Vladimir Ogryzko, fostul ministru de externe al Ucrainei, considerat pro-occidental, sustine ca Ministerul de externe al Ucrainei nu reactioneaza cu operativitate la aparitia unor pozitii neprietenesti in privinta statului, scrie publicatia electronica ucraineana Chas pik. El se refera la declaratia lui Traian Basescu, care a spus ca ar fi procedat ca Ion Antonescu, care a ordonat armatei romane sa treaca Prutul.

"Aliatul de atunci al Romaniei a fost Germania nazista, iar teritoriul la care face referire Basescu este inclusiv actualul teritoriu al Ucrainei. De aceea, MAE din Ucraina a avut toate motivele pentru o reactie categorica in acest sens, calificand astfel de declaratii drept neprietenesti si sincer provocatoare”, a spus Ogryzko. „Din pacate, departamentul nostru de politica externa nu a comentat".

Fostul ministru este de parere ca asemenea teme ies din cadrul strict al relatiilor bilaterale. „Pentru ca, daca intreaga comunitate internationala, in special Adunarea parlamentara a OSCE, s-a pronuntat clar si fara echivoc in privinta nazismului, dar si a comunismului, astfel de afirmatii ale conducerii romane trebuie sa fie o tema de dezbatere cel putin in cadrul OSCE. Pasi corespunzatori trebuiau intreprinsi si in cadrul ONU”, crede Ogryzko.