Ministrul de Externe Teodor Baconschi se declara optimist in privinta sanselor de reusita ale proiectului privind reorganizarea administrativa a Romaniei, apreciind ca UDMR s-a temut acum de "o actiune in pripa care sa le pericliteze interesele electorale". El a avertizat insa ca vicepremierul Ungariei Zsolt Semjen "a depasit o limita rezonabila" atunci cand s-a pronuntat asupra reorganizarii administrative a Romaniei.

"Vicepremierul maghiar cred ca a depasit o limita rezonabila. Nu ne-am permis sa facem astfel de comentarii despre noua lor Constitutie sau despre legea presei din Ungaria", a spus Baconschi, la Discutia de luni de la HotNews.ro.

El a comentat astfel afirmatia vicepremierului ungar Zsolt Semjen, care declara, la jumatatea lui iunie, ca proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice si o amenintare la adresa etnicilor maghiari din Tinutul Secuiesc si Transilvania.

"Daca avem probleme romano-ungare, ele trebuie tratate pe canale diplomatice. Daca ne intalnim in presa politicieni care facem declaratii politice la Bucuresti sau la Budapesta mi-e teama ca nu ne putem clarifica, nu putem sa ajungem la o buna intelegere", a comentat ministrul roman de Externe, adaugand ca "avem si in Romania politicieni care fac insomnii pe tema comunitatilor romanesti din jurul Romaniei, in ciuda faptului ca n-au facut de fapt nimic pentru imbunatatirea vietii acestor comunitati".

In ceea ce priveste amanarea reorganizării administrative, ministrul Teodor Baconschi recunoaste ca nu a citit proiectul, care "e la guvern", dar afirma ca "e foarte bine ca UDMR a lasat poarta dialogului pe acest subiect deschisa".

"Peste vara vor continua discutiile, cred ca se temeau de necunoscut sau o actiune in pripa care sa le pericliteze interesele electorale. Poate ca, printr-o includere a celor doua actuale judete cu majoritate maghiara s-ar fi disipat niste poli de concentrare electorala de care UDMR are nevoie ca sa reziste in competitia politica", a argumentat el.

"Proiectul e la Guvern. Personal nu l-am citit, propunerea, cu detaliile ei, cred ca e nevoie de mai multa comunicare", a spus Baconschi, in opinia caruia este nevoie de o abordare "calma" a discutiilor.

"Daca am stat 20 de ani nu trebuie sa transam aceasta chestiune in doua saptamani. Si pe mine ma deranjeaza aceasta opacitate. Este necesar ca Ministerul Administratiei si Internelor, care este titularul acestui proiect, sa il explice si sa-l supuna dezbaterii publice", a precizat ministrul de Externe.

El a precizat ca principalele argumente in favoarea reorganizării administrative sunt eficienta, reducerea birocrației si limitarea puterii "deja osificata si periculoasa a acestor retele clientelare corupte mostenite din '68, ca pana la urma Partidul Comunist Roman avea in teritoriu prin primul secretar si acolitii lui un nucleu de putere aproape nelimitat".

"Baroniada la care asistam in ultimii 15 ani este de fapt prelungirea acestei structuri de putere in care judetul era dominat de interesele exclusive ale unui jupan plus familia si clientii sai", a comentat Teodor Baconschi.

"Cred ca e importanta discutia cu UDMR in continuare, sesiunea parlamentara se incheie dar cred ca in toamna, daca pana atunci gandirea proiectului se rafineaza suficient si exista un acord intre partenerii de coalitie, atunci putem sa mergem cu el in Parlament", a adaugat acesta.