Primaria Baia Mare a inceput de astazi, 30 iunie, lucrarile de constructie la zidul de 1,80 metri care va desparti doua blocuri locuite de tigani de o sosea "intens circulata". "Am inceput chiar azi. Si o sa pun si camere video acolo si o sa fac si un mic post de politie", a declarat pentru HotNews.ro primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches. Motivul invocat: protejarea comunitatii de accidentele grave care se petrec din cauza soselei de langa blocuri. Chereches a precizat ca, initial, lucrarile de constructie trebuia sa demareze luni, insa a devansat termenul in urma dezbaterilor lansate in presa de acest demers.

Blocurile ce vor fi protejate de zidFoto: eMaramures
  • Reprezentantii Romani Criss, Asociatiei "Sanse Egale" si Amnesty International au dat publicitatii o scrisoare deschisa prin care sustin ca ridicarea zidului are ca efect "ghetoizarea si umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant".

Primarul Catalin Chereches a explicat ca gardul pe care il va ridica este "intr-adevar tencuit, pentru ca nu pot sa-l fac din lemn sau din metal pentru ca lemnul o sa-l puna pe foc, metalul o sa-l vanda". Nu este, insa, nici zid si nici gard, pentru ca nu imprejmuieste nimic, spune primarul. "Aceasta este doar o delimitare, nu se inchide nicaieri. Delimitam doar zona de locuit de zona de strada, de trafic. E o distanta de 5 metri intre bloc si strada care este intens circulata", a declarat edilul.

Motivul ridicarii zidului este faptul ca pe strada "se intampla o multime de accidente, multe dintre ele chiar mortale: copii care se joaca in mijlocul drumului, copii care din incinta blocului ies direct in strada si sunt accidentati sau autoturisme care sunt lovite cu diverse obiecte". "Ca sa nu mai existe aceasta chestiune tolerata de mai mult de 10 ani, am decis sa facem, la solicitarea oamenilor, aceasta delimitare", a precizat acesta.

Primarul a subliniat ca oamenii care locuiesc in cele doua blocuri au venit la primarie si au cerut asa ceva. Iar dovada stau "solicitarile lor de-a lungul timpului si fisele de audienta". Mai mult decat atat, cele doua blocuri sunt proprietatea primariei Baia Mare. "Deci, intr-un fel, avem tot dreptul sa ne protejam imobilul si terenul", sustine primarul.

Printre schimbarile pe care primaria le pregateste locuitorilor celor doua blocuri se numara si infiintarea unui "mic post de politie" si montarea de camere video. "Asta pentru ca acolo resturile menajere se arunca direct de la etaj in curte. Am montat doua containere de mari dimensiuni, nimeni nu se atinge de ele, sunt goale de doua saptamani", a declarat Chereches, precizand ca in cele doua blocuri locuiesc aproximativ 200 de familii.

"Vreau sa vedem exact cine respecta normele de curatenie si igiena si cine nu respecta. Cine nu respecta, trebuie sa plece. Comunitatea nu are nicio datorie sa tolereze astfel de derapaje comportamentale", a anuntat primarul. "Putem sa luam aceasta decizie in baza faptului ca noi suntem proprietari acolo si nu trebuie sa dam nimanui gratuit nimic si nu trebuie sa lasam pe cineva sa distruga bunurile comunitatii. Este chiar o obligatie, de fapt. Daca va arunca o singura data, dam amenda, daca va arunca in mod repetat, pleaca din acel bloc", sustine Chereches.

Primarul sustine ca nu este problema primariei unde pleaca acesti oameni. "Eu am venit la primaria municipiului Baia Mare sa impun ordinea si curatenia in acest oras, nu sa las aceeasi debandada care a fost tolerata in diverse zone ale orasului", a subliniat acesta. Chereches a precizat ca intreaga "comunitate aplauda aceasta initiativa".

Autorizatia de Construire: Zidul de 40.000 de lei are o inaltime de 1.80 m si o lungime de 89 m

Autorizatia 1

Autorizatia 1

Foto: Primaria Baia Mare

Chereches a explicat ca "nu avem nevoie de decizia Consiliului Local pentru un gard", precizand ca primaria are autorizatie de construire emisa pentru acea delimitare. Primarul din Baia Mare a pus la dispozitia HotNews.ro autorizatia de construire, care arata urmatoarele:

- autorizatia a fost eliberata astazi, 30 iunie

- autorizeaza executarea lucrarilor de construire pentru imprejmuire la strada Horea nr. 46A si nr. 46B (L=89.00M, H=1.80m)

- lucrari in valoare de 40.000 lei

Vezi foto Autorizatia de Construire

"In rest, nu inteleg agitatia unora care conduc diverse institutii pe la Bucuresti si care, din birou, fara sa intrebe pe nimeni - pentru ca pe mine nimeni nu m-a intrebat, tehnic, ce se intampla cu acel gard - isi dau cu parerea", a continuat primarul. Acesta a precizat ca nu a fost contactat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si de nici o alta organizatie.

Autorizatia 2

Autorizatia 2

Foto: Primaria Baia Mare

Potrivit Realitatea.net, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba, a anuntat ca institutia pe care o conduce s-a autosesizat deja in acest caz. "Din punctul meu de vedere, situatia este inadmisibila. In sedinta de colegiu director voi supune dezbaterii acest subiect. Vom cere suspendarea construirii zidului", a declarat Asztalos Csaba, potrivit sursei citate.

Primarul sustine ca a fost sunat doar de reprezentantii Romani Criss, care "si-au cerut scuze ca au inteles gresit si ca s-au precipitat. Au fost intoxicati de un articol de presa", sustine Chereches.

De cealalta parte, reprezentantii asociatei Romani Criss au declarat, insa, pentru HotNews.ro ca primarul Chereches nu a vorbit cu nimeni din asociatie. "Si referitor la faptul ca informatia e luata din presa, asa ceva nu este adevarat. Noi am verificat-o din mai multe surse si maine vom fi din nou in Baia Mare", a precizat Cezara David, coordonator PR la Romani Criss. "Asociatia Romani Criss nu isi retrage cele spuse in scrisoare, ne mentinem pozitia si precizam ca nu facem plangeri nedocumentate", a declarat aceasta.

Aparitia "zidului" in presa si reactia ONG-urilor

Pe 28 iunie, publicatia eMaramures scria, sub titlul "Marele zid tiganesc - Primaria Baia Mare ridica un zid de trei metri in jurul blocului Horea 46B", ca primarul Catalin Chereches va ridica acest zid "pentru a pune punct reclamatiilor de la oamenii care locuiesc in apropiere". Pe 29 iunie, Realitatea TV prezinta stirea din presa locala si intra in direct cu primarul din Baia Mare, care sustine, insa, ca intreaga comunitate este de acord cu ridicarea zidului si ca el nu va imprejmui un bloc, ci va delimita zona de trafic de doua blocuri.

Tot in urma cu o zi, reprezentantii Romani Criss, Asociatiei "Sanse Egale" si Amnesty International au dat publicitatii o scrisoare deschisa prin care sustin ca ridicarea zidului are ca efect "ghetoizarea si umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant".

"Prin aplicarea acestei actiuni a autoritatii locale se incalca flagrant legislatia romaneasca in vigoare, precum si obligatiile internationale pe care statul roman si le-a asumat, intre care amintim prevederile Ordonantei de Guvern nr. 137/2000, cat si articolul 2 din Conventia internationala cu privire la drepturile civile si politice si articolul 2 din Conventia internationala pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala (CIETFDR)", sustin, miercuri, ONG-urile intr-o scrisoare deschisa.