Academia Fortelor Terestre din Sibiu, Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, Medicina, Drept, Arhitectura sunt doar cateva din institutiile de invatamant superior catre care se indreapta absolventii cu nota 10 la BAC-ul de anul acesta. Desi ar putea pleca la universitati vestite din strainatate, marea majoritate a elevilor cu nota 10 la BAC opteaza pentru facultatile din tara. "Am ales o universitate din tara pentru ca nu vreau sa fiu ca toti ceilalti care pleaca, vreau sa raman. Si dupa ce termin am sa raman tot aici", spune una dintre absolventele cu nota 10.

Universitatile din strainatate primesc aplicatiiFoto: Agerpres

Lucia Rasinar, o tanara de 19 ani, din Cluj Napoca, este unul dintre cei 65 de elevi din tara care a luat 10 pe linie la Bacalaureat. Lucia a terminat o clasa cu profil real cu media generala pe cei patru ani de liceu de 9,92, in timp ce media din clasa a 12-a a fost de zece. Tanara se pregateste acum intens sa sustina examenul la Academia Fortelor Terestre de la Sibiu pentru a deveni ofiter al armatei romane, iar visul ei este sa ajunga ofiter psiholog.

"Ma bucur mult pentru nota de zece obtinuta. Sunt emotionata si acum ma pregatesc intens pentru examenul de la Academia Fortelor Terestre care este peste cateva zile. Pentru Bacalaureat m-am pregatit mult, iar rezultatele s-au vazut. Am sarbatorit nota de la bacalaureat prin faptul ca am facut teste la psihologie pentru admiterea la Academia Fortelor Terestre", spune fosta eleva a Liceului "Nicolae Balcescu" din Cluj-Napoca, scrie evz.ro.

Campioana la sah, viitoare studenta la Psihologie la Bucuresti

Ioana Olarasu (18 ani), de la Liceul "Callatis" din Mangalia, este singura eleva din judetul Constanta care a obtinut nota 10 la examenul de Bacalaureat.

Ioana este si un maestru al sahului, campioana nationala la juniori si, in plus, e si olimpica nationala la psihologie, potrivit adevarul.ro. "N-am facut meditatii. Am invatat in timpul anului si m-am pregatit constant pentru fiecare ora de clasa. N-as vrea sa generalizez in mod fatalist, dar generatia mea ar trebui sa-si fixeze reperele inainte sa plece undeva", spune Ioana.

Ioana are trei medalii de aur, trei de argint si una de bronz la Campionatul National de Copii si Juniori la Sah. A participat si la Europenele de Copii si Juniori, incheiate cu o clasare in prima treime a clasamentului. Ioana s-a calificat, doi ani la rand, si la Olimpiada Nationala de Stiinte Socio-Umane - Psihologie, unde a fost premiata. Din toamna, Ioana vrea sa fie studenta la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii din Bucuresti si inca nu se gandeste sa plece din tara: "Pentru asta m-am pregatit. Vreau sa urmez Psihologia la Bucuresti. Mai departe, vom vedea", spune Ioana.

Oana Eliza Cretu (18 ani), din Oltenita, este singura eleva din judetul Calarasi care a obtinut media maxima la Bac. Oana, olimpica din clasa a IV-a, are in palmares premii nationale si internationale la olimpiada de limba romana, fizica, biologie, matematica si chimie. Potrivit adevarul.ro, Oana nu va pleca din tara sa studieze in strainatate si va da admiterea la Facultatea de Medicina a Universitatii Bucuresti.

Un caz aparte / Eleva de 10: "Vreau sa imi iau un an de pauza de la scoala si vreau sa lucrez in afara tarii, ca sa imi largesc orizonturile"

Trei dintre elevii din judetul Cluj care au luat nota 10 la BAC sunt din Turda, de la Colegiul National "Mihai Viteazul".

Iulia Baciu va pleca in afara, dar nu catre o universitate de top, ci isi va lua un an sabatic.

"Vreau sa imi iau un an de pauza de la scoala si vreau sa lucrez in afara tarii, ca sa imi largesc orizonturile. Nu vreau un job de birou, ci unul care sa ma puna in legatura cu oamenii, cultura tarii. Este o agentie aici, in Turda, care trimite babysitterii in Anglia. Planul meu este sa plec la sfarsitul verii", a povestit tanara, pentru Ziua de Cluj.

Iulia ne-a mai spus ca decizia ei nu tine de situatia materiala. Intrebata ce facultate ar alege daca nu ar pleca sa devina bona, ea a indicat sectia de Limbi Moderne Aplicate de la Facultatea de Litere.

"Probabil anul viitor imi voi alege o facultate", a mai spus Iulia.

Melina Suciu, de la acelasi liceu, se gandeste la Facultatea de litere. "Vreau sa dau la Litere, la sectia de limba engleza. Mi-ar placea sa fiu profesoara sau traducatoare", spune Melina Suciu.

Catalin Oarga este cunoscut in liceul Mihai Viteazul drept unul dintre cei mai buni elevi. El a adus scolii, in acest an, medalia de aur la Olimpiada Nationala de Religie Ortodoxa. "Ma gandesc sa urmez Facultatea de Teologie Ortodoxa, iar din anul II sa ma inscriu si la Filosofie. Exista si filosofi crestini si ma gandesc ca nu o sa fie o orientare antagonica", a explicat Catalin.

Cei trei absolventi cu 10 la BAC din Turda: Iulia, Catalin si Melina

Foto: Ziua de Cluj

Nadina Zanoaga, absolventa a Liceului Teoretic "Gheorghe Sincai" din Cluj-Napoca, este unul dintre cei opt elevi din judet care au luat BAC-ul cu nota 10. A terminat liceul cu media 9,70.

Urmatorul pas pentru Nadina nu este sa plece afara, la o universitate din strainatate, ci vrea sa ramana in tara sis e pregateste de admiterea la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj.

"Am de ales intre Litere si Istorie din cadrul Universitatii "Babes -Bolyai" din Cluj. Am emotii pentru ca e ceva nou. Am ales o universitate din tara pentru ca nu vreau sa fiu ca toti ceilalti care pleaca, vreau sa raman, sa imi sustin tara mai ales in perioada asta. Si dupa ce termin am sa raman tot aici", a declarat Nadina, citata de realitatea.net.

De la Academia de Politie, la Universitatea Rice din Houston (Texas)

Simona Radu, de la clasa de Filologie a Colegiului National "Zinca Golescu" din Arges, a luat si ea nota 10 la BAC. Mai departe, Simona spune ca va da la Academia de Politie si nu va pleca afara. "N-am fost o eleva de media 10 in liceu, am avut 9.60-9.70, cam asa. Am invatat foarte mult, mai ales in ultima luna stateam toata ziua in casa sa ma pregatesc. O sa dau mai departe la Politie, sper sa reusesc", spune Simona.

Vlad Ghita, unul dintre cei trei elevi din Arad care a luat nota 10, va pleca in acest an la Houston (Texas), acolo unde a castigat o bursa la Universitatea Rice, scrie adevarul.ro. Vlad a luat medaliile de bronz si de argint la Olimpiada Internationala de Fizica din Brazilia (2008) si Taiwan (2009), iar dupa terminarea studiilor Vlad spera sa-si continue activitatea la Institutul Nuclear din Geneva.

Adina Pop, una dintre cele doua eleve din Satu Mare care au luat media 10 la BAC, spune ca a studiat aproape fara oprire timp de doua saptamani si ca mai departe se pregateste pentru admiterea la arhitectura in Cluj-Napoca. "Nu m-am pregatit cu ore particulare. Am studiat sistematic tot anul si am tras zi de zi in ultimele doua saptamani. Mi s-a intamplat ca parintii sa ma trimita la somn, iar eu sa citesc comedia sub plapuma, la lumina telefonului", a explicat Adina.

Din Craiova la Cluj la Facultatea de Studii Europene si Relatii Internationale

Loredana Mihaela Duica-Tudor este absolventa a Colegiului National "Carol I" din Craiova si a luat BAC-ul cu nota maxima. "Acum ma pregatesc pentru admitere - greul inca nu a trecut. Mai am inca vreo doua saptamani de asteptat. Intentionez sa urmez Facultatea de Drept din Bucuresti, unde voi sustine examenul la gramatica si economie - si la Colegiul Juridic Franco-Roman de Studii Europene care acorda burse de studii in Franta si ai carui studenti dispun de un carnet de student al Universitatii Paris I Pantheon "Sorbonne", a declarat Loredana Mihaela Duica-Tudor pentru gds.ro.

Andreea Lucia Cojocaru, tot absolventa a Colegiului National "Carol I" din Craiova, spune ca dupa examenul de BAC luat cu 10 se pregateste de admitere la Facultatea de Studii Europene si Relatii Internationale din Cluj. "Eu am sustinut probele la limba si literatura romana, la logica si la istorie, materie care-mi place foarte mult si pe care am invatat-o de drag. Consider ca daca te-ai pregatit cat de cat, mai ales la uman, nu au fost subiecte foarte dificile", spune Andreea Lucia Cojocaru.

UPDATE Eliza Cozma si Razvan Ciobanu, de la Colegiul "Emil Racovita", sunt doi dintre cei 12 elevi care au luat nota 10 la BAC in judetul Iasi.

Eliza (19 ani) a fost sefa de promotie la Colegiul National "Emil Racovita" si a terminat cu 10 "curat" examenul de Bacalaureat, scrie adevarul.ro.

Eliza Cozma va urma Facultatea de Automatizari si Calculatoare de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi.

Razvan Ciobanu va studia Istoria la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj.

Razvan Stoica, absolvent al Colegiului National "Tudor Vianu" din Bucuresti, este unul dintre cei doi elevi din Capitala care a luat examenul de la Bacalaureat cu nota 10. Razvan este si sef de promotie, olimpic national la matematica si fizica si olimpic international la chimie. Potrivit evz.ro, Razvan se pregateste sa plece din tara pentru a studia Electronica si Ingineria Calculatoarelor la "Jacobs University" din Bremen.

In intreaga tara, doar 65 de elevi au terminat examenul de Bacalaureat cu 10 pe linie. Cei mai multi elevi cu note de 10 sunt din Iasi (12), Craiova (10), Cluj (8), Dambovita (4), pe cand in Bucuresti sunt doar doi candidati cu note de 10.