Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, afirma, intr-un interviu la RFI, ca justitia romana are nevoie de sustinere din afara tarii si ca, din punctul de vedere al institutiei pe care o conduce, justitia nu are nicio vina in neadmiterea Romaniei in Schengen. Totodata, Laura Codruta Kovesi saluta adoptarea de catre Guvern a proiectului de lege privind confiscarea extinsa a averilor ilicite.

Laura Codruta KovesiFoto: AGERPRES

Confiscarea extinsa a averii era necesara, spune Laura Codruta Kovesi.

"Aceasta confiscare extinsa am sustinut-o si eu cu ocazia raportului de activitate al Ministerului Public si am participat activ la discutiile care au avut loc la Ministerul Justitiei. Noi sustinem foarte mult acest proiect. Diferenta dintre confiscarea care este prevazuta acum in Cod si confiscarea extinsa este una semnificativa. Codul de Procedura Penala prevede acum ca se pot confisca bunurile invinuitului sau inculpatului", explica ea.

Procurorul general argumenteaza ca, nu de putine ori, persoane cercetate pentru fapte de coruptie aveau averi foarte mari, pe care nu le puteau justifica, dar prezumtie de dobandire licita prevazuta in Constitutie a impiedicat autoritatile sa confiste sumele obtinute ilicit.

"Confiscarea extinsa se refera numai la acele persoane care sunt condamnate pentru fapte penale si care nu-si pot justitifica averea. Confiscarea extinsa nu se refera la toti cetatenii tarii, cei care dobandesc proprietati in mod licit, ci doar la cei care sunt condamnati pentru fapte penale si care nu pot sa-si justifice averea. De aceea, aceasta confiscare extinsa trebuie aplicata", sustine Laura Codruta Kovesi.

Ce contine legea privind confiscarea extinsa a averii?

Guvernul a aprobat miercuri, 6 iulie, proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averii. Documentul modifica actualul Cod Penal, astfel incat confiscarea extinsa a averii sa fie reglementata prin lege, a declarat premierul Emil Boc.

Astfel, o persoana sanctionata pentru infractiuni cu o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de cinci ani va fi obligata sa dovedeasca faptul ca averea detinuta a fost obtinuta legal, potrivit premierului. Legea va permite confiscarea acelei parti din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Printre infractiunile luate in calcul se afla si cele legate de acte de coruptie, evaziune fiscala sau alte infractiuni economico-financiare.

Emil Boc sustine ca proiectul Guvernului este "superior" celui propus de Opozitie, care nu permite confiscarea averii pentru fapte de coruptie sau de evaziune fiscala, ci doar pentru alte infractiuni.

Kovesi, decorata de Ambasada Frantei

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a primit miercuri Ordinul National al Meritului in grad de ofiter din partea ambasadorului Frantei la Bucuresti, Henri Paul. Ea spune ca distinctia o obliga sa-si continue drumul si sa schimbe mult mai multe lucruri.