Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a asigurat, vineri, ca niciun cetatean nu va suferi din cauza disponibilizarilor din minister si ca din institutie vor pleca "oamenii slabi", care nu pot face fata cerintelor actuale, transmite Mediafax.

Traian Igas a spus ca procesul de reorganizare si restructurare a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) va fi dus la capat, moment in care se vor vedea rezultatele.

El a precizat ca niciun cetatean nu va suferi de pe urma acestor schimbari si ca scopul conducerii MAI nu este sa creeze un stat cu un grad scazut de siguranta publica. Ministrul a subliniat ca se urmareste, din contra, dinamizarea activitatii politiei.

Ministrul Traian Igas a mai spus ca reorganizarea MAI a inceput de la Aparatul central si va continua pana la ultima sectie de politie, urmand sa plece oamenii care nu pot face fata cerintelor actuale.

"Vor pleca intr-un numar mult mai mic si oameni care isi desfasoara activitatea in strada, insa acestia vor fi inlocuiti cu alti angajati, posturile nu vor ramane neocupate, de exemplu vor putea veni absolventi ai Academiei de Politie din acest an", a declarat Igas, care le-a cerut liderilor sindicali sa nu creeze panica prin declaratiile lor.

Ministrul Traian Igas a facut aceste declaratii dupa ce lideri ai sindicatelor politistilor si personalului contractual au sustinut ca, in urma unei intalniri la sediul MAI, s-a stabilit ca in jur de 20 la suta din angajatii de pe teren vor fi disponibilizati.

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat, la inceputul lunii iunie, dupa audierea sa in Comisia de aparare din Camera Deputatilor, ca 10.000 de angajati din MAI vor fi disponibilizati in urmatoarele doua luni, inclusiv o mare parte din Aparatul Central.

Igas a mai spus ca, "dupa cum este firesc", va pleca un numar important de angajati din Aparatul Central, fiind pentru prima oara dupa 1989 cand numarul acestora va cobori sub o mie.

Potrivit lui Traian Igas, angajatii din MAI care vor fi disponibilizati nu vor primi salarii compensatorii, intrucat situatia economica nu o permite. Igas a afirmat ca disponibilizatii din MAI vor primi exact aceleasi ajutoare sociale ca orice angajat care isi pierde locul de munca.

In urma mai multor runde de negocieri cu sindicatele, conducerea MAI a acceptat, ca alternativa la o parte din disponibilizari, exonerarea de la plata cheltuielilor de scolarizare pentru politistii si cadrele militare care solicita incetarea raporturilor de serviciu, prin demisie sau la cerere, anterior datei aplicarii masurilor de reducere a numarului de posturi. De asemenea, alte variante sunt suspendarea la cerere, pe o perioada de doi-trei ani, a unor politisti si pensionarea la cerere cu acordarea drepturilor compensatorii in decurs de trei ani.

Guvernul a decis amanarea incadrarii absolventilor scolilor ministerului pana la 1 ianuarie 2012 si a avizat inceperea disponibilizarilor, printr-o OUG adoptata in 16 iunie.