Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat vineri, intrebat daca se pune problema disponibilizarilor in randul magistratilor, ca, dimpotriva, ministerul isi pune problema consolidarii corpului profesional al magistratilor si ca sistemul judiciar trebuie consolidat pe masura sarcinilor avute, relateaza Mediafax.

Catalin Predoiu a declarat, la finalul unei intalniri cu reprezentantii Curtii de Apel Ploiesti, ca la nivelul ministerului de va discuta "regandirea" schemelor de personal la instante, iar aceasta regandire va avea la baza studii de impact, dar si contributia magistratilor "cu date si informatii la evaluarea acestor probleme".

"Nu consider studiile de impact un panaceu. Studiile de impact vor ajuta la consolidarea evaluarilor pe care CSM trebuie sa le faca din punctul de vedere al resurselor umane. Practic, cred ca trebuie luata instanta cu instanta si vazut care este situatia schemelor, cat sunt ocupate, structura de varsta, optiunile profesionale pe termen mediu ale magistratilor. Trebuie facuta o evaluare profesionista a problemelor de resurse umane", a spus ministrul Justitiei.

Intrebat daca se va pune problema disponibilizarilor, Catalin Predoiu a raspuns ca, "dimpotriva", ministerul ia in calcul "consolidarea" corpului profesional al magistratilor.

Predoiu a aratat ca volumul de munca in ceea ce priveste activitatea magistratilor a crescut, iar cauzele acestei cresteri sunt multiple.

Potrivit lui Predoiu, pe de o parte a crescut numarul litigiilor "ca urmare a cresterii gradului de complexitate a raporturilor sociale", iar pe de alta parte "o serie de evenimente din trecut au dus la acumularea unor stocuri de dosare".

Predoiu a mai spus ca regandirea schemelor de personal "la nivel strategic" presupune un efort colectiv atat din partea instantelor, cat si din partea CSM si, in final, al Ministerului Justitiei si ca sistemul judiciar "trebuie consolidat pe masura sarcinilor pe care le are".