​US Census Bureau a publicat o serie noua de date privind informatii demografice si proiectii ale populatiei pana in 2050. Estimarile lor in ce priveste Romania nu sunt atat de pesimiste pe cat credeam: maximul de populatie a fost atins in 1990 - 22.8 milioane, in timp ce pana in 2050 numarul va continua sa scada lent pana la 18 milioane. La nivelul piramidei de varsta, presiunile semnificative asupra sistemelor de pensii (mai exact decreteii) par sa atinga un maxim in 2030, in timp ce in 2050 presiunea demografica se atenueaza putin, scrie Mihai Marcu pe blogul Economia pe intelesul tuturor.

La cum arata cifrele, nu vad cum este posibil sa mai scada CAS-ul, daca astazi, in cea mai buna situatie demografica din viitorii 50 de ani, sistemul de pensii tot este in deficit.

Cu exceptia cazului cand Romania va deveni tara de imigratie si vor exista sute de mii / milioane de imigranti gata sa munceasca pentru "romanian dream", sistemul de pensii nu are cum sa ajunga intr-o stare mai buna ca astazi, deci nu exista loc de reducere sanatoasa a contributiilor pentru pensii, indiferent ce scrie intr-un program politic sau altul.

Ar fi posibil sa scada CAS-ul si sa creasca sumele platite pentru pensii in conditiile in care va creste si deficitul bugetar, dar scadenta finala va veni in cativa ani, in stil Grecia.

Comenteaza pe blogul Economia pe intelesul tuturor.