost cazuri cand profesorii au fost prinsi la examenul de titularizare ca au copiat", a spus Mirela Aldescu, inspector scolar general, informeaza CityNews.ro

In judetul Arad au fost scoase la concurs 99 de posturi de titulari.

Bacau

Potrivit desteptarea.ro, concursul de titularizare din 13 iulie va fi, in premiera, monitorizat video in toate salile de examen. Cadrele didactice care doresc sa se titularizeze in invatamant vor sustine concursul, la cele doua centre din municipiu Bacau, respectiv Colegiul Pedagogic "Stefan cel Mare" si Colegiul Tehnic de Telecomunicatii "N.V. Karpen".

Anul acesta sunt doar 250 de posturi titularizabile, majoritatea lor in mediul rural pentru educatoare, pe care s-au inscris nu mai putin de 2.200 de persoane. Alte circa 900 de locuri sunt pentru cei care vor sa lucreze ca suplinitori.

Bihor

Potrivit ebihoreanul.ro, si in judetul Bihor ar putea fi instalate camere video pentru monitorizarea examenului de titluarizare. "Rezultatele dezastruoase de la Bac, puse in mare parte pe seama camerelor video montate in salile de examinare si care ar fi intimidat absolventii de liceu, au toate sansele sa se repete si la concursul de titularizare pe posturi pe care il dau cadrele didactice saptamana care vine", scrie publicatia citata. 

Bistrita Nasaud

"In vederea desfasurarii probelor scrise, se asigura supravegherea fiecarei sali de catre 2-3 supraveghetori, care verifica identitatea candidatilor, prin buletinul/cartea/adeverinta de identitate sau pasaport. In toate salile de concurs vor fi instalate camere video de supraveghere, a anuntat Inspectoratul Judetean. (Sursa)

Pentru concursul de titularizare sesiunea 2011, sunt scoase la concurs 629 de posture pe intreg judetul Bistrita-Nasaud. Dintre acestea, 105 sunt titularizabile, iar restul de 524 sunt netitularizabile.

Botosani

Examenul de titularizare a cadrelor didactic in judetul Botosani va fi monitorizat cu ajutorul camerelor video, a declarat seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Botosani, Alexandrina Ada Macovei, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, masura a fost adoptata in premiera la Botosani pentru a inlatura suspiciunile de frauda la concurs. La BAC, judetul Botosani nu a avut camere video montate in salile de examen.

Oficialii ISJ sustin ca in salile centrului de examen de la Colegiul National A.T. Laurian au fost montate 42 de camere de supraveghere. La titularizare s-au inscris aproximativ 900 de cadre didactice.

''Urmare a Metodologiei privind miscarea personalului didactic, care prevede ca in toate salile de concurs vor fi instalate camere de supraveghere, in fiecare sala din acest centru de examen, constituit special pentru titularizarea din 2011, au fost montate camere de supraveghere. Speram ca acestea sa nu conduca la diminuarea numarului de candidati prezenti'', a afirmat luni Macovei.

Bucuresti

Un numar de 557 de posturi sunt titularizabile in Bucuresti, dintre acestea cele mai multe (343) pentru educatoare, a declarat luni purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, informeaza Agerpres.

Marian Banu a precizat ca toate cele sase centre (cate unul in fiecare sector) in care se va sustine miercuri proba scrisa pentru examenul de titularizare vor fi supravegheate cu camere video.

Potrivit acestuia, cea mai mare concurenta este la limba si literatura romana, matematica, istorie si chimie. Sunt scoase la concurs pe langa cele 343 de posturi pentru educatoare, 44 de posturi de invatatoare, doua posturi profesori istorie, 12 engleza, 13 franceza, un post romana, 3 matematica intre care in invatamantul particular, 10 educatie fizica, 1 geografie si 19 in invatamantul special. La fizica si chimie nu sunt scoase niciun post de titular.

Cluj

In judetul Cluj, examenele de titularizare se vor da in trei centre, in data de 13 iulie, iar candidatii vor fi supravegheati cu camere de filmat, scrie citynews.ro

Dintre cele 885 de posturi complete, doar 65 sunt de titluari, potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Cluj. Astfel, la nivelul judetului sunt scoase la concurs 1.438 de posturi pentru care s-au inscris 2.017 de candidati, insa doar 1.420 vor sa sustina concursul. Restul, vor fi suplinitori, in baza notelor obtinute in anii anteriori.

Galati

Aproape 300 de camere video care au fost folosite la supravegherea examenului de Bacalaureat vor fi folosite si la examenul de titularizare astfel incat, dascalii care se vor titulari pe posturi sa nu poata fi tentati sa copie.

Potrivit RadioTecuci.ro, cadrele didactice nu sunt deranjate de supravegherea video si sustin ca instalarea camerelor nu trebuie sa deranjeze pe nimeni, ci trbeuie privita ca o masura suplimentara pentru un examen corect.

Harghita

Examenul de titularizare din Harghita va fi monitorizat cu camere de luat vederi, Inspectoratul Scolar facand demersuri pentru ca acestea sa fie montate pana in ziua desfasurarii concursului. La Bacalaureat, in judetul Harghita, salile de examen nu au beneficiat de supraveghere video. Rata de promovare a examenului in harghita a fost cea mai amre din tara, 67,41%

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Harghita, camerele sunt montate in toate cele 28 de sali de examen din centrele amenajate in doua unitati scolare din Miercurea Ciuc, informeaza Agerpres.

Desi judetul Harghita a fost printre putinele la nivel de tara care la examenul de Bacalaureat nu a beneficiat de camere de luat vederi montate in salile de examen, potrivit ISJ efortul financiar nu este atat de mare cat ar fi insemnat montarea de camere de luat vederi la Bacalaureat in cele 205 sali de examen din 19 centre aflate in tot judetul.

La examenul de titularizare, in Harghita, s-au inscris 746 de candidati, pe 486 de posturi scoase la concurs, din care doar 75 sunt titularizabile. Cea mai mare concurenta se inregistreaza pentru posturile de invatatori la sectia maghiara, unde pe doua locuri s-au inscris 103 candidati. De asemenea, cele cinci posturi titularizabile de educatoare la sectia maghiara sunt dorite de 180 de candidati, iar pe cele doua posturi de profesori de educatie fizica s-au inscris 53 de persoane.

Hunedoara

In judetul Hunedoara examenul de titularizare din acest an va fi monitorizat cu ajutorul camerelor video, anunta ISJ. Peste o mie de dascali hunedoreni s-au inscris la concurs pentru cele 95 de posturi disponibile.

''Ca si in cazul examenului de Bacalaureat, si la concursul de titularizare vor fi folosite camerele video de supraveghere pentru a se preveni orice tentativa de frauda'', a declarat, luni, inspectorul general scolar Alexandru Lautaru.

La concursul de titularizare s-au inscris 1.020 de cadre didactice, o concurenta mare fiind pentru posturile de educatoare, unde pentru cele 20 de locuri au fost depuse 124 de dosare. O situatie similara este consemnata pentru singurul post de profesor de limba si literatura romana unde vor concura 89 de candidati.

De asemenea, 75 de candidati vor incerca sa ocupe unul dintre cele trei posturi de profesori titulari de limba engleza. Pentru limba franceza au fost depuse 38 de dosare in conditiile in care la concurs au fost scoase doua posturi, noteaza Agerpres.

Olt

Inspectoratul Scolar Judetean Olt a anuntat ca face demersuri pentru montarea unor camere video in salile in care se vor desfasura probele scrise ale examenului de titularizare in invatamant, potrivit Agerpres. La examenul de bacalaureat, in jduetul Olt nu au fost isntalate camere video in salile de examen.

Inspectorul scolar general al judetului Olt, Mariana Gheorghe, a declarat vineri ca a discutat cu primarul municipiului Slatina, Darius Valcov, despre montarea unui sistem de supraveghere video in unitatile de invatamant din oras unde va avea loc examenul de titularizare.

"Primaria Slatina se va implica si speram sa reuseasca sa monteze camere video in salile de examen. Sunt foarte multi candidati si dorim sa nu existe suspiciuni", a spus Mariana Gheorghe.

La examenul de titularizare s-au inscris peste 1.200 de candidati, fiind scoase la concurs 20 de posturi.

Salaj

Salaj este un alt judet in care la BAC nu au existat camere video in salile de examen. Inspectoratul judetean Salaj a anuntat ca examenul de titularizare pentru profesori, care va avea loc saptamana urmatoare la Colegiul National "Silvania" Zalau, va fi monitorizat cu camere video, informeaza ztv.ro

Examenul pentru ocuparea unui post de profesor va fi mult mai greu in acest an, atat datorita conditiilor de supraveghere, cat si a numarului mic de posturi disponibile. Au fost scoase pentru ocupare doar 84 de posturi iar numarul de concurenti inscrisi este de 5 ori mai mult. Ramane de vazut ce rezultate vor fi in acest an, anul trecut doar un sfert dintre candidati au luat nota de trecere.

Timis

Pentru prima data, examenul de titularizare din Timis va fi supravegheat cu camere video, potrivit tion.ro.

"Este prevazuta aceasta hotarare in metodologia de miscare a personalului didactic. In cazul in care ministerul decide, imaginile de pe camerele de luat vederi, dar si lucrarile, se pot verifica si pe parcursul anului, asta pentru ca lucrarile vor fi arhivate in caz de reclamatii", a spus inspectorul in managementul resurse umane Daniela Otu, de la Inspectoratul Scolar Timis.

Examenul de titularizare va avea loc in data de 13 iulie, iar concurenta este extrem de mare. Aproximativ 1000 de dosare au fost depuse pentru 46 de posturi titularizabile.

Vaslui
  
Camerele video care au fost folosite la supravegherea alegatorilor, vor fi instalate in centrele unde se va da titularizarea. Institutia Prefectului sia dat acordul pentru acesta "rocada", astfel incat, dascalii care se vor titulari pe posturi sa nu poata fi tentati sa copie sau sa se inspire de undeva, potrivit ziare.com

"Avem sprijinul prefecturii in a utiliza baza materiala a acestei institutii . Aparatura care a fost folosita la alegerile anterioare, va fi folosita la examenul de titularizare. Astfel acest examen se va desfasura asa cum prevede metodologia", nea declarat Vasile Ursanu, inspector scolar adjunct la ISJ. Conducerea Institutiei Prefectului spune la randul ei ca a fost incantata sa poata ajuta Inspectoratul.

La nivelul judetului Vaslui 222 de posturi sunt titularizabile.

Vrancea

Aspirantii la o catedra in invatamant vor fi monitorizati in timpul examenului de titularizare de camere video, la fel ca si elevii care au sustinut Bacalaureatul, noteaza adevarul.ro

"Instalarea camerelor video in cele doua centre unde se va sustine titularizarea are ca principal scop inlaturarea suspiciunilor ca examenul nu este corect, asigurandu-se astfel un grad maxim de transparenta", declara Stan Rogoz, inspector general in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Vrancea.

Examenul de titularizare va avea loc pe 13 iulie

Etapa I de repartizare in sedinta publica, la nivel de centru de concurs/ unitate de invatamant, a candidatilor care au obtinut cel putin nota 7,00 (sapte) la concursul de titularizare pe posturile didactice/ catedrele vacante titularizabile va avea loc intre 22 si 25 iulie.

Reactualizarea si afisarea listei posturilor didactice/ catedrelor vacante titularizabile pe portalul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, la inspectoratele scolare si la centrele/ unitatile de invatamant care organizeaza concurs are ca termen data de 26 iulie iar emiterea si comunicarea deciziilor de repartizare pe post/ catedra se va face pana pe 5 august.

Cea de a doua etapa de repartizare a candidatilor care au obtinut cel putin nota 7,00 (sapte) la concursul din 13 iulie in alte centre de concurs/ judete pe posturile didactice/ catedrele vacante titularizabile ramase neocupate dupa prima etapa de repartizare are ca termen data de 29 iulie.

NOTA: Lista judetelor in care vor fi instalate camere video pentru monitorizarea examenului de titularizare se actualizeaza pe masura ce apar informatii
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8966 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Trezirea la realitate.... (Luni, 11 iulie 2011, 15:49)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Camerele astea sunt de fapt "oglinda" care ne va arata unde suntem ca nivel de educatie si cunoastere, ca natiune.

  Cred ca in ritmul asta de "curatire" a examenelor, peste niste ani se va putea rosti cu mandrie : " Eu am luat capacitatea / BAC-ul / licenta / titularizarea dupa 2011, cand a pus Funeriu punct furaciunilor."
  • 0 (0 voturi)    
   cu o floare nu se face primavara (Marţi, 12 iulie 2011, 9:49)

   petrisor [anonim] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Sa asteptam sa vedem "in toamna" cat de consecvent este domnul ministru, fiindca circula zvonul ca PSL-istii doresc ca bac-ul in "reluare" sa fie "mai relaxat, in special la liceele cu rezultate slabe"!! Apoi, daca diploma obtinuta are aceeasi valoare, deci "loaza" are aceleasi drepturi ca "fruntea" respectiv cine da la mate MT1 la fel cu cel care da mate MT2 sau istorie,etc. dar la facultate au acces "full" fiecare, unde e logica si echitatea acestor "dorinte" ? Daca se dau niveluri diferite de dificultate, logic ar fi ca cei cu nivelul mai "relaxat" al subiectelor, sa fie ingraditi in ceea ce priveste accesul in universitati. Altfel...traiasca comunismul: la efort /invatatura/intelect inapoi, dar la foloase/beneficii/avantaje cei din "urma" sa fie cei dintai-fiindca-s majoritatea, nu ? Cand ceea ce surprind camerele va fi reanalizat cu severitate si sanctionat daca e cazul, cand camerele de luat vederi vor fi focalizate astfel incat tot "ce misca" in incapere sa fie monitorizat, cand si "capacitatea" se va desfasura in centre de examinare astfel dotate (nu in scoala de provenienta), cand supraveghetorii vor fi altii decat profesorii din scolile de unde provin candidatii iar corectarea lucrarilor se va face tot de catre cadre fara tangenta cu elevii respectivi, abia atunci putem spera ca toate rezultatele reflecta realitate si se vrea cu adevarat eradicarea fraudelor de la examene. In judetele unde nu sunt camere in centrele de examinare, de ce nu i-au comasat pe elevi in amfiteatrele facultatilor care sunt dotate cu asa ceva ?
 • 0 (2 voturi)    
  ar fi de preferat... (Luni, 11 iulie 2011, 16:57)

  madalin [anonim]

  ca aceste camere sa functioneze si in timpul anului scolar si nu numai in situatii de examen. Care este problema daca elevii sunt supravegheati in timpul orelor, pauzelor, etc... cu atat mai mult cu cat sunt f multe licee(c putin in Bucuresti) care si-au montat camere pe coridoare. Mai mult... in strainatate (USA sigur) exista acele usi cu geamuri care permit sa vezi din exterior in interior. Mi s-ar parea un lucru f civilizat. Sau nu e bine... ca nu mai au stiri televiziunile, nu-i asa? Ganditi-va ce proba la exmatriculare ar fi fost o astfel de filmare la o bataie in clasa, sau la elevul acela impertinent care a vrut sa-l bata pe profesor....etc etc.
 • 0 (0 voturi)    
  ptii drace (Luni, 11 iulie 2011, 17:29)

  Angoasat [utilizator]

  sa vezi tu ce dascali am avut pana acum..
 • +1 (1 vot)    
  un pas catre normalitate.. (Luni, 11 iulie 2011, 17:33)

  all [anonim]

  In tarile civilizate asta e normalitatea... momentan este o singura problema.. ca nu sunt peste tot.. ar trebui ca o scoala sa nu mai poata organiza examene de tipul asta, daca nu are instalate camere... daca nu exista nici una in judet, autoritatile din judetul respectiv sa plateasca examinarea la unii care "vor si pot"...
 • +2 (2 voturi)    
  ochiul magic (Luni, 11 iulie 2011, 17:36)

  melis [anonim]

  sa vezi note la titularizare.... daca la elevi sunt pretentii mari ar trebui ca profesorii titularizati sa aiba note de 10 pt.a da exemplu ca pot si cei pastoriti altfel daca sunt note ca in anii trecuti.....
  • +3 (3 voturi)    
   Si la licente (Luni, 11 iulie 2011, 18:43)

   W. [anonim] i-a raspuns lui melis

   La Facultatea de Istorie de la Univ. de Vest din Timisoara toata lumea a luat 9-10 (vreo 3 de 9, restu 10). Fiind licentiat anul acesta pot spune ca multi dintre cei care au luat 10 nici nu stiau ce scrie in licenta, nu puteau inchega 2 fraze coerente si mai rau - licentele erau licente vechi date in urma cu 3-4 ani si schimbat doar numele candidatului.

   Vreo 2-3 lectori au facut scandal dar corpul de profesori s-a impotrivit oricarei reduceri de nota, ca nu cumva sa dea urat la statistica.

   Deci da, trebuie camere din acestea si la licenta, si la dizertatie, si la doctorat. Cunosc personal persoane care au luat doctorarul copiind licente ale studentilor - domnul Clipa de la Facultatea de Drept din TM e notoriu.
 • +1 (1 vot)    
  S-a copiat La Bac in Olt (Luni, 11 iulie 2011, 21:40)

  mara [anonim]

  In judetul Olt s-a copiat la Bac. Preturile au fost de 50 ron in Bals si 200-300 ron in Slatina, in Caracal s-a dat vreo 60-70 ron. Vorbesc aici de licee cotate bune.Nu au fost montate camere de supraveghere la BAC in judetul Olt .
 • 0 (0 voturi)    
  titularizarea (Marţi, 12 iulie 2011, 9:15)

  apapili [anonim]

  Atentie,se pun camere de supraveghere dar ce se intampla cu inlocuirea lucrarilor.Aici este problema.(Se fac din nou lucrarile dupa care se vinlocuiesc de presedintele comisiei inainte de a fi duse in centrul de corectare,acest lucru se intampla in judetele unde inspectorii generali sunt slabi,obedienti,fara pregatire profesionala temeinica -institutori cu facultatea facura la SH,etc)
 • 0 (0 voturi)    
  foarte bine (Marţi, 12 iulie 2011, 10:13)

  animalus [anonim]

  buna masura k camerele
  sa nu se mai copieze nici la bac ,nici la licenta. nici la titularizare
 • 0 (0 voturi)    
  sa fie...... (Marţi, 12 iulie 2011, 14:55)

  daca ajuta..... [anonim]

  ar trebui sa gasim resurse ca in toate scolile sa se instaleze reteau interna de webcam cu camere in fiecare clasa sau chiar la cancelaria profesorilor !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by