Cei 111 elevi ai liceului din Geoagiu (judetul Hunedoara) eliminati miercuri din salile de examen dupa ce ar fi copiat sau incercat sa copieze cer sa fie lasati sa sustina din nou proba, anunta Mediafax. Elevii au fost, joi dimineata, impreuna cu parintii lor, la sediul Inspectoratului Scolar din judet, solicitand lamuriri legate de acest subiect. Dupa 2 ore de discutii, elevii si parintii lor au plecat acasa, spunand ca au incredere ca ancheta demarata in acest caz le va face dreptate. Politia din Hunedoara s-a autosesizat si face cercetari in acest caz. Inspectoratul Scolar Judetean sustine, insa, ca decizia de eliminare a elevilor din examen este irevocabila.

"Nu comentam. Asteptam rezultatul anchetei oficiale si speram ca ni se va face dreptate. Eu nu am copiat", a declarat, la iesirea din sala, una dintre elevele prezente la discutie.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara, inspectorul general Alexandru Lautaru, a declarat, la randul sau, ca hotararea institutiei in cazul elevilor eliminati este irevocabila: "In urma discutiilor cu delegatia de parinti si elevi care s-a deplasat la Inspectoratul Scolar nu am facut decat sa confirmam ceea ce a gasit comisia de monitorizare in teritoriu. Noi le-am pus la dipozitie un numar de fax si numarul de tel verde astfel incat dansii sa isi scrie eventualele contestatii la ceea ce s-a intamplat catre comisia nationala de bacalaureat. Pentru ca din punctul nostru de vedere este irevocabil ce am hotarat".

Intrebat cate fituici au fost gasite, acesta a declarat: "La toti cei care au fost eliminati".

Parintii elevilor eliminati din examen sustin, insa, ca au fost descoperite doar 11 fituici si ca multi dintre elevi au fost scosi din examen pe nedrept.

Politia s-a autosesizat si a inceput joi cercetarile in cazul incidentului petrecut miercuri la Colegiul tehnic "Alexandru Borza" din orasul Geoagiu, unde 111 elevi au fost dati afara din sala dupa ce ar fi copiat la proba obligatorie a profilului, la examenul de bacalaureat: "Politia s-a sesizat din oficiu cu privire la incidentul care a avut loc la liceul din Geoagiu. Dupa finalizarea cercetarilor, vom stabili daca se intrunesc elementele constitutive ale vreunei fapte penale sau contraventionale. In functie de rezultatele verificarilor, se vor lua masurile legale", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Hunedoara, Adriana Voina.

Potrivit autoritatilor, vor fi audiati supraveghetorii din cele cinci sali de examen unde se aflau elevii, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean si absolventii implicati in incidentul de la Bacalaureat.

De altfel, conducerea ISJ a anuntat inca de miercuri ca va solicita sprijinul politiei in investigarea acestui caz.

Seful ISJ Hunedoara a spus ca situatia de la liceul din Geoagiu a fost descoperita in urma unui telefon primit pe o 'linie verde' a Ministerului Educatiei, in care era sesizata o posibila frauda la proba de Limba si literatura romana desfasurata luni la Colegiul 'Aurel Vlaicu' din Orastie si la Colegiul Tehnic Agricol din Geoagiu. Dupa vizionarea inregistrarilor video la Orastie, comisia de verificare a sesizarii a constatat ca aceasta nu se confirma.

Comisia a continuat verificarile si pentru proba de Matematica si a depistat, la Orastie, opt elevi care aveau rezolvarile subiectelor asezate sub foaia de examen. Candidatii au fost eliminati din examen. Apoi, membrii comisiei s-au deplasat la Colegiul Tehnic Agricol 'Alexandru Borza' din Geoagiu.

'In prima sala am descoperit, cu stupoare, 24 de subiecte rezolvate la 24 de elevi. In a doua sala de examen s-a intamplat la fel. Din cinci sali de examen au fost eliminati 111 candidati', a explicat inspectorul general scolar.

111 elevi care sustineau proba obligatorie a profilului la examenul de Bacalaureat au fost scosi din salile de examen miercuri, fiind suspectati de frauda si tentativa de frauda. La examen s-au inscris 159 de candidati, repartizati in 7 sali.