Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor Mihai Capra a declarat joi, la Oradea, ca MAI are pregatita o strategie pentru reorganizarea administrativ - teritoriala, in care actualele institutii ale prefectului se vor transforma in oficii si se vor desfiinta inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta, dar nu si structurile operative, relateaza Agerpres.

"Noi am fost solicitati sa gandim o strategie, in ipoteza in care, din punct de vedere politic, se va adopta decizia de modificare administrativ - teritoriala a tarii", a afirmat, intr-o conferinta de presa, Mihai Capra.

Strategia merge pe ideea de a crea o prefectura pe structura judetului mare, care va rezulta in urma regionalizarii, actualele prefecturi din judete urmand sa se transforme in oficii prefecturale, dar care nu vor avea doar rol de reprezentare, ca pana anul trecut, cu doi - trei angajati, ci vor fi cu 25 - 30 de salariati.

Serviciile publice comunitare - pasapoarte, permise - nu se vor modifica in niciun fel. "Deci ele vor ramane in structura actuala. Oamenii trebuie sa stie ca nu vor fi nevoiti sa faca drumuri in alta parte decat tot acolo unde se emit actele", a precizat secretarul de stat in MAI.

In ce priveste Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, strategia ministerului vizeaza desfiintarea actualelor inspectorate judetene cu transformarea lor in directii si crearea unui inspectorat pe structura judetului mare care va aparea, toate structurile suport fiind comasate in noul inspectorat.

Secretarul de stat a accentuat insa ca nu vor fi desfiintate structurile operative. "Nu ne vom atinge sub nicio forma de structurile operative. Deci acolo unde acum sunt garzi, detasamente de interventii, acestea vor ramane in structura actuala. Nici la numarul de oameni nu vom umbla, capacitatea operativa va fi pastrata intacta", a precizat Mihai Capra.

Legat de structurile de siguranta si ordine publica, el a mentionat ca exista strategii separate. "Colegii mei din minister isi fac strategia separat. Ceea ce voiam sa spun este ca, in momentul in care decizia politica va fi luata, noi suntem pregatiti sa trecem la noua forma de organizare administrativ-teritoriala", a adaugat el.