Cei mai multi romani sunt de parere ca elevii sunt principalii vinovati pentru rezultatele slabe din acest an de la bacalaureat, arata un sondaj IRES pe aceasta tema. Majoritatea respondentilor considera ca rezultatele obtinute la sesiunea 2011 a examenului de bacalaureat corespund realitatii si apreciaza ca rezultatele obtinute reflecta cunostintele acumulate de elevi pe durata parcursului scolar. In plus, 69% dintre participantii la studiu sunt de parere ca in acest an, incidenta fraudei la examenul de bacalaureat a existat in mica sau in foarte mica masura.

Sondajul mai arata ca 38% dintre cei intervievati sunt total de acord cu afirmatia conform careia Ministrul Funeriu ar trebui sa demisioneze dupa acest examen, in timp ce 27% sunt in total dezacord cu aceasta afirmatie.

Peste 70% dintre respondenti au o parere buna si foarte buna despre sistemul de supraveghere viode, in timp ce doar 21% isi exprima o opinie negativa. 70% dintre respondenti considera ca sistemul de monitorizare video a avut un rol in obtinerea rezultatelor slabe la bacalaureat. Dintre cei care identifica un rol al acestui sistem, aproape jumatate (48%) cred ca acest sistem i-a impiedicat pe elevi sa copieze, iar 35% sunt de parere ca elevii au fost speriati/inhibati de prezenta camerelor

O treime dintre respondenti considera ca rezultatele slabe din acest an ii vor descuraja pe elevii care vor sustine in viitor examenul de bacalaureat, in timp ce 64% sustin ca aceste rezultate ii vor responsabiliza pe viitorii participanti la examen

43% dintre intervievati considera ca inspectoratele scolare judetene unde s-au inregistrat rezultate slabe la examenul de bacalaureat ar trebui sa fie sanctionate, in timp ce 49% sunt impotriva.

Doar 24% dintre respondenti sunt de parere ca liceele in care examenul de bacalaureat nu a fost promovat de niciun elev ar trebui desfiintate, 5% sunt total impotriva acestei posibile idei, iar 59% dintre participantii la studiu ar vrea ca profesorii ai caror elevi au obtinut rezultate foarte bune la examen sa fie premiati.

Sondajul mai arata ca 92% dintre respondenti sunt de acord cu ideea ca parintii ar trebui sa fie mai interesati de pregatirea copiilor lor.

Sondajul IRES a fost realizat pe data de 5 iulie 2011, pe un esantion de 1.295 de persoane de peste 18 ani, datele fiind culese prin telefon. Eroarea maxima este de plus/minus 2,7%.