Politistii din Capitala au anchetat si finalizat un dosar deschis in urma incidentului din decembrie 2010 din Parlament, cand angajatul TVR Adrian Sobaru s-a aruncat de la un balcon al Camerei Deputatilor, transmite Mediafax. Anchetatorii au propus neinceperea urmaririi penale fata de TVR.

In urma incidentului din decembrie 2010, politistii au facut o cercetare la fata locului si, din primele date, a rezultat ca Adrian Sobaru (42 de ani) era in timpul serviciului atunci cand s-a aruncat de la balcon, potrivit Politiei Capitalei.

In acest context, in temeiul Legii 319 din 2006 privind securitatea si sanatatea in munca, a fost declansata o ancheta ce urma sa stabileasca daca incidentul se incadreaza ca accident de munca.

Din cercetarile facute de catre Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului (ITM) Bucuresti a rezultat ca Sobaru se afla in timpul orelor de serviciu si, conform acreditarii de presa, avea acces in cladirea Palatului Parlamentului, fiind instruit cu privire la prevederile legislative in domeniul protectiei muncii.

Politistii au cerut imaginile inregistrate de camere de supraveghere amplasate in sala plenului si dupa vizionarea acestora au stabilit ca la momentul in care s-a aruncat, Sobaru Adrian era singur in balcon.

Pentru a stabili ce s-a intamplat exact in momentul in care barbatul s-a aruncat, Adrian Sobaru a fost chemat pentru a da o declaratie la Sectia 17, unde s-a prezentat marti. Audierea a avut loc la sase luni de la producerea incidentului, pentru ca starea de sanatate si programul de recuperare fizica nu i-au permis anterior acest lucru.

Cercetarile au fost finalizate si s-a propus neinceperea urmaririi penale, rezultand ca evenimentul a fost un accident in afara muncii. Astfel, nu au fost intrunite conditiile legale pentru incadrarea evenimentului ca accident de munca si nici nu s-au conturat elementele constitutive ale vreunei infractiuni.

"Precizam ca Sobaru Adrian nu a fost cercetat penal, iar propunerea de neincepere a urmaririi penale se ia fata de angajator, in speta Societatea Romana de Televiziune", precizeaza Politia Capitalei.

La sedinta comuna a Camerelor Parlamentului din 23 decembrie 2010, la care a participat premierul Emil Boc, electricianul TVR Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul salii de plen a Parlamentului intr-o tentativa de sinucidere in semn de protest, el strigand: "Boc, ati luat drepturile copiilor". Sobaru a cazut de la o distanta de cinci metri peste unul dintre pupitrele salii de plen, pe care l-a si rupt. El purta un tricou pe care scria "Ne-ati ciuruit/Ne-ati ucis viitorul copiilor nostri/ Ne puteti lua viata si banii, dar nu si LIBERTATEA".

Surse din TVR spuneau ca Adrian Sobaru si-ar fi premeditat demersul, pentru ca nu era programat la filmarea de atunci din Parlament, dar a cerut sa mearga in locul unui coleg.

La inceputul lunii ianuarie 2011, el a fost externat de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.