
Momentul zero in privinta introducerii camerelor de supraveghere in salile de examen il reprezinta august 2010, cand ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a aprobat Metodologia Bacalaureatului. Mai exact, in Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2011, aprobata prin Ordinul de ministru nr. 4799/31.08.2010, sunt prevazute urmatoarele:
"La stabilirea centrelor de examen se vor avea in vedere, cu prioritate, unitatile de invatamant care permit organizarea salilor de examen si a salilor in care isi desfasoara activitatea comisia din centrul respectiv in aceeasi cladire, precum si acele unitati de invatamant ale caror sali de clasa sunt dotate cu camere de supraveghere;"
Vezi aici Metodologia
Inspectorul scolar general din Salaj, Ioan Abrudan, a declarat pentru Graiul Salajului ca metodologia a fost urmata de o nota trimisa de Daniel Funeriu catre inspectoratele scolare judetene si catre comisiile de bacalaureat, prin care le cerea sa manifeste "toleranta zero fata de frauda si transparenta totala in desfasurarea examenului de bacalaureat". Potrivit lui Abrudan, Funeriu a mai cerut ca probele sa se desfasoare in sali de clasa in care exista camere video de supraveghere.
Decizia finala de a monta sau nu camere video in clasele unde s-au desfasurat probele scrise ale Bacalaureatului a apartinut administratiilor locale, cele care au si furnizat banii pentru cumpararea dispozitivelor pentru supraveghere. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, a declarat pentru HotNews.ro ca "responsabilitatea in ce priveste achizitionarea si montarea acestor camere a revenit in totalitate autoritatilor locale si primariilor".
Potrivit acestuia, "conducerile scolilor si Inspectoratele Scolare nu au putut decat sa trimita adrese autoritatilor locale prin care sa solicite astfel de camere". Ministerul Educatiei nu a alocat bani pentru achizitionarea si montarea camerelor, acesta este si motivul pentru care responsabilitatea financiara revine in totalitate administratiei locale, sustine Banu.
Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat de asemenea pentru HotNews.ro ca decizia de a introduce camerele in salile de examen, intr-o prima faza, a apartinut Inspectoratelor Scolare, iar responsabilitatea financiara si ultimul cuvant a apartinut consiliilor locale.
O alta solutie a reprezentat-o achizitionarea camerelor din fondurile proprii ale scolii, acolo unde au existat fonduri proprii, sau la sponsorizari. Un exemplu in acest sens o reprezinta judetul Arges, unde inspectorul scolar judetean Gabriel Bratu a declarat ca toate "cheltuielile vor fi acoperite de fiecare unitate scolara, fie din venituri proprii, fie de la serii anterioare, si vor fi camere web conectate la unitati la calcultoare care deja exista in unitatea scolara".
Intr-o adresa trimisa pe 30.05.2011 de Inspectoratul Scolar General catre unitatile de invatamant liceal, autoritatile le solicita directorilor sa comunice numarul de sali de examen dotate cu camere video de supraveghere, precum si posibilitatea pe care acestia o au de a cumpara camere video pentru toate salile de examen.
In Caras-Severin, Inspectoratul Scolar Judetean a cumparat din resurse proprii camere web pentru fiecare sala in care s-au dat examene. "Pana la inceperea probelor scrise, camerele au fost montate", a declarat pentru Adevarul Mircea Meila, adjunctul ISJ Caras-Severin. Acesta a precizat ca "scolile nu au platit niciun leu pentru aceste camere. Ele au fost cumparate din resursele proprii ale inspectoratului".
In Buzau, aproape 90 de camere de filmat, care au fost cumparate si utilizate la alegerile prezidentiale din anul 2009, au fost date in custodie Inspectoratului scolar Judetean Buzau de catre Prefectura, ca sa fie folosite la examenul de BAC, potrivit publicatiei Curentul.
Judetele care nu au montat camere de supraveghere in nicio clasa
Suceava (locul I) - promovabilitate 65,03%
"Nu am avut camere video in nici un centru. Masura nu a fost luata de noi. Nu au fost asigurate fondurile necesare de la Consiliile Locale", a declarat inspectorul scolar Laura Hacman, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, citat de Mediafax.
"Nu camera video este explicatia pentru rezultatele dezastruoase de la Bac 2011. Avem colegii cu promovabilitate de 80-90%, cu medii absolut normale, dar si grupuri scolare cu 9% promovabilitate. A fost generatia in care s-au acumulat acele SAM-uri (scoli de arte si meserii)", a sustinut aceasta.
Harghita (locul II) - promovabilitate 64,03%
"In niciunul dintre centre nu am avut camere. Am avut 205 sali de examene, iar suma ar fi fost mult prea mare. Ne-am consultat cu asociatiile profesionale, comitetele de parinti si profesori, si am ajuns la concluzia ca trebuie sa organizam un bacalaureat conform metodologiei. Am controlat, in fiecare zi, unitatile de examen", a declarat inspectorul scolar general al judetului Harghita, Ferencz Solomon Alpar, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, "am facut cea mai serioasa simulare din toata tara, la toate disciplinele, si am analizat si mediatizat rezultatele. Nu suntem satisfacuti de rezultat, chiar daca avem o medalie de argint de gat. Permiteti-mi sa nu fiu mandru".
Constanta (locul III) - promovabilitate 57,6%
In judetul Constanta, nicio camera de supraveghere nu a fost amplasata in interiorul claselor. Au existat astfel de dispozitive, insa montate pe holuri si nu in toate liceele, a declarat Gabriela Costea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, citat de Mediafax.
Salaj (locul IV) - promovabilitate 57,21%
Ioan Abrudan, inspectorul scolar general al Salajului si presedintele comisiei judetene de bacalaureat a declarat pentru Graiul Salajului ca nicio sala de clasa din centrele de examinare pentru Bacalaureat nu este prevazuta cu camere video de supraveghere, astfel ca in judet examenele se desfasoara fara supraveghere video. Inspectorul nu a declarat, insa, si de ce nu a fost montata nicio camera video.
Botosani (locul VI) - promovabilitate 56%
In judet nu a existat nicio camera video in salile de examen. Inspectorul scolar general, Ada Macovei, a declarat insa ca lipsa acestei aparaturi nu a influentat notele obtinute de elevi. "Nu sunt de acord, nu este relevanta prezenta sau absenta camerelor de luat vederi daca oamenii care sunt pusi acolo isi fac treaba. Camerele de supraveghere puteau de fapt sa demonstreze la sfarsitul evaluarii ca totul a fost corect si in felul acesta puteam demonstra oricand si oricui ca examenul s-a desfasurat corect", a precizat aceasta, citata de Botosaneanul.ro.
"Noi am avut promovabilitate foarte mari intotdeauna. Am fost pe locul 2 pe tara, acum suntem pe 5. Fata de alte judete nu avem foarte multe medii maxime, o singura medie de 10 la nivel judetean", a precizat Ada Macovei.
Valcea (locul VII) - promovabilitate 54,41%
Inspectorul Scolar General al judetului Valcea, Gabriela Ene, a declarat pentru Agerpres ca nu au fost montate camere video in salile de examinare.
Olt (locul VIII) - promovabilitate de 54,26%
Supravegherea video a desfasurarii examenului de bacalaureat s-a desfasurat numai pe holuri si la intrarea in licee, dar nu si in sali, deoarece, potrivit inspectorului scolar general al judetului Olt, Mariana Gheorghe, scolile si autoritatile locale nu au avut fonduri suficiente pentru a achizitiona camere video pe care sa le monteze in salile de clasa.
"Sunt administratii locale ce abia au fonduri pentru a asigura igienizarea si minime pregatiri pentru noul an scolar si in acest context nu le putem cere sa faca in plus cheltuieli pentru sisteme de supraveghere video in clase. Sumele ar fi mari si oricum in licee sunt sisteme de supraveghere video la intrari si pe holuri", a spus Mariana Gheorghe, citata de Agerpres. Aceasta a adaugat ca in judetul Olt nu au fost in ultimii ani probleme in privinta desfasurarii examenelor, iar la testele nationale din luna in curs nu a fost nicio tentativa de copiere.
Inspectorul scolar general adjunct Geanina Parvu a declarat ca profesorii supraveghetori au fost "foarte vigilenti", in conditiile in care in judet nu au fost camere video de supravegehere in sali, a precizat aceasta. In judet nu sunt unitati de invatamant unde niciun elev sa nu fi promovat examenul, dar nici licee cu proportie de promovabilitate de 100%. In toate unitatile proportia de promovabilitate a fost mai mare de 10%.
In 2010 promovabilitatea la bacalaureat a fost de aproape 80 de procente, iar in 2009 au promovat bacalaureatul din prima sesiune circa 90% dintre candidati.
Teleorman (locul XIV) - promovabilitate de 46%
Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Teleorman, Constantin Amarie, a declarat pentru Agerpres ca "nu s-au putut instala camere video de supraveghere" in clasele de examen, insa ca bacalaureatul s-a desfasurat "in conditii normale, corecte, de toleranta zero fata de fraude", un singur candidat fiind eliminat la ultima proba.
"Promovabilitatea este la cota asteptarilor, exprimand interesul scazut al absolventilor de liceu fata de un asemenea examen deosebit din viata lor", a precizat acesta. Promovabilitatea in urma cu un an era de 67% in Teleorman.
Satu Mare (XXII)- promovabilitate de 43%
Cumpararea sistemelor video pentru Bacalaureat ar fi costat Primaria Satu Mare in jur de 30.000 euro, sustine viceprimarul Adrian Albu, citat de Adevarul. "Primaria nu-si poate asuma indicatiile ministrului Educatiei, care sunt bune ca intentie, dar greu de pus in aplicare in acest moment. Suma nu este exagerat de mare, dar astfel de achizitii nu se pot face de azi pe maine, trebuia organizata o licitatie. Pe de alta parte, ar fi buna si o finantare venita din partea Ministerului Educatiei pentru ca investitiile in scoli le facem pe din doua", a explicat viceprimarul.
Nici Inspectoratul Scolar "nu are fondurile necesare cumpararii unei asemenea aparaturi, asa ca a ramas la latitudinea directorilor de unitati scolare daca le achizitioneaza sau nu", a declarat si Mariana Brumboiu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Satu Mare. La randul lor, directorii unitatilor scolare in care au fost sustinute probele scrise spun ca nu au avut fonduri pentru achizitionarea sistemelor video.
Ialomita (locul XXVII) - promovabilitate 40,2%
Din cauza lipsei de fonduri, nici elevii din judetul Ialomita nu au fost monitorizati video la examenele din cadrul Bacalaureatului. Procentul de promovabilitate in Ialomita este de 40,2%, ceea ce plaseaza judetul pe locul XXVII.
Ilfov (ultimul loc) - promovabilitate 24,4%
Camere de supraveghere nu au existat nici in clasele unde elevii din Ilfov au sustinut examenele scrise ale sesiunii iunie-iulie a Bacalaureatului 2011. Potrivit procentelor de promovabilitate publicate inainte de solutionarea contestatiilor, Ilfov se plaseaza pe ultimul loc in topul judetelor, cu o promovabilitate de 24,4%.
iauzi alta: hot-cinstit
Cum adica ? Nu vezi legatura ?!?
Supravegetorii sunt verificati si nu elevii ! Ei au fost amenintati cu piederea jobului.
Si ca sa nu inghiti in sec, sunt doivezi clare ca unde nu au fost camere s-a copiat la greu. Exact ca in anii trecuti, domnule V !
Chiar si cu cele mai ingenioase metode "anti-copyright" ale ministerului, copierea o sa dureze cit timp vor exista examenele. Doar forma si fondul se va schimba.
Momentan totul e putred, si miroase a hoit.
1. Examenul nu mai e national, si uniform, iau bacul desi nu il merita
2. Mai grav, datorita procentului mic, generatia asta fata de cea de anul trecut are credibilitate, in sensul ca cine a luat, a luat pe bune. Cei care au copiat anul asta beneficiaza pe nedrept de asta. Nu o sa mai stie nimeni la angajare sau altundeva ca tu esti din judetul cu camere sau fara camere.
3, Ultima se aplica la toti cei care au luat, nu numai ca sunt putini care au trecut dar presupun ca si mediile is mult mai mici ca anii trecuti. Asta insemna ca pe actual sistem de admitere la fac, nu au nici o sansa in fata celor din anii trecuti, f multi vor intra la cu taxa in spatele celor de anul trecut. E O BATAIE DE JOC, Facultatile ar trebui fortate sa dea examen pt admitere.
faptul ca exista loaze care copiaza e de fapt singurul lucru nedrept ... cu cat e mai mic numarul lor, cu atat e mai bine !!!
Lucrez in Finlanda acum. Stateam de vorba zilele trecute cu un localnic despre invatamantul din Finlanda. Nu am sa intru in dealii, sunt multe de spus si multe de care am ramas placut surprins, dar ce mi-a placut cel mai mult este ce mi-a spus la un moment dat:
IN SCOALA LA NOI (Finlanda), DACA UN ELEV ESTE PRINS COPIIND, ESTE MARGINALIZAT DE RESTUL COLEGIILOR FIIND CONSIDERAT HOT
Cred ca am spus tot cu asta
Si atunci cine sunt de fapt cei marginalizati?
Am fost in Norvegia acum vre-o doua luni. Dimineata ma aducea la job un coleg norvegian, cu masina . Cum eram destul de matinali, parcarea era mai tot timpul goala.Iar el parca ,nu cat mai aprope de cladire ci undeva in spate (la vre-o 4-5 minute de palavrageala).
O zi, doua am suportat, dupa care latinul din mine a rabufnit. Explicatia a fost : cei care intarzie vor gasi locuri in fata si nu vor fi nevoiti sa mai piarda 4-5 minute prin parcare, iar acum noi avem timp suficient sa ajungem la birou.Acolo este o virtute sa fi educat iar smecheria este marginalizata, la noi este invers.
Colegul avea in jur de 60 de ani, iar eu doar vreo 30.
cu respect
Gica
As zice ca profesorii sunt loazele in primul rind.
Poate este momentul sa le marim salariul ,
50 % ar fi destul pt dascalii copiilor nostri ?
bravo, alt roman 100%
"a-i da ", "ve-ti reusi"
tine-o tot asa!
Imi place ca unii se infierbanta sa facem uniri cu Basarabia iar in multe zone ale tarii lumea e scarbita si se crede prea buna pentru tara asta si vrea independenta locala si mai stiu eu ce.
Am plecat din Bucuresti si am intrat la o facultate in Constanta(nu pentru ca n-am putut in Bucuresti ci pentru ca n-au mare in Bucuresti ... unii vor ghici despre ce facultate este vorba). Am fost 4 ani la fara taxa , am dat admitere cand am intrat ... ca asa se da atunci. Acum nu se mai da. (multumesc Lui Dumnezeu ca s-a dat ca altfel nu ma vedeam in locurile fara taxa).As putea sa spun ca am fost egoist ca poate am luat locul cuiva care nu avea situatia mea financiara pentru a-si platii facultatea ma refer.Avand in vedere ca cei din Constanta si colegul de care spuneam mai sus aveau o medie mult superioara mie de aici si frustarea mea.(el mi-a si recunoscut ca a copiat cu cartile pe masa) In liceul in care am dat eu am avut comisie de la Colegiul Sf.Sava si desi am fost la studii in Anglia am luat 8.50 la oral engleza (nesansa probabil) in liceu s-a si picat la oral(ca o paranteza).Ca sa-ti raspund si de citit carti.Cartile de literatura nu prea m-au pasionat cat a trebuit si atat pt. cultura mea generala. Eu am facut profil tehnic si sunt sigur ca am citit mai multe carti decat ai deschis tu indiferent de domeniu , carti de colorat etc.
Du-te in PSD-ul ....
Te depasi melcu' de pierdusi firu gandului? :))
1. Management, publicatiile stiintifice nu tin de cald la lipsa de management;
2. Sa gaseasca in fiecare oras sali adecvate (de exemplu sali de sport unde intra 100-200 de candidati);
3. Sa doteze salile cu camere de luat vederi care sa inregistreze tot timpul probei scrise. MEC-ul sa ofere un proiect standard si achizitiile sa ramana in plan local. In toata Europa examenele se supravegheaza video iar Romania a descoperit apa!!!
Cum o camera WEB costa intre 15-100 euro nu vad intr-un judet ca al lui Dragnea sau Nicusor Constantinrescu sa nu se gaseasca bani pentru camere video! E ca si cum ai spune ca la masa baronului de Buzau nu ai bani pentru scobitori!!! Intamplator sau nu, oare judetele controlate de PSD n-au avut video camere? Cam bate la ochi!!!
Ierarhizarea notelor este influentata clar de prezenta sau de lipsa camerelor de filmat in clase.
Ori toti ori niciunul, asa era corect. dar ce sa ne mai miram, numai in Romania se poate ca salariatii statului sa aiba salarii diferite pentru acelasi post in functie de judetul in care locuiesc.
Toleranta 0 in unele judete asa trebuia numita aceasta actiune.
Prin lipsa camerelor web din unele judete se schimba destinul la foarte multi din elevii care au promovat acest Bacalaureat pentru ca locul lor la facultate va fi luat de cei care vin cu medii mai mari din judetele nemonitorizate video.
Faptul ca unii nu au fost prinsi (ca n-au fost camere destule) e cu totul si cu totul alt subiect.
Cei prinsi sau impiedicati sa fure la BAC nu au voie sa se ascunda dupa "dar la ceilalti a fost altfel". E ca si cum un criminal s-ar apara sustinind ca sunt alte cazuri de omor nerezolvate si ca el de ce sa plateasca.
Cine fura si e prins trebuie sa plateasca. Trebuie prinsi cat mai multi ca restul sa priceapa ca platesti daca furi. Ce e greu de priceput?
2. Politică prin care un stat sau o categorie de cetăţeni ai unui stat sunt lipsiţi de anumite DREPTURI pe baza unor considerente neîntemeiate.
Erau de ajuns 20 de web-camere si un amarat de server, puteau fi chiar si inchiriate sau imprumutate de la net-cafe-uri. Cumparate nu depaseau 200 de euro. Probabil nu ar fi putut fura destul ceva firma de partid si atunci s-a renuntat.
In alta ordine de idei, la anul mi-as dori sa fie transmise live imaginile de la BAC, pe internet, sa le putem urmari cu totii.
Vreau sa rad cu lacrimi de frustrarea pitigoilor si sa stiu in fiecare clipa ca un alt mic bitang si-a "ratat viitorul".
Odata si odata trebuia cineva sa taie coada pisicii.S-a gasit acum Funeriu, bravo lui, poate ramine in istorie pentru teaba asta.Filozofiile celor care cauta vinovati, nu valoreaza nimic, pentru ca vinovati suntem ABSOLUT TOTI IN PROCENTE EGALE. Funeriu nu a facut decit sa dezveleasca o mica parte , ne-am infricosat cu totii de ce vedem, si aproape am cade la invoiala sa acoperim din nou monstrul, sa nu-l mai vedem.Ce sanse are Romania cu mediocritatile de acum?Zero. Si aici nu este vorba doar de Romania, care suna pentru multi abstract, este vorba de sansa fiecaruia ca invid de a reusi ceva in viata.Sper sa nu fie prea tirziu
Prea multi meseriasi cu salarii mari si prea putini absolventi cu studii cu salarii mici.
Cine intelege.....
Unde n-au avut deloc pot avea scuza ca n-au avut bani (desi mint), dar acolo unde le-au montat pe hol, ce ziceti?
Astea inseamna ca din 40% se vor alege cei mai buni medici, profesori, economisti..., in timp ce 60 % vor fi foarte buni zidari, tamplari, instalatori....
Cred ca e foarte bine asa pentru toata tara.
Am fi mai fericiti cu o promovabilitate la BAC de 98% si o tara de intelectuali de carton ?
In mare camerele au rezolvat 80-90% din probleme. Ar trebui ca ministerul sa faca inspectii prin zonele fruntase. Unii nici sa copieze nu-s in stare. Iar statistica e aceeasi peste tot.
Solutia este bacu pe 3 nivele.
- Ce faci cu dobitocu asta la liceu, bade?
- Apai, dom'profesor, dobitocu-i la examen, asta-i numa pila!''=)
Bacalaureatul asta ar trebui sa aiba totusi teste , care sa fie date in fata unui calculator .
pe calculator sa fie montata camera .in sala in care sunt calculatoarele sa fie alte camere.Obligatoriu.
End of Job.( adica s-a terminat cu copiatul).
Victoras Ponta ii solicita imperios ministrului Funeriu sa ceara sfaturi celor trei 'grei' fosti ministri ai educatiei.
Sfatul celor trei va fi :
"Daca vrei sa faci ceva bun pentru invatamantul romanesc, sa nu faci ce am facut noi! Cu mintea de acum (cea de pe urma) si daca am putea da timpul inapoi, am face, si noi, ce faci dumneata acum."
Faptul ca printr-o adresa din luna mai s-a transmis aceasta dispozitie, arata ca minsiterul a anticipat intentia unora de a face si din acest aspect unul de fronda politica.
Niste mizerabili.
In Centrele de invatamant care nu au indeplinit conditiile pentru desfasurarea examenelor trebuiesc anularte toate tezele.
Din cele 11 judete sa fie dati afara din invatamant cei care au au ajutat la frauda: de la inspectori la supraveghetori si din banii lor sa fie organizata o noua sesiune de examene.
Lucrez in Finlanda acum. Stateam de vorba zilele trecute cu un localnic despre invatamantul din Finlanda. Nu am sa intru in dealii, sunt multe de spus si multe de care am ramas placut surprins, dar ce mi-a placut cel mai mult este ce mi-a spus la un moment dat:
IN SCOALA LA NOI (Finlanda), DACA UN ELEV ESTE PRINS COPIIND, ESTE MARGINALIZAT DE RESTUL COLEGIILOR FIIND CONSIDERAT HOT
Cred ca am spus tot cu asta
e bine ca se pun camere ca macar daca de Dumnezo nu se mai teme nimeni macar de camere sa se mai teama... copiatori ambulanti...
in turkya acest sistem este folosit de zeci de ani, webcam-urile fiind inlocuite de POLITISTI care supraveghaza atent totul; cine calca pe bec merge direct la politie apoi vin parintii sa-si ia odrasla de acolo cu toata rusinea colectivitatii....; dupa examen lucrarile sunt stranse tot de politisti si duse intr-un nestiut in care se controleaza, deci fara nici o influenta subiectiva; este adevarat ca examenul, chiar toate felurile de exaemne sunt tip grila si sunt usor de controlat ; politia este prezenta in toate ocaziile cand exista ceva care are o miza de concurs, public etc; si la loto, si la acordarea de premii la o reclama si la examene de ocupare de posturi bugetare .. este drept sa fie asa daca nu accepti frauda; din pacate la noi aceste tare ale vietii sunt atat de inradacinate incat numai cu politia se va putea face ceva si in scoli, si la alte forme de intrecerre etc; uite ca acum la turcaleti politia a descurcat ghemul de intrigi in fotbal si au cazut capete mari de tot; deci fara autoritatea exemplara a statului nu vom putea scoate din viata noastra fraudarea si coruptia.
Min Funeriu sa ia legatura cu Min. Igas pt a pune lucrurile la punct din vreme; cine da inapoi sa fie blestemat !
Stiu ca asta nu convine unor parinti si cu atat mai mult unor profesori ( astfel se va imputina puzderia asta de facultati si absolventi fara nici un merit)
Ma tem insa ca cei cu bani vor mitui in continuare sa-si vada loazele mari "intelectuali".
In plus, daca Ministerul Educatiei a ales aceasta masura, buna dealtfel, sa supravegheze examenul, trebuia sa acorde fondurile necesare respectarii ordinului. Alocau doar anul acesta fonduri pt camere video si se puteau folosi multi ani de acum inainte. Nefacand acest lucru, si-au batut joc de copii, neoferindu-le sanse egale pentru viitor
Ar trebui date examene la intrarea in facultatea anul acesta....din materiile de la bac, ca sa nu fie discutii ca nu au apucat sa se pregateasca.