Economia mondiala va cunoaste socuri majore "mai frecvent" si care vor avea "consecinte mai grave" pentru economie si societate, potrivit unui raport al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), relateaza AFP.

Raportul, intitulat "Viitoarele socuri mondiale" analizeaza cinci riscuri majore potentiale pentru anii care urmeaza: "o pandemie, un atac cibernetic care vizeaza o infrastructura critica, o criza financiara, un conflict socio-economic si o furtuna geomagnetica", potrivit unui comunicat OCDE.

"Impactul economic al unor evenimente precum criza financiara sau o pandemie potentiala se vor amplifica din cauza suprapunerilor in crestere din economia mondiala", potrivit sursei citate.

"Amenintarea crescuta a unei pandemii a fost ilustrata" de epidemia de pneumonie atipica (SRAS) din 2002, "care s-a propagat rapid din Hong Kong in intreaga lume", reaminteste OCDE.

"Numarul crescut de magalopolisuri foarte populate, in special in Asia, exacerbeaza acest risc", in special la "Dhaka, Manilla si New Delhi, mari placi turnante pentru calatoriile de afaceri, turism si migratii", afirma organizatia.

OCDE subliniaza de asemenea ca "noi antibiotice sunt absolut necesare pentru a face fata aparitiei unor bacterii rezistente la medicamente".

Raportul reaminteste ca incendiile care au distrus o cincime din recolta de cereale din Rusia in 2010 au provocat o crestere a preturilor pe pietele alimentare mondiale, "declansand in cele din urma conflicte sociale in Orientul Mijlociu".

OCDE nu a dezvoltat subiectul legat de furtunile geomagnetice.