Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a refuzat sa comenteze tensiunile politice dintre Rusia si Romania, declansate dupa ce seful statului roman a afirmat ca, daca ar fi fost in locul maresalului Ion Antonescu, ar fi dat ordinul de trecere a Prutului, relateaza RIA Novosti.

Anders Fogh RasmussenFoto: NATO

"Evident, nu voi comenta problemele bilaterale sau neintelegerile", a declarat Rasmussen, miercuri seara.

El a precizat ca "este important sa prezervam spiritul de la Lisabona, dialogul deschis dintre Rusia si NATO si sa ne abtinem de la orice actiune care ar putea sa le influenteze negativ".

La inceputul acestei saptamani, ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a afirmat, pe contul sau de Twitter, ca Dmitri Medvedev l-a atacat dur pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, in timpul summitului Rusia - NATO care a avut loc la Soci.

"Medvedev l-a atacat dur pe Basescu cu privire la afirmatiile jignitoare ale acestuia legate de anul 1941. Sunt bucuros ca presedintele m-a sustinut in aceasta chestiune", a scris Rogozin, pe Twiiter.

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a fost primul oficial rus care a criticat declaratiile lui Traian Basescu referitoare la momentul in care trupele romanesti au trecut Prutul.

In 22 iunie, la B1 TV, Traian Basescu a raspuns "Da" la intrebarea "Daca erati la vremea respectiva dadeati acest ordin?" (ordinul lui Ion Antonescu de a trece Prutul - n.red.): "Pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci, probabil as fi facut-o".

Luni, 27 iunie, ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, scrie pe Twitter despre declaratiile lui Basescu "Nu stiu cum altii, dar eu aceasta declaratie a presedintelui roman nu o voi lasa pur si simplu". Si revine cu o alta postare: "In circumscriptia mea electorala din Voronej si acum isi mai amintesc cu neplacere 'operele de arta' ale ocupantilor-fascisti romani. S-au purtat mai rau decat nemtii".