Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare Proiectare din Romania organizeaza, miercuri, un miting de protest fata de masurile adoptate si propuse de Guvern, afirmand ca acestea duc la distrugerea cercetarii stiintifice si dezvoltarii tehnologice din Romania, cu scopul dirijarii fondurilor nationale si europene catre clientela universitara, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Federatiei, actiunea de protest are loc in fata cladirii Guvernului, intre orele 8.30 - 12.30.

"FSLCPR organizeaza, in data de 6 iulie, intre orele 8.30 - 12.30, in fata Guvernului Romaniei (Piata Victoriei), mitingul de protest fata de masurile adoptate si propuse de guvern, prin intermediul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) si al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), pentru distrugerea cercetarii stiintifice - dezvoltarii tehnologice din Romania, umilirea cercetatorilor stiintifici si a personalului din cercetare, cu scopul dirijarii fondurilor nationale si europene catre clientela universitara, prin intermediul vechilor si noilor structuri (a se vedea Ad-Astra si Alma - Mater)", se arata in comunicat.

Actiunea de protest urmareste si "constientizarea opiniei publice in legatura cu politica impotriva interesului national si contrara politicii europene in domeniu, practicata de actualii guvernanti (in afara de cei numiti mai sus)": "Vom arata si masurile adoptate de domnul Laszlo Borbely (ministrul mediului - n.red)", se mai precizeaza in comunicat.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a lansat, la sfarsitul lunii mai, o evaluare intermediara a strategiei nationale si a planului national de cercetare - dezvoltare - inovare 2007-2013.

Evaluarea intermediara va furniza prin analize cantitative si calitative concluzii despre eficacitatea politicilor politice in sfera stiintei si tehnologiei comparativ cu cele europene in domeniu, precum si masuri corective necesare si recomandari pentru implementarea perioadei ramase pana in anul 2013.

"Evaluarea intermediara reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente ale ANCS din acest an. Exista un nou mecanism de finantare bazat pe necesitati si incercam sa investim in acele unitati care sunt mai performante. Prin acest proces de evaluare incercam sa redefinim prioritatile si sa ne concentram resursele", a declarat, la lansarea strategiei, presedintele ANCS, Dragos Ciuparu.