Actele de stare civila incheiate in Romania vor fi recunoscute la nivelul UE fara alte formalitati de certificare si legalizare, odata cu aderarea Romaniei la Conventia Comisiei Internationale de Stare Civila (CIEC) din 1976 de la Viena, potrivit unui proiect de lege supus dezbaterii de MAI.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a initiat proiectul pentru a asigura libera circulatie a persoanelor, care este una din cele patru libertati fundamentale ale Uniunii Europene, potrivit expunerii de motive, citata de Mediafax.

"In urma unui studiu comparativ al legislatiei statelor membre ale Uniunii Europene in materie de stare civila, din cadrul proiectului JLS/2006/C4/004, Comisia Europeana a recomandat statelor UE luarea masurilor legislative in vederea adoptarii unor documente de stare civila, al caror continut si forma sa poata fi recunoscute in toate statele membre fara formalitati suplimentare de legalizare sau de certificare", mai arata MAI.

Potrivit articolului 6 al Conventiei de la Viena, statele membre la acest instrument international vor insera "in formularele extraselor multilingve traducerile formulelor si simbolurilor invariabile in limbile oficiale ale noilor state aderente". In consecinta, aderarea la Conventie conduce la redactarea extraselor multilingve si in limba statului respectiv.

Astfel, la adoptarea proiectului de lege, extrasele multilingve eliberate in conformitate cu normele internationale urmeaza sa produca efecte juridice pe teritoriul urmatoarelor state: Republica Austria, Regatul Belgiei, Bosnia si Hertegovina, Republica Croatia, Confederatia Elvetiana, Republica Franceza, Republica Federala Germania, Republica Elena, Republica Italiana, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Lituania, Republica Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Regatul Tarilor de Jos, Republica Polona, Republica Portugheza, Regatul Spaniei, Republica Slovenia, Republica Serbia si Republica Turcia.

Conform prevederilor Conventiei, se va substitui procedura de traducere, legalizare, supralegalizare si apostilare a actelor de stare civila cu una simplificata, rapida si avantajoasa, atat din punct de vedere temporal, cat si financiar.

Aderarea Romaniei la Conventie va usura circulatia si recunoasterea documentelor de stare civila romanesti pe teritoriile statelor membre, contribuind la eliminarea birocratiei si la reducerea falsurilor in actele de stare civila.

De asemenea, MAI precizeaza ca pentru recunoasterea internationala a unor documente oficiale intocmite de catre autoritatile statelor, urmeaza sa fie aplicate pe teritoriul Romaniei atat prevederile Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr.66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cat si cele ale Conventiei CIEC nr.16 privind eliberarea extraselor multilingve de pe actele de stare civila.

Legea va intra in vigoare la 120 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Tot in aceasta perioada, MAI trebuie sa supuna Guvernului normele metodologice de punere in aplicare a Conventiei.

Proiectul de lege este supus dezbaterii publice pana in 14 iulie.