Activisti din Romania militeaza pentru unificarea cu tara vecina Moldova, pana anul viitor, sustinand ca vor sa restabileasca dreptatea, intrucat cele doua tari au fost unite in trecut. Insa dorinta lor nu este impartasita si de toti cei din Republica Moldova, se arata intr-un reportaj realizat de televiziunea rusa Russia Today.

Ideea unificarii este sustinuta prin tot felul de actiuni, de la expozitii de fotografie la marsuri zgomotoase in Bucuresti si in Chisinau. Din 2009, cateva miscari de acest gen au fost organizate in Romania, pentru a recastiga ceea ce ei considera ca fiind pamantul lor, spun jurnalistii de la Russia Today.

Este imposibil sa ratezi prin orasele din Romania afisele colorate cu mesajul "Basarabia este Romania". Autorii acestor mesaje considera ca pe pamantul pe care se afla acum statul suveran Republica Moldova trebuie sa fie din nou sub controlul Bucurestiului, mai spun jurnalistii rusi.

Odata cu prabusirea URSS, Republica Moldova si-a declarat independenta, devenind membra ONU, a Consiliului Europei si a Organizatiei Mondiale a Comertului. Acum, grupul "Actiunea 2012", o coalitie ce reuneste peste 30 de organizatii non-guvernamentale din Romania, spune ca aceste realizari ale Moldovei ar fi sacrificate in numele reunificarii.

"Prin reunificare ma refer ca romanii de ambele parti ale granitei sa traiasca intr-un singur stat. Dupa pactul Ribbentrop-Molotov am fost pe nedrept separati si vrem sa reparam acest adevar istoric", spune militantul pentru reunificare George Simion.

Pozitia oficiala a Bucurestiului este ca reunificarea celor doua tari poate avea loc numai in cazul in care Moldova devine membru al Uniunii Europene. Insa sunt politicieni din R. Moldova care si-au exprimat ingrijorarea ca presedintele roman Traian Basescu nu va astepta aceasta eventualitate si ca, la un moment dat, va extinde granitele tarii sale, absorbind Moldova.

"In urma cu cateva luni, presedintele roman a spus limpede ca in 25 de ani Moldova se va reuni cu Romania, sub egida integrarii europene. Romania, prin actiunile sale, discrediteaza intregul concept de integrare europeana, pentru ca pentru majoritatea oamenilor din Moldova integrarea europeana nu presupune unirea cu Romania", sustine Iurie Muntean, membru al Partidului Comunist din Republica Moldova.

Analistii din capitala Moldovei spun ca ultimii ani au reprezentat o dovada clara a acestei intentii.

"Dupa schimbarea puterii in 2009, in Moldova au aparut mai multe publicatii si posture de televiziune romanesti. Noi credem ca principala lor misiune este romanizarea Moldovei si deconstructia identitatii moldovenilor", a declarat pentru Russia Today analistul politic moldovean Bogdan Tirdea.

Anul viitor, care marcheaza 200 de ani de cand Bucurestiul a pierdul Chisinaul pentru prima data, miscarea civica "Actiunea 2012" planuieste o 'ofensiva' masiva de informare a populatiei din Moldova.

Grupul spune ca nu este finantat si nici sustinut oficial de Bucuresti, dar ca misiunea lor este una pasnica, aceea de a informa oamenii despre necesitatea restabilirii Romaniei Mari.

"Daca majoritatea oamenilor din Romania si Moldova decide ca vor sa se reuneasca, atunci acest lucru este tehnic posibil", a explicat George Simion.

In acest caz, este greu de imaginat o reunificare in viitorul apropiat. Pana in 40% dintre romani sunt de acord sa primeasca inapoi Basarabia, insa aproape doua treimi dintre moldoveni vor ca tara lor sa ramana suverana, conchide televiziunea rusa.