Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat miercuri ca a depus la Parlament o initiativa legislativa privind infiintarea institutiei Avocatul Copilului, in cadrul institutiei Avocatului Poporului, care ar urma sa aiba atributii sporite in domeniul drepturilor copilului, potrivit Agerpres.

"La acest proiect am lucrat cu organizatii neguvernamentale, iar dupa o lunga perioada de timp am reusit sa-l aducem in Parlament. Cred ca infiintarea acestei institutii va insemna pentru copiii din Romania deja un pas foarte important, nu este singurul pas, dar este unul necesar", a spus Roberta Anastase la lansarea cercetarii "Administratie publica in beneficiul copiilor - masurile generale de implementare a Conventiei privind drepturile copilului la nivel central si local in Romania" realizata de organizatia "Salvati copiii".

"Am vazut ca foarte multi copii sunt constienti de drepturile pe care le au dar nu stiu la ce parghii sa apeleze astfel incat sa gaseasca si solutii pentru problemele lor. Una dintre institutiile la care se pot adresa copiii va fi Avocatul Copilului. Copilul se poate adresa acestei institutii nu neaparat cu instiintarea reprezentantilor legali sau ai parintilor. Iata un grad de independenta important", a mai spus presedintele Camerei Deputatilor.

Ea i-a cerut presedintelui Senatului, Mircea Geoana, prezent si el la eveniment, sa ii acorde sprijinul pentru ca aceasta lege sa fie adoptata in Senat, care este Camera decizionala.

Mircea Geoana a raspuns ca sustine "cu energie" un astfel de proiect legislativ, adaugand ca pentru o tema atat de sensibila si de importanta nu mai conteaza culoarea politica a celor ce voteaza legile: "Nu pot sa ma angajez si in numele colegilor si colegelor mele din Senat, dar am simtit, cel putin in institutia pe care o prezidez, ca atunci cand exista o tema consensuala sau o tema de interes general, de obicei colegii, indiferent de culoarea politica, fac eforturi pentru ca legea sa mearga mai departe".

"Cred ca de multe ori avem senzatia ca facem niste institutii mai degraba din dorinta de a compensa faptul ca nu avem eficacitate in actiunile noastre. Sunt 100% pentru un Avocat al Copilului cu rugamintea sa regandim forta si impactul acestor institutii, pentru ca pana la urma le cream pentru a avea o gandire independenta si influenta in universul in care ne miscam", a adaugat presedintele Senatului. El a propus, de asemenea, ca toate strategiile nationale, inclusiv cele pe domeniul protectiei copilului, sa fie in viitor adoptate prin lege si nu prin hotarare de guvern, cum se intampla acum, iar fiecare dintre acestea sa aiba anexe de implementare, pentru ca cei raspunzatori de punerea lor in aplicare sa poata fi trasi la raspundere daca nu isi fac treaba.