BAC 2011 Consilierul Ministrului Educatiei: Elevii care au abordat "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" se situeaza in afara subiectului

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 28 iunie 2011, 14:44 Actualitate | Esenţial


"Toti cei care au analizat personaje din romanele lui Camil Petrescu, proza scurta a lui Caragiale sau poemele lui Marin Sorescu se situeaza in afara subiectului" al III-lea de la examenul de Limba si literatura romana. Raspunsul vine de la criticul literar Tudorel Urian, consilier al ministrului Educatiei, dupa ce HotNews.ro a scris luni ca numerosi elevi au incurcat subiectele la Bacalaureat. Mai exact, la subiectul al III-lea au tratat un roman in locul unui text dramatic.

Redam integral raspunsul personal al criticului literar Tudorel Urian:
 
"Subiectul al III-lea din cadrul probei scrise la Limba si Literatura Romana a Examenului de bacalaureat este formulat dupa cum urmeaza:

«Redacteaza un eseu de doua-trei pagini despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat, apartinand unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu (...)».

Precizarea text dramatic este subliniata in formularea subiectului tocmai pentru a atrage atentia elevilor asupra faptului ca referirea la un text apartinand genului dramatic este decisiva pentru evaluarea raspunsurilor. Toti cei trei autori dati cu titlul de exemplificare sunt autori canonici ai dramaturgiei romanesti, dar au performat si in alte genuri literare. Caragiale si Camil Petrescu au fost excelenti prozatori, iar Marin Sorescu este cunoscut in special in ipostaza de poet.

Prin modul in care a fost formulat subiectul este testata si capacitatea elevilor de a distinge intre genurile si speciile literare diferite care pot sa coexiste in creatia aceluiasi autor.

Pentru a raspunde concret la intrebarea dumneavoastra, toti cei care au analizat personaje din romanele lui Camil Petrescu, proza scurta a lui Caragiale sau poemele lui Marin Sorescu se situeaza in afara subiectului".

Si raspunsul profesorilor contactati de HotNews.ro pe acest subiect este unanim: "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" este Roman. Cei care au ales Camil Petrescu trebuia sa trateze un personaj din "Jocul ielelor" sau "Suflete tari", care sunt texte dramatice. 

Conform baremului, ei nu vor fi punctati la subiectul al III-lea daca au tratat un roman, in locul unui text dramatic, spun profesorii contactati de HotNews.ro. "Se repeta o istorie mai veche, de acum cativa ani, cand elevii au mai incurcat operele si l-au descris pe Ilie Moromete ca pe un intelectual", a declarat Janet Voineag, profesor de limba romana la Colegiul National Unirea din Focsani.  

Cum este formulat SUBIECTUL al III-lea      (30 de puncte)

Redacteaza un eseu de doua-trei pagini, despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat, apartinand unuia dintre autorii canonici: I.L.Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.
In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
- sustinerea unei opinii despre modul in care se reflecta tema textului dramatic in constructia personajului ales;
- prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales, prin raportare la conflictul/ conflictele textului dramatic;
- relevarea unei trasaturi dominante a personajului, ilustrate prin doua episoade/ secvente dramatice semnificative/ citate comentate;
- ilustrarea a patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic ales, semnificative pentru tipologia personajului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, indicatii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc.).

Nota!
Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul lucrarii este la alegere.
Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte (cate 4 puncte pentru fiecare cerinta/ reper).
Pentru redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor in scris - 3 puncte; abilitati de analiza si argumentare - 3 puncte; utilizarea limbii literare - 2 puncte; ortografia - 2 puncte; punctuatia - 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea - 1 punct; incadrarea in limita de spatiu indicata - 1 punct)
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum doua pagini si sa dezvolte subiectul propus.

Ce spune BAREMUL DE CORECTARE

La subiectul al III-lea, baremul publicat de Ministerul Educatiei prevede urmatoarele punctaje:

SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)
Continut - 16 puncte
- sustinerea unei opinii in concordanta cu cerinta 4p/ incercare de sustinere a opiniei sau schematism 2p   4 puncte
- prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales, prin raportare la conflictul/ conflictele din textul studiat   4 puncte
- cate 2 puncte pentru fiecare dintre cele doua episoade/ secvente dramatice semnificative/ citate comentate, relevante pentru o trasatura a personajului ales   2x2p=4 puncte
- cate 1 punct pentru ilustrarea fiecaruia dintre cele patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic studiat, semnificative pentru tipologia personajului ales   4x1p=4 puncte

Redactare - 14 puncte
 • organizarea ideilor in scris   3 puncte
- text clar, organizat, coerent, cu echilibru intre cele trei componente: introducere, cuprins si incheiere, in care constructia paragrafelor subliniaza ideile in succesiune logica - 3 puncte
- text partial organizat, cu dezechilibru intre componente, in care constructia paragrafelor nu subliniaza ideile in succesiune logica - 2 puncte
- text vag organizat, fara evidentierea trecerii de la o idee la alta - 1 punct
 • abilitati de analiza si de argumentare   3 puncte
- relatie adecvata idee-argument, utilizare de argumente convingatoare, formulare de judecati de valoare relevante - 3 puncte
- relatie partial adecvata idee-argument, utilizare de argumente insuficient de convingatoare, formulare de judecati partial relevante - 2 puncte
- relatie idee-argument inexistenta, idei nerelevante, schematism - 1 punct
 • utilizarea limbii literare (stil si vocabular potrivite pentru continutul eseului, claritatea enuntului, varietatea lexicului, sintaxa adecvata - 2 p/ vocabular restrans, monoton 1p)   2 puncte
 • ortografia (0-1 erori - 2p/ 2 erori - 1p/ 3 sau mai multe erori - 0p)   2 puncte
 • punctuatia (0-1 erori - 2p/ 2 erori - 1p/ 3 sau mai multe erori - 0p)   2 puncte
 • asezarea corecta a textului in pagina, lizibilitatea   1 punct
 • incadrarea in limita de spatiu indicata   1 punct
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum doua pagini si sa dezvolte subiectul propus.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13788 vizualizari

 • -8 (26 voturi)    
  Prosti, incompetenti dar mandrii (Marţi, 28 iunie 2011, 15:00)

  vlad [anonim]

  Bai ratatilor de ministrii si unii dintre dascali. Testul este pentru cunostintele de Limba si Literatura Romana, nu este test de inteligenta sa puneti capcane in formularea subiectelor.

  Text dramatic nu este acelasi lucru ca Gen Dramatic. Macar asumati-va raspunderea si nu va bateti joc de nistre copii care poate au fost fentati de emotii.

  Nota pentru voi: Nu orice este dramatic se leaga de teatru. Pentru asta este nevoie de Gen inainte de dramatic daca vreti sa va referiti la opere pentru teatru/scena. Ce faceti voi cu bietii copii se poate considera dramatic.
  • +5 (11 voturi)    
   indicatii scenice (Marţi, 28 iunie 2011, 15:15)

   ala micu' [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Wow. In cerinte era precizat "indicatii scenice" si nimeni din cei care au ales romanul nu s-a sesizat.
   • +7 (9 voturi)    
    da, da (Marţi, 28 iunie 2011, 15:41)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui ala micu'

    bine că n-au scris "didascalii" în loc de "indicaţii scenice". îi băgau de tot în ceaţă pe sărmănei.
    • +3 (3 voturi)    
     :))) (Marţi, 28 iunie 2011, 15:49)

     CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

     Tare rau!
   • +2 (2 voturi)    
    raspuns (Marţi, 28 iunie 2011, 17:56)

    sergiu [anonim] i-a raspuns lui ala micu'

    cand ajungeai la indicatii eseul era deja pe la final ...
    • 0 (0 voturi)    
     sper ca era o ironie (Marţi, 28 iunie 2011, 23:21)

     lb [anonim] i-a raspuns lui sergiu

     adica tu intai scrii raspunsurile si dupa aia citesti problema? in cazul asta multa bafta la proba de matematica!
  • +3 (9 voturi)    
   Gramatică (Marţi, 28 iunie 2011, 15:34)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui vlad

   "mândri", nu "mândrii" :)

   presupun că eşti unul dintre confuzionaţii "dramatici". "Dramatic" în contextul formulării subiectului se referă EXCLUSIV la teatru, oricât ţi-ai dori tu să fie altfel.
  • +4 (8 voturi)    
   mda (Marţi, 28 iunie 2011, 15:42)

   I [utilizator] i-a raspuns lui vlad

   culmea e ca cei care analizeaza mai atent textul si pot face diferente intre text si gen dramatic vor fi cei penalizati. La noi vor lua nota proasta la bac dar in multinationale sau in vest vor fi angajati de varf. Dupa ce vor pleca ne vom intreba de ce pleaca si se vor gasi solutii imbecile sa ii aducem inapoi (hai sa le dam x mii de euro la fiecare roman care se intoarce).

   Expresia "gen dramatic" are o definitie clara, pe cand "text dramatic" este o expresie uzuala si fiecare intelege ce vrea. Si o rochie poate fi dramatica.
   • 0 (2 voturi)    
    1 (Marţi, 28 iunie 2011, 17:58)

    andrei [anonim] i-a raspuns lui I

    ai perfecta dreptate ;)
   • +1 (1 vot)    
    ar fi valabil (Miercuri, 29 iunie 2011, 9:47)

    zigzag [anonim] i-a raspuns lui I

    daca ar fi concurs de croitorie. dar la proba de limba romana e clar despre ce e vorba. tu propui sa consideram "se merita" corect doar pentru ca sunt foarte multi care il folosesc?
   • +1 (1 vot)    
    Cum sa intelegi ce vrei? (Miercuri, 29 iunie 2011, 9:50)

    Razvan [anonim] i-a raspuns lui I

    E o proba de limba si literatura romana. Nu poti sa intelegi ce vrei decat daca esti tampit. Text dramatic se traduce normal si evident ca text din genul dramatic. Nu mai incercati sa va justificati lipsa de atentie, ignoranta sau de-a dreptul prostia. Ajunge. Asumati-va responsabilitatea si treceti mai departe. Un subiect mai trebuie si gandit. Mai greu cu chestii de genul la elevul romana, ca se pierde saracul.
  • +3 (5 voturi)    
   Da (Marţi, 28 iunie 2011, 15:44)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui vlad

   Eu ti-am dat minus.
   Apoi mi-am zis sa ma documentez un pic, am facut-o, si s-ar parea ca ai avea un pic de dreptate. GENUL DRAMATIC este genul literar care se refera fara dubiu la teatru. Alfel, adjectivul "dramatic" se poate aplica multor situatii si, deci, si textelor care descriu acele situatii.

   Indoindu-ma ca lipsa sintagmei "gen dramatic" i-a dus in eroare pe cei care au fost pe alaturi la acest subiect, nu pot sa nu constat situatia intr-adevar dramatica in care se afla copiii care, de emotii, nu au sesizat cerinta autorilor subiectului.

   Oricum, minusul ramane pentru exprimare, insa observatia ta s-ar putea sa fie cea care va darama esafodajul argumentatiei ministerului.
   • -2 (10 voturi)    
    text dramatic - gen dramatic (Marţi, 28 iunie 2011, 15:51)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui CezarN

    Nu, dragă I. "text dramatic" se referă exclusiv la o piesă de teatru. fă o căutare de probă pe instanţa-reper a generaţiei facebook - Google - cu formula "text dramatic". vei vedea că e vorba EXCLUSIV de piese de teatru. Adjectivul dramatic în această construcţie NU se referă la calitatea textului. e o expresie. Şi apropo, o rochie nu poate fi dramatică. dar dacă luăm drept reper nivelul Simonei Senzual, atunci da, orice poate fi oricum.
  • +4 (8 voturi)    
   "Mândrii"... (Marţi, 28 iunie 2011, 16:07)

   A. Pănoiu [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Aşa, tovarăşe, aşa! Combate-i cu ardoare pe "prefesorii" de română! Că la fel făceai, probabil, şi în şcoală, când ar fi trebuit să înveţi, mai degrabă, că al doilea "i" pus la coada majorităţii substantivelor şi adjectivelor terminate în ... "i" este de fapt un articol şi el se foloseşte doar când e cazul. În niciun caz în situaţia de faţă...
  • +3 (3 voturi)    
   Nedumerire (Marţi, 28 iunie 2011, 17:31)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Am si eu o nedumerire, asa de om care a dat bacul acum 14 ani si nu prea mai stie programa, logica insa sper ca nu mi-am pierdut-o.
   Din cate am inteles Ultima Noapte de Dragoste ... e singura scriere a lui Camil Petrescu din programa.

   Daca, Camil Petrescu nu are niciun "text dramatic" in programa de ce a mai fost mentionat in subiect.

   Avem subiecte la BAC ca subiectele grila de la carnetul de sofat cu 0,1,2 sau 3 raspunsuri corecte?
   • +1 (1 vot)    
    EXACT! (Marţi, 28 iunie 2011, 18:17)

    iona, din burta pestelui [anonim] i-a raspuns lui Alex

    si eu ziceam la fel, eu una nu am studiat nicio piesa de teatru de-a lui camil petrescu la scoala...
   • -1 (1 vot)    
    giorgianaandreicut@yahoo.com (Marţi, 28 iunie 2011, 22:57)

    gi [anonim] i-a raspuns lui Alex

    nu era neaparat sa studieze piese de teatru ale TUTUROR celor 3 autori.Depinde de manual,de ce fac la scoala,de aceea i-a enumerat pe toti 3.
   • +2 (2 voturi)    
    Lamurire (Miercuri, 29 iunie 2011, 9:56)

    Silvia [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Eu am dat BAC-ul acum 6 ani si am studiat "Act venetian", al lui Camil Petrescu.
  • 0 (0 voturi)    
   Mâna pe carte şi nu la făcut cornete!!! (Miercuri, 29 iunie 2011, 0:24)

   Mitică [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Cine a trecut pe la orele de română şi nu ca să facă avioane din hârtie ştie foarte bine despre ce este vorba.

   Pune-ţi mâna pe carte şi nu mai daţi în profesori!!!!
   • +1 (1 vot)    
    Error (Miercuri, 29 iunie 2011, 0:32)

    Mitică [anonim] i-a raspuns lui Mitică

    Scuze pentru eroare, am fost idiot - corect este Puneţi - mă autoflagelez :D
    • 0 (0 voturi)    
     daca tu nu ai fost in stare aici (Luni, 28 mai 2012, 23:13)

     ion daniel [anonim] i-a raspuns lui Mitică

     sa scrii corect romaneste fara sa revii, aia de la bac, care nu mai stiau de capul lor, crezi ca nu ar fi fost bagati in ceata de aceasta formulare?
  • +1 (1 vot)    
   dramatic (Miercuri, 29 iunie 2011, 9:44)

   zigzag [anonim] i-a raspuns lui vlad

   tu nici nu stii ce inseamna "dramatic", tu inca mai crezi ca e "tragic".
   daca la un examen la medicina despre "durerea in piept" studentul ar descrie indragosteala si nu angina pectorala, nu l-ai considera idiot?
 • +8 (22 voturi)    
  Nu-i corect (Marţi, 28 iunie 2011, 15:13)

  CezarN [utilizator]

  Deosebirile pe care majoritatea tinerilor nostri sunt invatati sa le faca in timpul liceului sunt cele intre BMW si Audi, intre hip-hop si house, intre iPhone si HTC, intre diverse prafuri si etnobotanice, inre USD si EUR, intre tanga si bikini, etc

  Trebuie sa fii tare lipsit de inima sa le ceri sa deosebeasca o piesa de teatru de un roman.
  • 0 (6 voturi)    
   Atat! (Marţi, 28 iunie 2011, 15:18)

   haifisch [anonim] i-a raspuns lui CezarN

   Word.
  • -3 (11 voturi)    
   Ai dreptate.... (Marţi, 28 iunie 2011, 15:24)

   bursucu [anonim] i-a raspuns lui CezarN

   Ai dreptate CezarN. Copiii sunt oglinda noastra, a adultilor. Asta in cazul in care esti capabil sa pricepi ironia... E foarte usor sa arunci cu pietre in tineri.
   • +7 (9 voturi)    
    Inteleg (Marţi, 28 iunie 2011, 15:48)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui bursucu

    Copiii tai sunt oglinda ta, ai mei, oglinda mea, etc.
   • +2 (8 voturi)    
    De ce jignesti?! (Marţi, 28 iunie 2011, 16:03)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui bursucu

    Si numesti jignirea... ironie?
    Copii nu mai sunt oglinda ta, de 20 de ani.
    Copii sunt doar o prelungire biologica a ta si atat!
    Ei sunt altceva. Au drepturi, tu obligatii, ei vor, tu esti obligat sa le dai, ei sunt prosti (nu toti) dar sunt cool, tu esti destept dar esti obsolete, ei sunt imagine, tu esti realitate, ei traiesc in virtual dar au nevoi reale, tu traiesti in real si iti doresti ca pruncii tai sa nu fie virtuali...
    Lasa/ma cu prostiile tale.
    Exista o prapastie adanca intre tine si... oglinda ta!
  • -2 (8 voturi)    
   mda... (Marţi, 28 iunie 2011, 15:37)

   me [anonim] i-a raspuns lui CezarN

   generalizezi si uiti ca este un examen la care lumea mai are si emotii ...
   cum am mai zis la cat de criticate sunt generatiile tinere in general, daca erau fondate criticile, acum trebuia sa calculam IQul folosind numere negative... (ori in caz ca nu stiai oamenii devin din ce in ce mai inteligenti)
  • +4 (4 voturi)    
   mda... (Marţi, 28 iunie 2011, 15:47)

   liviu [anonim] i-a raspuns lui CezarN

   observ din ce in ce mai mult ca din jurul meu incep cu "analfabetii de acum" "copii din ziua de azi" s.a.m.d. si cred ca este prea devreme sa acuzam generatiiile mai tinere.
   incep sa ma secatuiasca aceste razboaie de 2 lei
   daca ai citi niste carti ai intelege d c ai aceste impresii si ca ele sunt gresite!
   judeti o intreaga generatie dupa un grup relativ mic de persoane!
   fiecare generatie are uscaturile si geniile ei.
  • +5 (5 voturi)    
   Amoled (Marţi, 28 iunie 2011, 15:51)

   Nae Girimea [anonim] i-a raspuns lui CezarN

   Mai toate cele enumerate sunt cunostinte destul de practice care au aplicatie imediata in viata. Pe de alta parte cuvantul 'dramatic' pentru multi dintre elevi e ultima data in viata cand il mai aud.

   Serios vorbind, limba si literatura romana sunt prost predate. Si mi se pare superficial sa dai vina doar pe elevi.
 • +3 (5 voturi)    
  No (other) comments (Marţi, 28 iunie 2011, 15:16)

  Stefan Pall [anonim]

  Domnul Consilier din Ministerul Educatiei sa ne spuna mai bine in ce dictionar al Limbii Romane apare verbul
  A PERFORMA ...

  De la Murphy citire: "Cine nu stie, invata pe altii".

  Parca vad ca o sa mi se raspunda ca ... ABEREZ!
  • -1 (1 vot)    
   Exact! (Marţi, 28 iunie 2011, 16:59)

   msb [anonim] i-a raspuns lui Stefan Pall

   Si mie mi-a sarit in ochi "au performat".
   Chiar nu s-a gasit nimeni sa-l intreb pe onor consilierul de la minister cu ce se maninca verbul asta?
   Poate gresesc, e cumva un neologism mai nou (din engleza: to perform) sau e - asa cum cred - un barbarism?

   In rest, si mie mi se pare ca enuntul a fost lipsit de claritate. Au trecut multi ani de cind am dat bacalaureatul (in 1989) dar tot ma gindesc cu groaza ca in emotia examenului e foarte usor sa nu sesizezi posibila confuzie si astfel sa ratezi examenul.. De aceea enunturile trebuie sa fie clare, fara echivoc, fara nici macar o umbra de confuzie..
 • +1 (7 voturi)    
  seeerioooos? (Marţi, 28 iunie 2011, 15:17)

  iona, din burta pestelui [anonim]

  si daca tot "Se repeta o istorie mai veche, de acum cativa ani, cand elevii au mai incurcat operele si l-au descris pe Ilie Moromete ca pe un intelectual" , de ce sa nu se repete istoria si in ceea ce priveste punctajul?!
  bine, 'ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi' nu apartine GENULUI dramatic, asta stie toata lumea, dar eu tot nu inteleg ceva...de ce apare numele lui camil petrescu in enunt, din moment ce piesele sale de teatru nu erau in programa pentru bacalaureat?! eu una nu am studiat asa ceva in liceu, nici in generala, nici la gradinita. da, am auzit de 'jocul ielelor' , nu, nu am citit-o.
  parerea mea este ca petrescu a fost pus acolo doar ca sa incurce lumea.
  [ si nu, nu am zis toate astea ca sa ma scuz- pentru ca eu l-am ales pe iona- , am scris comentariul acesta pentru ca imi pasa de cei (prea multi) "colegi de suferinta" care pierd 30 de sutimi...]
  • 0 (0 voturi)    
   imagineaza-ti acum (Miercuri, 29 iunie 2011, 9:55)

   zigzag [anonim] i-a raspuns lui iona, din burta pestelui

   ca era un concurs unde concurenta era de 10 pe loc. nu-i asa ca e bine ca ai ales iona? nu-i asa ca e bine sa se diferentieze cei care cred ca drama e teatru de cei care cred ca drama e si revista cancan? asta e invatamantul in strainatate. si concurenta adevarata. si atitudinea corecta.
 • +5 (11 voturi)    
  Text dramatic - gen dramatic (Marţi, 28 iunie 2011, 15:28)

  Bogdan [anonim]

  Din păcate pentru cei revoltaţi de "capcanele" din formularea subiectului de bacalaureat. trebuie spus că text dramatic se referă exclusiv la piese de teatru. Adjectivul "dramatic" nu se refară aici la "dramatismul" unei situaţii. Şi comediile sunt texte dramatice. E un termen de specialitate şi aşa trebuie să rămână, nefiind cazul să adaptăm limba după nevoile şi posibilităţile precare ale unei generaţii inculte. Chiar dacă poate fi de înţeles că elevii fac nişte confuzii grave, fiind nepregătiţi, necitiţi etc, în formularea completă a subiectului mai există un indiciu că este vorba EXCLUSIV de piese de teatru. E vorba de reperul 4 care sună aşa:

  ilustrarea a patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic ales, semnificative pentru tipologia personajului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, indicatii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc.)

  TOATE aceste elemente ţin de structura unei piese de teatru, mai ales că se specifică şi indicaţiile scenice.

  DEX. DRAMÁTIC, -Ă, dramatici, -ce, adj. 1. Care ține de dramă sau de teatru, privitor la dramă sau la teatru. ◊ Artă dramatică = ansamblu de principii privitoare la interpretarea și la punerea în scenă a unui spectacol, a unei piese. Artist dramatic = actor. Genul dramatic = gen literar care cuprinde opere scrise pentru a fi reprezentate pe scenă.

  Indiferent că e text/operă sau gen, "dramatic" se referă la teatru. Sensul de " bogat în contraste și în conflicte; zguduitor, impresionant" este un sens figurat al sensului primordial.

  Aşa că revolta trebuie reorientată spre sine. După ce vă mai liniştiţi, puneţi din nou mâna pe carte. O să vă ajute.
  • -1 (5 voturi)    
   bine ca avem.. (Marţi, 28 iunie 2011, 15:45)

   me [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   numai intelectuali pe forumuri...
   e foarte usor sa acuzi pe altul.
   nu ai facut niciodata niste greseli din neatentie, sau emotie? chiar e normal sa ti se taia tot subiectul petnru asta?
   • +5 (7 voturi)    
    greşeli (Marţi, 28 iunie 2011, 15:57)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui me

    ba da, am făcut şi am plătit. examenele astea au un scop: să cearnă grâul de neghină. chiar cu şiretlicuri. nu e nevoie ca toată lumea să ia bacalaureatul.
  • -4 (6 voturi)    
   ... (Marţi, 28 iunie 2011, 15:49)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   eu nu am avut dictionarul la mn ca sa vad ce inseamna,.....faza e ca profesorul care a propus subiectul a vrut sa arate cat de bun e dar a rezultat cat de prost e....
   • 0 (6 voturi)    
    dicţionar (Marţi, 28 iunie 2011, 16:00)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui alex

    nu e nevoie de dicţionar. ştiu, pare că mi-e uşor să mă dau deştept de acasă cu dicţionarul în mână, dar expresia "text dramatic" ţine de un nivel de cultură de bază, se prinde din aer. răspunsurile mele aici - cele cu citate din dicţionar - sunt pentru obraznicii inculţi. din felul în care te exprimi pare că eşti foarte la locul tău şi-mi pare rău dacă ai căzut în plasa asta cu formularea tricky...
  • +2 (2 voturi)    
   emotii! (Marţi, 28 iunie 2011, 16:52)

   rau [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Inteleg si sunt de acord ca s-a gresit, dar asta nu inseamna ca sunt cu toti niste inculti si nepregatiti, de emotii ati auzit? de trac? de tot stresul creeat cu ocazia acestor examene? nerelevante si incerte.

   Omenia vine odata cu omul, acuma depinde si de buna crestere a acestuia(comentarii rautacioase; blamuri..etc).Au gresit , vor stii sa fie mai vigilenti.

   Fiti mai rezonabili si incercati sa vedeti ce putem face ca acesti copii sa nu mai stea de acum inainte aplecati asupra unor varinate pe care unii le-au memorat, altii le-au copiat, altii le-au inteles logic sau nu .Altii le-au redactat/gandit? ca sa simplifice vorba vine , sistemul de invatamant . Vedeti voi cei cu explicatiile gen DEX.... o greseala se poate repara daca nu arunci cu inteligenta ta in altii care trebuiesc ajutati ,ci cu o vorba buna spusa si la locul ei.

   atat.
   • 0 (0 voturi)    
    Emoţii (Marţi, 28 iunie 2011, 17:14)

    -Bogdan- [utilizator] i-a raspuns lui rau

    Am mari îndoieli că e vorba de emoţii. Eu înclin să cred că e vorba de necunoaştere. Dovadă e ţâfna autosuficientă cu care cei mai mulţi încearcă să-şi justifice greşeala. Ba că trebuia să se scrie "gen dramatic", ba că alta (vedeţi comentariile).

    Şi chiar dacă ar fi vorba de emoţii, emoţiile sunt şi ele un ingredient al examenului. Un examen testează tot.
    • 0 (0 voturi)    
     Emotii! (Miercuri, 29 iunie 2011, 9:11)

     rau [anonim] i-a raspuns lui -Bogdan-

     Ultimul cuvant pentru dumneavoastra este foarte important, v-am inteles punctul de vedere.....bunatatea nu cred ca intra in vocabularul pe care il detineti cu atata "tafna", Va propun sa modificati sistemul de invatamant si sa facem limba romana cu profesorii ,nu cu referate luate de pe internet asa cum este cerinta in scoli!!! copii sa citeasca o carte intreaga nu numai rezumate, cineva sa-i faca sa inteleaga ce citesc si despre ce este vorba in primul rand; si texte de genul acesta sa apara la examenul de psihologie(nu ne testam psihologic la un examen de romana, matematica istorie..etc.). Emotiile nu sunt ingrediente, nici literar vorbind.
 • +2 (4 voturi)    
  e destul de discutabil... (Marţi, 28 iunie 2011, 15:36)

  me [anonim]

  intr-adevar daca erai atent nu picai in plasa, dar totusi subiectul a fost facut extrem de aiurea...
  si ca de obicei elevul o sa pateasca si cei ce au facut subiectele intre 2 betii o sa iasa curati ca lacrima.
  cel mai corect ar fi sa li se scada 10-15 puncte din 30 pentru alegerea proasta, dar sa nu li se scata doate cele 30 de puncte!
 • +2 (4 voturi)    
  intr-adevar... (Marţi, 28 iunie 2011, 15:39)

  dorian [anonim]

  intr-adevar,foarte multi au confundat drama traita de personajul operei"Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi",care de fapt este un roman(genul epic),cu un text dramatic si au abordat aceasta tema la subiectul III.Eu am optat pentru "O scrisoare pierduta",deoarece "Jocul ielelor" a lui Petrescu nu il studiasem prea bine...oricum din pricina acestei confuzii,foarte multi elevi o sa pierda punctele,chiar daca au facut perfect eseul...Cred ca era o idee mai buna ca Ministerul sa dea "mura-n gura" si sa formuleze:"un text care apartine genului dramatic"...asta e...oricum in mare parte si CezarN are dreptate...
  • +2 (4 voturi)    
   Bravo, dorian (Marţi, 28 iunie 2011, 15:53)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui dorian

   eu cred că ministerul a făcut bine. dovada e, iată, tu ai ştiut să alegi. ai ŞTIUT să faci diferenţa. şi despre asta e vorba în educaţie.
   • +2 (2 voturi)    
    nu neaparat (Marţi, 28 iunie 2011, 17:55)

    iona, din burta pestelui [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    nu e vorba neaparat de facut diferenta. eu una am ales 'iona' pentru ca asta stapaneam mai bine. unul din cei care au ales 'ultima noapte' e posibil sa isi fi dorit mult sa pice subiectul asta. si cand au vazut acolo 'camil petrescu' , s-au gandit, automat, la romanul 'ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi' , fiind indusi in eroare si de o oarecare legatura intre "text dramatic" si evenimentele care se petrec in carte. hai sa fim serosi, nu cred ca a fost cineva care sa fi scris ca 'ultima noapte..' este o piesa de teatru. toata lumea stie ca-i roman, si daca cei care au facut alegerea asta au scris ca-i roman, si au stiut sa parcurga cerintele asa cum trebuie, eu zic ca ar putea primi 10-14 sutimi...( si da, scria "indicatii scenice" acolo, dar mai erau si alte elemente care puteau fi alese, si se cereau 4 )
    • 0 (2 voturi)    
     nişte remarce (Marţi, 28 iunie 2011, 18:47)

     -Bogdan- [utilizator] i-a raspuns lui iona, din burta pestelui

     1. bravo, dacă ai ales "iona"
     2. nu tocmai bravo, dacă ai ales "iona" doar pentru că numai asta ştiai
     3. cei care s-au gândit "automat" sunt neghina care trebuie să pice la examene, mai ales că mintea le funcţionează, aşa cum corect scrii, pe o "oarecare legătură". adică, habar n-au. nu trebuie să gândeşti "automat", ci "orientat, flexibil, mobil".
     4. confuzia între "text dramatic" şi "text încărcat de dramatism" arată incultură. necunoaşterea sensurilor denotative şi conotative, adică o minte slabă şi neevoluată. aceşti elevi nu merită să ia bacul. ei nu ştiu să gândească.
     5. ce e mai grav e că aceşti elevi sunt manipulabili dacă nu învaţă să gândească. pot fi situaţii pe viitor când confuzia între două sensuri ale aceluiaşi cuvânt pot duce la situaţii neplăcute în viaţa lor.
 • +3 (7 voturi)    
  capcana? (Marţi, 28 iunie 2011, 15:53)

  catalina [anonim]

  Ma tot uit pe forumuri.... se tot vorbeste despre capcana de la punctul 3.
  Care capcana fratilor, cand la cerinte scrie "indicatii scenice" ?
 • -1 (5 voturi)    
  ce ati facut (Marţi, 28 iunie 2011, 16:49)

  caragiale [anonim]

  ce ati facut mai ?se pare ca nici subiecele nu ati fost in stare sa le formulati clar si apoi VAI !!!! elevul e de vina ca nu a interpretat ce v-a busit capul .
 • 0 (4 voturi)    
  Mi se pare foarte clar (Marţi, 28 iunie 2011, 16:58)

  Lore [anonim]

  Citez "despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat". Text Dramatic, Ultima noapte.... nu este un text dramatic. Formularea e clara, elevii sunt neatenti.
 • -3 (3 voturi)    
  ... (Marţi, 28 iunie 2011, 17:06)

  Krisztina [anonim]

  da, cei care au scris ultima noapte de dragoste au gresit, dar si cei care au scris cerinta au gresit, consider ca trebuie sa se faca cv, ca nu este corect sa pierdem 30 de pct sau macar sa ne dea 14 pct pt redactare......
 • +1 (3 voturi)    
  text dramatic vs gen dramatic (Marţi, 28 iunie 2011, 17:15)

  msb [anonim]

  Am facut ceva cautari pe internet si, fara a avea pretentia ca e corecta concluzia pe care o trag, mi se pare ca formularea de "dramatic text" este folosita in engleza dar in romaneste pare mai degraba utilizata expresia "gen dramatic" (in contextul genurilor literare).
  Acum, vazind ca onor consilierul de la minister foloseste cu lejeritate barbarismul " au performat", nu ma mira ca probabil acelasi personaj a uitat, poate, ca, in romaneste, genurile literare se numesc altfel.
  Sau poate gresesc?
  • 0 (2 voturi)    
   text dramatic (Marţi, 28 iunie 2011, 18:29)

   -Bogdan- [utilizator] i-a raspuns lui msb

   da, greşiţi. texte dramatice sunt toate cele subscrise genului dramatic: drama, comedia, tragedia, farsa etc. "text dramatic" nu este textul care relatează o "dramă" în sensul figurat dat de DEX, ci un text care conţine "acţiuni" în sensul teatral al cuvântului. adjectivul "dramatic" din construcţia "text dramatic" vine de la cuvântul grecesc "drama", care înseamnă "acţiune".
 • +3 (5 voturi)    
  Era clar (Marţi, 28 iunie 2011, 17:31)

  Allexander [utilizator]

  Sa fim seriosi. Adica ar trebui sa se vada la o simpla aruncare de ochi care e legatura dintre Caragiale, Camil Petrescu si Sorescu. Plus ca indicatiile scenice din cerinta lamureau toata problema. Dar din pacate nivelul scade anual, din vina tuturor. Si a profesorilor si a elevilor. Si se vede anual la examenele nationale.
 • +7 (7 voturi)    
  emotii?? (Marţi, 28 iunie 2011, 18:00)

  Sigurros [anonim]

  Cand am dat eu bacul, a picat urmatoarea cerinta: Scrie un eseu, de 2 - 4 pagini, în care să prezinţi condiţia intelectualului în societate, prin
  referire la un roman studiat, aparţinând unui autor canonic (Liviu Rebreanu, Camil Petrescu
  sau Marin Preda)

  Vreau sa fac ceva precizari inainte:
  1. am avut emotii cat casa
  2. nu am facut meditatii la romana, am invatat singura (cu o luna inainte de bac)
  3. am citit cartile

  Imi amintesc perfect ca dupa aflarea subiectelor am auzit susoteli in clasa "Eu scriu despre Ion", "da, clar Ion e" etc.
  In iuresul emotiilor, am intrat un pic in panica: adica toti scriau despre Ion, numai eu alesesem sa scriu despre Gheorghidiu din Ultima noapte? M-am calmat si m-am gandit... in 4 ani de liceu e imposibil sa nu-ti intre cateva notiuni in cap, pe care sa le asociezi cu ce trebuie, oricat de distras ai fi uneori la ore. Astfel, am inceput sa-mi compun eseul cu hotarare, caci Gheorghidiu era cel cu facultate :), nu Ion, caruia nu-i puteam asocia cuvantul "intelectual" nicicum.

  Mare drama a fost si in acel an: multi au scris despre Ion sau Ilie Moromete.. multi s-au revoltat... sunt curioasa cati dintre ei citisera cartea.

  La fel si acum. Cum sa nu fii capabil, la un examen important din viata, sa te concentrezi un pic asupra cerintei, sa stii exact ce trebuie sa scrii cand citesti cuvantul "dramatic" sau cerinta referitoare la indicatii scenice?
  Dupa parerea mea, cei care se revolta sunt superficialii care nu au citit operele sau roboteii fara creier.

  Pana la urma, da-le incolo de note, tine de un pic de cultura generala. Ca parinte, n-as accepta ca plodul meu sa vina cu scuze de genul "era trist romanul, d-aia era dramatic", e penibil, daca parintii le plang de mila, e clar ca superficialii au tot sprijinul pentru a ramane asa.
  • 0 (0 voturi)    
   emotii? (Miercuri, 29 iunie 2011, 13:18)

   rau [anonim] i-a raspuns lui Sigurros

   Emotiile nu se masoara in cladiri! Parintii nu au ce schimba in penibilul pe care il sustineti toti.
   Scoala se face cu o programa precisa nu cu schimbari de la an la an, si ore facute in particular...
   Generatiei la care faceti referire(ex: plod), orele de romana le-au adus un minus de cunostiinte se desfasurau in genul: Buna ziua d-na profesoara , la revedere d-na profesoara! si asta timp de 4 ani ,la un liceu cu pretentii si la clasa de filologie. Superficiali sunt cei care comenteaza greselile altora in loc sa ii ajute si sa faca ceva folositor.
   Cand o sa fiti parinte o sa fiti fascinata de vasta dvs. cunoastere si poate ii veti preda chiar dvs. materia copilului, ca sa nu ii plangeti de mila.
   • 0 (0 voturi)    
    .. (Joi, 30 iunie 2011, 22:13)

    Alina [anonim] i-a raspuns lui rau

    Bun, daca acel elev nu a facut ora de romana cum trebuie, putea macar sa isi cumpere o carte de comentarii din aceea de prin piata la pret de 2 lei (in caz ca nu ii permitea situatia financiara ore in particular sau carti mai scumpe). Rezolvari exista, judecata nu prea...
 • -3 (5 voturi)    
  Film (Marţi, 28 iunie 2011, 18:03)

  motanu_ranjila [utilizator]

  Dascalii sau reprezentantii ministerului care au elaborat subiectele nu au facut decat sa introduca elevii in eroare in mod voluntar, fara a realiza ca formularea subiectului poate fi interpretata in mai multe feluri, ci urmarind doar sa intinda o capcana.

  Dupa "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" s-a facut film, cu multe scene dramatice care pot fi analizate, cu personaje care pot fi descrise etc.

  Romanele lui Camil Petrescu au o multime de scene care pot fi redate pe o scena de teatru, asa cum au fost redate si in filme, si pot fi tratate ca atare.

  Asa cum "Legenda Marelui Inchizitor", de exemplu, se joaca la TNB si are mare succes, in ciuda faptului ca are la baza un roman si nu o piesa de teatru. Scenele jucate de Rebengiuc au la baza un text dramatic, nu un gen dramatic!
  • +1 (1 vot)    
   Din păcate (Marţi, 28 iunie 2011, 18:31)

   -Bogdan- [utilizator] i-a raspuns lui motanu_ranjila

   vă situaţi într-o confuzie uriaşă. cunoştinţele vă sunt atât de confuze că trebuie să mai faceţi o dată şcoala generală.
  • +2 (2 voturi)    
   Să vă explic, totuşi (Marţi, 28 iunie 2011, 18:35)

   -Bogdan- [utilizator] i-a raspuns lui motanu_ranjila

   poate vă ajută cândva. scenele jucate de rebengiuc au la bază o dramatizare a unui text epic, adică trecerea unui text epic sub rigorile şi legile unui text dramatic.
   dramatic aici nu are nicio legătură cu ce credeţi dvs., cu "dramatismul", cu "situaţiile încordate". dramatic poate fi şi comic.

   dramatic înseamnă text de acţiune, personajul vrea să obţine ceva şi înfruntă ceva sau pe cineva pentru a obţine ce vrea. e ce se petrece la teatru sau în film.

   sper că înţelegeţi în ce constă confuzia pe care o faceţi.
 • -1 (1 vot)    
  ... (Marţi, 28 iunie 2011, 18:30)

  noname [anonim]

  nu inteleg de ce sportivii sau olimpicii ce au dat bacul special au avut voie cu telefoane si cu tot felul de surse si cei care dau bacul normal sunt controlati din 5 in 5 minute.a fost ingrozitoare proba de romana,nu din cauza subiectelor si din cauza ca intrau in continuu diversi oameni care se tot plimbau prin clasa sa verifice daca nu exista ceva suspect.oare nu a fost suficient de util webul instalat in fata clasei?sau supraveghetorii de ce mai erau acolo,in numar de 2?
 • 0 (0 voturi)    
  programa (Marţi, 28 iunie 2011, 18:48)

  monique [anonim]

  Intr-adevar,nu e Jocul Ielelor in programa,insa se cere studiul unei drame..puteai alege Jocul Ielelor in loc de Iona si la Marin Sorescu pt ca este canonic,o poezie..
 • +2 (2 voturi)    
  comedia umana in toata splendoarea ei (Marţi, 28 iunie 2011, 19:46)

  Alex [anonim]

  Nu vi se pare penibil sa se 'cerseasca' pentru un minim de punctaj in conditiile in care, nici macar tangential, nu s-a adus in discutie in eseurile dvs. textul dramatic ?
  In plus, ce vi se pare dramatic la stefan gheorghidiu ?
  Dramatice vor fi notele celor care au scris la subiectul III si vor fi apreciati cu 25 de puncte din 30 pe motive de scarpinat in nas. Totodata, dramatic e sa fii atat de dobitoc incat sa nu poti citi, dupa patru ani de liceu, si sa nu poti disocia textul dramatic de un oarecare dramatism. Mai ramanea sa alegeti vreo poezie din ciclul "Tusiti" a lui Sorescu si sa o tratati ca text dramatic ca de ... e drama ce se-ntampla acolo !!!
 • -2 (2 voturi)    
  bac 2011 (Marţi, 28 iunie 2011, 20:44)

  oanna [anonim]

  buna tuturor!ce ati spune daca ne-am uni si am da ministerul in judecata?am inteles ca in bucuresti peste 50% din elevi au scris ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi.vom avea sigur castig de cauza pentru ca nu sunt doar doi,trei elevi care au ales opera lui camil petrescu.vom mai da odata bacul iar cerintele vor fi formulate corect si nu pentru a ne duce in eroare.si as mai avea o intrebare.daca au facut aceasta chestie mizerabila la romana ce credeti ca ne asteapta maine la matematica?:-ss.nici nu vreau sa ma gandesc.bafta tuturor!
  • +2 (2 voturi)    
   tu si Irina Loghin (Miercuri, 29 iunie 2011, 0:33)

   xy [anonim] i-a raspuns lui oanna

   care il dadea in judecata pe unu' Rasdaq fiindca nu-i placea de el!

   ce-ar fi sa-i dai in judecata mai intai pe toti teoreticienii literari straini (din pacate, unii sunt morti de mult) care au impartit creatiile literare in lirice, epice si dramatice?

   aaa, sau te pomenesti ca daca ti-ar fi cazut la subiect "redactati un eseu despre un text poetic studiat", alegeai tot Camil Petrescu, pe motiv ca ti se pareau asa mai poetice unele pasaje din roman!
  • 0 (0 voturi)    
   Din fericire nu va merge (Miercuri, 29 iunie 2011, 10:02)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui oanna

   Nu conteaza cati prosti cred in ceva, adevarul e numai unul. A existat un moment in istoria lumii cand toti credeau ca Pamantul e plat si ca soarele se invarte in jurul lui. Oare era asta adevarat pentru ca toata lumea credea asta. Evident ca nu. Asa e si cu voi. Nu conteaza ca voi cei multi credeti ca aveti dreptate, trebuie sa si puteti dovedi ca aveti dreptate si la cum stau lucrurile acest lucru nu o sa se intample asa curand. Totusi, bafta. La cum e Romania s-ar putea sa reusiti.
 • +1 (3 voturi)    
  Voi ziceti ca alea sunt subiecte ? (Marţi, 28 iunie 2011, 21:04)

  motzuldinalbaiulia [anonim]

  Am dat bac-ul acum 30 de ani! E mult, da!
  Ma bucur ca am avut profesori, am avut intelectuali care ne-au invatat pe bune!
  In cazul vostru de acum, acele subiecte mai mult decat jenate pentru profesorii de limba romana care le-au "creat" , trebuie mers pana la solicitarea demisiei ministrului invatamantului, un jalnic personaj, de altfel!
  Ma rog pentru voi, sa luati note bune!
  Sunt lucruri atata de frumoase si simple in limba romana incat ma simt jignit de prostiile alea ce le-au scornit pentru voi!
  Mare lucru nu se va alege de generatia asta! Clar!
  Si-au batut joc de voi! Si voi ii credeti!
 • +1 (3 voturi)    
  sblackmoon63@yahoo.com (Marţi, 28 iunie 2011, 21:47)

  euuuuuuuu [anonim]

  si eu am dat bacul acum 30 de ani,si as vrea sa ii intreb ceva pe cei care stiu sa critice si care se cred foarte destepti...cati dintre voi ati vazut piesa de teatru Iona?pai daca Iona poate sta pe scena cu un peste de carton, ce va face sa credeti ca un regizor bun nu ar putea pune in scena ultima noapte de dragoste...tot cu rechizite de carton ca si Iona,scuzati-ma dar sunteti patetici...daca cineva ar pune in scena ultima noapte de dragoste...anul viitor la bac ar fi ok
  • -1 (3 voturi)    
   sunteţi (Miercuri, 29 iunie 2011, 7:46)

   -Bogdan- [utilizator] i-a raspuns lui euuuuuuuu

   complet pe alături. cred că degeaba aţi luat bacul.
   • 0 (0 voturi)    
    Felicitari pentru raspunsuri! (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:48)

    Nu conteaza [anonim] i-a raspuns lui -Bogdan-

    Vreau sa va felicit pentru raspunsurile pertinente pe care le-ati dat, desi consider ca va cam pierdeti vremea dand explicatii unor persoane care oricum nu vor intelege nimic! Si eu am bat bacul anul acesta si pot spune ca doar cei care nu au cunostintele elementare au putut face o astfel de confuzie(penibila)!
 • 0 (0 voturi)    
  Pedepseste-i si da-te afara si pe tine!! (Marţi, 28 iunie 2011, 23:56)

  ioan popescu [anonim]

  Funeriu, pedepseste-i pe cei care au compus subiectele la romana, Camil Petrescu nu era in programa omule!! Sa-ti fie rusine ca la B1 TV ai incercat sa-i aperi, incompetentule!!

  Mafia din uuniversitati private?? De acord. Dar vreau sa incepi cu universitatea Vasile Goldis din Arad unde preda taica-tu si castiga 1700 euro pe luna, pseudouniversitate despre care aradenii spun ca e o moara de diplome, numai tampiti vin acolo, tinerii ceilalti pleaca UVT etc. la Timisoara, nu-si pierd timpul la arad.

  Si cum ai reusit sa pleci din tara la studiu in franta in anii 80, hai? Taticu era colaborator, tot Aradu stie asta, rusine PDL!!!!
 • 0 (2 voturi)    
  buna (Miercuri, 29 iunie 2011, 0:36)

  marius [anonim]

  Buna seara...nu ma pot abtine sa nu intervin.toti profesorii si cei care se cred tari,si le stiu pe toate...va rog,sa treceti cu vedere peste urmatoarele aspecte.CULTURA pe care o promovati este urmatoarea : porcarul (lica samadau) , psihopata innebunita dupa bani (mara si odraslele) , sado-masochistul ( lapusneanu ) , inteligentul traumatizat (stefan) betivanul notoriu (cetateanul turmentat) asta e mandria noastra si asta e ceea ce promovam...si ne asteptam la civilizatie.. NICIODATA
  am facut aceasi demers ca toti care au ales ultima noapte de dragoste...si nu ma simt cu nimic inferior mai ales ca am stiu ce sa scriu...tocmai,de aceea sustin punctarea pentru ca nu e corect sa fii la fel de prost cotat ca unul care nu a scris nimic.si sa apara pe site :P
 • -1 (1 vot)    
  niste imbecili (Miercuri, 29 iunie 2011, 0:53)

  creedence [anonim]

  Cum am mai spus niste imbecili.. cei care formuleaza astfel de subiecte.
  Subiectele de examen ar trebui formulate f clar, punctual. Cine stie raspunde.
  Subiectele de genul "Cine site castiga" nu ar trebui sa sa regaseasca la bacalaureat.
 • 0 (0 voturi)    
  ! (Miercuri, 29 iunie 2011, 22:41)

  x [anonim]

  Fratilor,Jocul ielelor sau Suflete tari se studiaza la liceele de filosofie....Era clar ca daca e text dramatic nu e Ultima noapte...
 • 0 (0 voturi)    
  BAC (Joi, 30 iunie 2011, 1:09)

  Alina [anonim]

  http://www.petitieonline.ro/petitie-p49148053.html

  Daca celor care au interpretat gresit cerinta de la proba scrisa de limba si literatura romana din cadrul examenului de bacalaureat din anul 2011 li se acorda puncte pentru imensa greseala facuta, corect ar fi ca si elevilor care au inteles, in aceleasi conditii de stres si emotii (pentru ca toti suntem presati in timpul examenelor), sa li se acorde puncte in plus pentru simplul merit ca au stiu sa faca diferenta intre text narativ si text dramatic.
  Asa cum ei spun ca este in joc viitorul lor, si al nostru este, nefiind corect ca cei care nu sunt in stare o cerinta sa inteleaga sa ia nota mai mare chiar decat cei care au dezvoltat corect subiectul acesteia.
  Sa luptam pentru dreptate!
  • 0 (0 voturi)    
   celor care nu au gresit cerinta! (Joi, 30 iunie 2011, 14:37)

   rau [anonim] i-a raspuns lui Alina

   http://www.gandul.info/news/perle-la-bac-in-2011-zaharia-trahanache-se-ocupa-cu-traficul-de-zahar-farfuridi-desfasura-afaceri-cu-farfurii-iar-iordache-branzovenescu-rula-afaceri-cu-branza-8412285

   vedeti si dvs. cat de buni sunt cei care au scris corect la subiectul III cel mult discutat.... acum puteti semna petitia linistiti! radem unii de altii ,
   puteti sa admirati si subiectul II.

   succes la rautate!
 • 0 (0 voturi)    
  Generatie inculta ;) (Joi, 30 iunie 2011, 19:12)

  Lilith [anonim]

  In opinia mea,singura bataie de joc este cea a elevilor. Mi se pare inadmisibil ca, in conditiile in care sintagma "text dramatic" a fost repetata de 5 ori iar la punctele de reper erau prezente indicatiile scenice, sa se afirme ca enuntul subiectului al 3-a nu a fost clar exprimat. In plus, notiunea de text dramatic a fost predata periodic, incepand cu clasa a 5-a la genul dramatic si terminad cu clasa a 12-a la Iona de Marin Sorescu. Daca vrem sa fim corecti, atunci sa fim corecti pana la capat. Ar trebui ca elevii care au scris roman,nuvala,schita sau poezie sa fie eliminati din examen deoarece, nu numai ca nu au abilitatea de a intelege un text in limba nativa, dar pe deasupra nu si-au insusit nici definitia genului epic/liric/dramatic sau a poeziei/schitei/nuvelei/romanului etc. Asa ii punctam, iar incepand cu anul viitor fiecare scrie ce vrea. Semnat , o eleva care sustine Bacalaureatul in perioada iunie-iulie 2011.
  • 0 (0 voturi)    
   si alte pareri (Vineri, 1 iulie 2011, 9:30)

   rau [anonim] i-a raspuns lui Lilith

   http://stiri.acasa.ro/social/bacalaureat-2011-alina-mungiu-pippidi-o-bataie-de-joc-nationala-155017.html

   eliminati? dar esti tu cumva in masura sa transezi vietiile unor elevi? trebuie sa ajungi la un nivel academic d-sra sa vorbesti asa frumos despre colegii pe care probabil ii cunosti in aceasta situatie. Examenul la facultate il dai cumva in scris? sau mergi pe baza de dosar?...eu asa propune sa dati toti examen ptr. a intra la o facultate!.
 • 0 (0 voturi)    
  romana (Joi, 30 iunie 2011, 22:58)

  anonim [anonim]

  Clar, trebuie facut ceva...ideea e urmatoarea daca nu se face ceva in privinta asta multi elevi vor ajunge sa isi faca singuri dreptate prin suicid
  deci,majoritatea elevilor au nevoie de 5 ca sa treca pentru a da o admitere pe bune unde se poate pune in valoare adevaratele cunostiinte ale elevului respectiv
  Fiul meu da la medicina si nu are nevoie de bac... nu am incurajat invatarea INUTILA...a invatat pentru admitere..CU.BAC-ul nu te poti mandri...e o prostie
  oricum,nu a invatat nimic si daca ar fii sa-i ia in considerare ultima noapte...ia peste 8.50
  nu mai sariti in sus...ca nu are nicio importata...iar,greselile gramaticale facute prin declarati,pe forumuri ,sunt inutil de comentat...
  consider ca nu trebuie luata sansa elevului care a invatat pentru altceva ,de care ii indragostit si face cu placere,decat pentru niste materii care sunt inutile,si mai si sunt stresante...si daca nu sunteti de acord vreau contraargumente.
  • 0 (0 voturi)    
   Invatarea inutila? (Sâmbătă, 2 iulie 2011, 12:13)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Chiar sunteti de parere ca a invata diferenta dintre genul epic si genul dramatic este un lucru inutil? E adevarat ca multe dintre materiile care se predau la liceu nu le vor folosi la facultate sau la locul de munca, dar de cultura generala ati auzit?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by