S-au afisat rezultatele la Bacalaureat. Bilantul: Cea mai slaba promovabilitate din istorie si licee in care toti elevii au picat examenul. Care sunt cauzele prabusirii promovabilitatii cu aproape 20 de procente intr-un singur an? Care sunt repercusiunile celui mai slab BAC din educatia romaneasca? Se va mentine politica "toleranta zero fata de frauda" si la sesiunea din toamna? Cum vor reactiona universitatile in fata numarului mic de absolventi? Care este profilul liceanului din 2011? Monica Anisie, profesor de Limba si literatura romana si Inspector Scolar General Adjunct pe Bucuresti, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Monica AnisieFoto: Agerpres

Dupa proba scrisa la Limba si literatura romana, Alina Mungiu Pippidi scria ca Bacalaureatul la romana a fost "o bataie de joc nationala". "De ce nu inlocuim balacaureatul cu un test gen SAT, online, pe care elevii sa-l poata da incepind cu a zecea daca sint precoci, cind exista peste o suta de ani experienta pozitiva cu asemenea teste, la care corectarea e automata si nu discretionara? (...) Cit o mai tinem cu autori de subiecte idioti, baremuri fictive si circul cu copiatul la examen ? Cind vom promova de la un sistem in care elevii sint pusi sa invete doar ca sa treaca examenele, nu ca sa stie, si nu ii vom mai tutui in subiectele de examen, ci ne vom adresa lor cu dvs, ca in orice tara civilizata ?", se arata in textul semnat de Alina Mungiu Pippidi pe RomaniaCurata.ro.

In 2009, cand rata de promovabilitate la BAC era de peste 78%, presedintele Traian Basescu declara, intr-o discutie cu Gabriel Liiceanu, ca ''scoala romaneasca scoate tampiti''. El explica astfel afirmatiile facute in sedinta de Guvern privind programa de invatamant, cand a afirmat ca Romania are un deficit de mecanici si tinichigii si nu are nevoie de filosofi.

Potrivit unei centralizari partiale a rezultatelor obtinute de elevi in sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011, anul acesta au promovat BAC-ul aproximativ 50% dintre elevi. In 2010, promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului a fost de 67,4%, cea mai slaba din ultimul deceniu. Din anul 2000, rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat nu a coborat la nivel national sub pragul de 75%.